The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dali Spektor 2 hangsugárzó teszt - Családi vonás

A gyártó legújabb belépő sorozatának kettő állványos hangsugárzója közül a Spektor 2 a nagyobbik modell, ami a klasszikus hifis szerepkör mellett természetesen házi-mozi háttérsugárzóként is alkalmazható, de minket elsősorban most a zenei tudománya érdekel.

A nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén alapos és minden apró részletre kiterjedő tervező munkával megalkotott, majd a demó szobákban sok-sok órányi zenehallgatás során finomhangolt állványos Spektor hangsugárzókba ugyanúgy a Dali által tervezett, egymással összehangolt meghajtók kerültek, mint a sorozat csúcsmodelljébe. A keresztváltók, melyekben ennek okán nem kellett frekvencia korrekciót alkalmazni, kiváló minőségű, szigorúan válogatott alkatelemekből készültek, ezért a jelveszteség szinte a nullához közeli értékű lett.

A két-utas rear bassz-reflex kivitelű, kompakt méretű Spektor 2 hangsugárzó 25 mm-es lágy dóm magassugárzója jó felbontással, széles frekvencia átvitellel illetve hangszórással, valamint nagyon alacsony mértékű színezettséggel rendelkezik. A magassugárzó ultra-könnyű szőtt anyagból készül, amelynek a tömege kevesebb, mint a fele a piacon található többi hasonló anyagénak (0.056 mg/mm2). A tweeter geometriáját a látványnak sem utolsó alumínium front lemez optimalizálja, többek között széles hangterítést és pontos fókuszt biztosítva számára. A mély/középsugárzó egy 5 1/4 ”-os (13 cm) farost és pépesített papír kompozit membrános típus. A DALI mérnökei által eredetileg a drágább modellekhez kifejlesztett speciális anyag nagyon könnyű és merev, emellett hatékonyan minimalizálja a felületi rezonanciákat is. A kiváló membrán alacsony veszteségű, rugalmas peremmel és hatékonyan csillapított felfüggesztéssel párosul, melynek eredményeként a hangszórótól a gyártó szerint pontos és részletezett hangzásra számíthatunk. A hangsugárzó doboza stabil és merev, a hátulján lévő, szabad légmozgást biztosító reflex port miatt a hátsó falak távolságával viszont csínján kell bánni, és ugyancsak emiatt a hangsugárzó falra való felszerelése sem biztos, hogy a legideálisabb megoldást jelenti.

Dali Spektor 2 Anschluesse

A fekete és a mostanság nagyon divatos és elegáns dió színekben kapható Spektor 2 hátuljának alján helyezték el a csupasz kábelvégeket és a szabványos banándugókat egyaránt fogadó single kábel terminál szettet, a doboz tartozékai között fali tartót és az alsó lapot védő gumi korongokat találunk.

Teljesítmény, basszus és hangtömeg tekintetében a kis Spektor természetesen egészen más ligában játszik, mint a múltkor tesztelt nagyobb társa, azonban a szoros rokonság így is letagadhatatlan közöttük. A jazz muzsika nála is hiteles hangvételű nyüzsgéssel és zörgésekkel indul, a dobok hangja a hangsugárzó méretéhez képest egészen korrekt, sőt még mélybasszus elemeket is tartalmaz. A muzsika a nagy testvér produkciójához hasonlóan pezsgő és életteli, a hangvétel a DALI dobozokra általánosságban jellemző realizmus és a kellemesség keverékét nyújtja. A hangzás kiegyensúlyozott és koherens, s noha felsőbasszus kiemelés trükköt nem tapasztalok, egyáltalán nem magasba húzó. A Spektor 6 megszólalásának állódoboz mivolta dacára voltak egészen monitoros megnyilvánulásai, jelezve, hogy a sorozat többek között a tér felépítésében is nagyon jól teljesít, így nem meglepő, hogy a kicsi Spektor 2 a legjobb pillanataiban szinte eltünteti magát a hangképből, a hangok pedig lazán és könnyedén szakadnak el tőle. Magasainak és közepeinek megszólalása tiszta, levegős és meglehetősen közvetlen, a zene összességében egységes és jól szervezett jellegű. A fúvós hangszereket sok levegővel és könnyed hangvételben szólaltatja meg, a vibrafon hangja egyszerre játékos és andalító, a lecsengései hosszúak és valóságos hatásúk.

dali spektor 2 black pair

Kevés hangszeres és kamarazene jellegű műveken a Spektor 2 szinte önmagát is felülmúlva meglepően testes és meggyőző hangokat szólaltat meg nagyon jó jelenlétérzet mellett, és a strapát felhangosítva illetve komplexebb részleteken is elég jó bírja. Akusztikus hangszeres és klasszikus zenéken őszinte, tiszta és nyílt megszólalású, nem vállal többet, mint amennyit elbír, a hangjában pedig jellegzetes Dalis pozitívumként nem tapasztalható semmiféle kozmetikázás vagy mesterséges színezék. A levegős, szépen artikulált és alapvetően realista hangvételű énekhangok tökéletesen elszakadnak a dobozoktól, az adott felvételtől függően általában pontosan középre, gyakran pedig jó hátulra pozícionálva. A Mozart opera levegős és könnyed hangú énekesnője tökéletes vezető szerepben szólózik, a zenekar, amelynek a tömegéből és komplexitásából lehetőségei határáig a doboz hatásos ízelítőt nyújt, alapvetően naturális megszólalású. Shirley Horn felvételén az extrém basszus jókora kihívás számára, egy része persze nem is hallatszik, ám ezért nem hibáztathatjuk, azért viszont dicséret illeti, hogy zavaró rezonanciák sem jelentkeznek a komoly mélyterhelés miatt. Az énekesnő fátyolos, depresszív hangulatú és finoman reszelős hangját életszerűen ábrázolja, a sokfajta izgalmas hangú ritmushangszer jól kitölti a dobozok által felépített minden irányban kiterjedt méretes színpadot. A nagyobb hangerőt jól bírja, és még a pop/rockzenék sem tűnnek kínzásnak számára. Utóbbiakon a lábdobjai meglepően erőteljesek és a basszusgitárok sem vesznek el, popmuzsikákon pedig pulzáló, ritmikus és érdekes megszólalást nyújt. A Spektor 6-tól eltérően nála természetesen nem a basszus fogja elsőként lenyűgözni a hallgatót, ám a finom hangszínek, a sok részlet és a kellemesen realista hangzás mellett még ez a kisdobozok számára kényes terület is teljesen korrektnek mondható.

Ajánlás

A nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén a magasabb kategóriájú Dali hangsugárzók technológiáiból merítő és építkező Spektor 2 hangzása egységes, természetes, nyílt és kellemesen realista. Számára ideális méretű terekben alkalmazva egy műfaj független és jó ár/érték arányú hangsugárzónak mondható, ami kis mérete ellenére nem könnyűsúlyú, korrekt basszussal rendelkezik és ésszerű határok között a terhelést is jól bírja.


Dali Spektor 2
Frekvencia átvitel: 54 Hz-26 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-100 W
Névleges impedancia: 6 Ohm
Váltási frekvencia: 2600 Hz
Érzékenység: 84,5 dB
Méretek: 292×170×238 mm
Tömeg: 4,2 kg
Ár: 99.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu