The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Triangle Zerius 902

Folytatva a 902-es sorozat modelljeinek bemutatását, a Comete után következzen egy klasszikus állódoboz, a Zerius. A minden szempontból ideális méretekkel rendelkező hangsugárzó itthoni viszonylatban talán a legkelendőbb kategóriát képviseli, szemtelenül csábító áron.

 

Majdnem pontosan 1m magas doboz, arányos szélességgel és magassággal, 165 mm-es mély-közép hangszórókkal és front reflexnyílással. Kedvező árképzése a furnér borítást eleve kizárja, így marad a fólia, de a jobb fajtából. Tesztpéldányunk fekete finisén nem találni fogást, messziről megkülönböztethetetlen egy valódi fa furnér felülettől, és közelről is gusztusosnak mondható.
A Zerius – hasonlóan a legtöbb három hangszórós állódobozhoz – két és fél utas konstrukció, vagyis két 165 mm-es hangszórója közül az egyikről levágják a legmélyebb hangokat, amit a középtartomány tisztább, torzítatlanabb megszólalása igazol vissza rendszerint. Ma már kissé furcsa, de a franciák kitartanak a papír membrán és a „recés” szövet perem mellett, és ezzel nincs semmi baj. A sok különleges anyag és megoldás után jóleső elégedettséggel állapíthatjuk meg a régi „iskolát” képviselő anyagok ás megoldások létjogosultságát. Sokkal fontosabb, hogy a hangszóró kosara nem mélyhúzott acéllemez, hanem annál jóval merevebb alu öntvény, ráadásul méretes mágnessel a farán. Magassugárzója viszont a klasszikus lágy szövet dóm helyett vékony titán fóliából készül, és a membrán előtt elhelyezett fáziskúp sem megszokott látvány. Keresztváltóját minőségi alkatrészek alkotják, de ezt sem bonyolították túl, így kellemes, koherens hangzásban reménykedhetünk.

Zerius front

A masszív állódoboz reflexnyílását elöl alakították ki, ami az elhelyezhetőség szempontjából jelent nagyobb mozgásteret, dobozunk jobban tűri a falak, falsarkok közelségét, és talán kisebb szobákban is elhelyezhető basszusproblémák nélkül. Kettős kábelezésre alkalmas csatlakozó terminállal szerelik, banándugót, sarut és csupaszított kábelvéget egyaránt fogad.
Kinézetét egyértelműen feldobja, de talán a hang szempontjából sem elhanyagolható a külön rászerelhető talp, szélesebb felfekvéssel és rezgéscsillapító kúpokkal segítve a tisztább megszólalást.
Tesztpéldányunk egységes fekete felületein jól mutat a króm tábla, amelyről a Triangle logója és a modell típusa olvasható le.

Zerius back

Bár régen volt szerencsém a francia gyártó hangsugárzóihoz, az emlékképek meglehetősen határozottan élnek bennem. Az is igaz, hogy a franciás hangzás nem áll távol tőlem, így a Zerius nem sokáig állt a dobozában, hamar összeszereltem, és – mint minden új példányt – elkezdtem járatni.
Annyit elöljáróban is elmondhatok, hogy a sztereotípiákat nyugodtan el lehet felejteni, néhány jellemzőjében ugyan még él a múlt, de összességében ez már egy más világ.
A felső tartomány nyílt és levegős jellege most is tetten érhető, magasba húzásról azonban szó sincs, a tweeter teljes harmóniában muzsikál a középsugárzóval. Nyersesség vagy harsányság nyomokban sem jellemzi, ehhez még csak bejáratni sem szükséges. A két 165-ös hangszóró lazán, nagyvonalúan adja az alsó tartományt, nem erőlködik, és nem próbál meg többet mutatni a kelleténél. Mindig stabil alapot ad, és tetemes hangtömeg megmozgatására képes, legyen az egy basszusgitár alap, vagy a jóval dinamikusabb lábdob. A tér is szépen összeáll, a hangok teljesen leválnak a dobozokról. Hallottam már pontosabb leképzést, kiterjedtebb színpadot, de az árkategóriát figyelembe véve ez bizony kiváló produkció. Remekül átadja a koncert helyszínek hangulatát, legyen az egy kis kocsma, vagy hatalmas stadion.
Középtartományában sok a részlet, az információ, ez teszi a megszólalását igazán érdekessé. Tulajdonképpen itt is az első kifejezés, ami eszembe jut, az az egyensúly, ami egészében is meghatározza a Triangle állódobozának jellegét. Mintha patikamérlegen adagolnák az összetevőket, gondosan ügyelve arra, hogy mindenből legyen elegendő, de soha ne legyen sok. Így van ez a közepekkel, amikor egy nagyzenekar vonóskarát teszi elénk, vagy egy szóló ének felvétel hallgatásába merülünk el, csak elismerő szavakkal lehet értékelni. Jó adag jelenlétérzet és természetesség árad belőle, s bár tudjuk, hogy vannak még távlatok, a zenében elmerülve ez a legkevésbé sem zavar.

zerius 902

Több, mint két hétig éltem együtt a Triangle állódobozaival, és egyre jobban zavart, hogy a realitás talaján maradva nem tudok semmi negatívumot megjelölni velük kapcsolatban. Belépő audiofil modellhez képest meglepően jól összerakott hanggal van dolgunk, a Zeriusnak teljesen mindegy milyen zenével hajtjuk, pontosan olyan stabilan teljesít klasszikus zenén, mint ahogy jazzen vagy a könnyebb műfajokon. A rockzene kedvelőinek is ajánlható, mert - bár a kulturált stílusból nem nagyon lehet kizökkenteni – a két 165-ös hangszórónak hála, bőséges energiákkal gazdálkodhatunk. Tudjuk, hogy az audiofil kategória még csak itt kezdődik, de ezt egyáltalán nem érezteti. Az is biztos, a párban 300.000,-Ft-ért árult hangsugárzók minden egyes kiadott forintot megérnek.

Triangle Zerius 902
Frekvencia-átvitel: 50-20.000 Hz
Érzékenység: 91 dB
Teljesítmény: 100 W
Impedancia: 4 Ohm
Méretek: 260×310×996 mm (talppal)
Tömeg: 19,5 kg
Ár: 299.900,- Ft (akcióban: 199.900,- Ft)
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu