The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Triangle Comete 902 hangsugárzó teszt

A francia gyártó választékában a 902-es sorozat a kedvezően árazott családok közé tartozik, a márkát régebb óta ismerők pedig a tagjai között olyan korábban nagyon jól csengő neveket fedezhetnek fel, mint a Comete, az Antal vagy a Zerius, ami azért jó ajánlólevélnek számít.

A családban a Comete 902 az egyetlen állványos modell, álló típusból viszont három is található, valamint egy centersugárzó. Kedvező ára dacára az átlagosnál nagyobb méretű két-utas bassz-reflex rendszerű hangsugárzó igényes alkatelemekből és a gyártó 35 évnyi tapasztalatából merítve készült a múltkori Altea Boreához hasonlóan a Távol-Keleten.

Az előlapján felül található az alumínium fázis elememmel kiegészített, megszokott tölcséres kialakítású „fészekben” csücsülő TZ202-es titán dóm tweeter, amely a Zerius Black Edition típusban szereplő csipogó tovább javított változata. Alatta helyezkedik el a 165 mm-es klasszikus cellulóz papírmembrános mély/középsugárzó a leírások szerint semleges és dinamikus megszólalással. Mint már említettem a 35 éve működő Triangle számos korábbi tapasztalatát és innovációját felhasználta a 902-es sorozat modelljeinek megalkotásánál, emellett természetesen a legmodernebb műszerek és egyéb eszközök is bevetésre kerültek.
A Klippel rendszer például a hangszórók tervezésére és szimulációjára szolgál, a modern prototípus-készítő eszközök, úgy, mint a 3D-s nyomtatók, a legújabb CAD szoftverek, valamint az MLSSA és CLIO mérőrendszerek pedig lehetővé teszik, hogy a mérnökök az elméleteiket könnyen kipróbálhassák a gyakorlatban is. A hangsugárzók kifejlesztése során így számos tesztet végezhettek el a legjobb anyagok kiválasztása és a modellek paramétereinek optimalizálása érdekében, hogy a végeredmény valóban az elvárásoknak megfelelő legyen.

Triangle Comete 902

A drágább Triangle modellek elegáns réztáblácskáját nélkülözni kényszerülő Comete megjelenését a jobb alsó sarokban elhelyezkedő reflex-nyílása teszi jellegzetessé; a front reflex kialakítás révén pedig a hangsugárzó nyugodtan közelebb tolható a hátsó falakhoz. A belső kábelezés OFC réz, a váltó nívós alkatelemekből készült, a kettős csatlakozó terminál bi-kábelezést vagy bi-amplifikálást egyaránt lehetővé tesz.

Az utóbbi évtizedben jelentősen megdrágult a minőségi hangzás ára, ezért manapság egy 130 ezer forintos, neves gyártótól származó méretes állványos sugárzó nagyon kedvező ajánlatnak számít. Ráadásként amint az a bemutatásból kiderült, a Triangle a kedvező ár dacára minőségi alkatelemekből építette fel a hangsugárzót, és persze a 35 évnyi tapasztalat és rutin is óriási előnyt jelent egy kezdő cég próbálkozásaihoz képest. Ha pedig már a tapasztalatnál és a múltnál tartunk, a Comete 902 pontosan úgy szól, amilyenek a régebbi Triangle-os emlékeim és a múltkori Altera Borea enyhén nyomulós karakterének sincs semmi nyoma a hangjában, ami ettől persze még egyáltalán nem könnyűsúlyú. Általános karakterét tekintve ez a hangsugárzó egy klasszikus francia modell, nyílt, világos, légies és transzparens megszólalással, amihez ritmikus, dinamikus fitness basszus, vagyis mindenféle felrakódástól és „zsírtól” mentes mélytartomány társul. Az állványos dobozok között a nagyobbfajták közé tartozó Comete 902-nek megvan a magához való ereje, emellett energikus és jól terhelhető, ennek ellenére kifejezettem diszkrét stílusban zenél, a tudományával való hivalkodás roppant messze áll tőle. Magasai világosak, szellősek, nyíltak és nagyon könnyen elszakadnak a dobozoktól, ezzel is hozzájárulva a kifejezetten transzparens és levegős hangzás kialakulásához.
Szimfonikus zenéken a többi műfajhoz hasonlóan kitárulkozóan nyílt a megszólalás és méretes hangszínpad épül fel előttünk, a zenészekre való „rálátás” azonban így sem zavaróan direkt, inkább olyan, mintha egy kényelmes páholyból hallgatnánk a muzsikát. A megjelenítés részletgazdag és a hangsugárzó alapvető jellegéhez hasonlóan az érzelmek terén is kissé tartózkodó, így nincsenek különösebb megindító romantikus hangulatok. Kapunk viszont alapos technikai tudást, rutint, nyíltságot és extrovertált jellegű produkciót. A zenekarok ábrázolása műfajtól függetlenül komplex és a részletekre is odafigyelő egyben, amely tulajdonság mindenképpen a komolyabb hangsugárzók sajátja szokott lenni. A hangzás a könnyed hangvétel dacára kellően határozott, lendületes és dinamikus, a sorozat legkisebb tagját a sok hangszer és a nagy kivezérlési szintek sem tudják zavarba hozni.
Jazz koncerten a klubos atmoszféra okán talán még közvetlenebb a megszólalás, a részletezés szokásosan alapos, a hangkép egységes és egészséges, a színpadkép háromdimenziós jellegű. A hangszínek tiszták, világosak, élénkek és nyíltak, a magasak nagyon élnek, selymes és finom karakterüket azonban hangosan is megőrzik. A basszusra talán a józan lenne a legmegfelelőbb jelző, pontos, dinamikus és ritmikus és okosan sohasem vállal többet, mint amit teljesíteni bír. Ugyanez igaz a minőségi pop és rockzenék megszólaltatására is, bár utóbbiak maradéktalan élvezetéhez egy kis nyersességre, vad őserőre és némi plusz teltségre azért talán még szükség lenne.

Ajánlás

A Comete 902-nek nem csak a neve idézi a gyártó sikeres múltját, hanem a hangja is, ami tipikusan francia és Triangle, de a sztereotípiák negatívumai nélkül, mivel könnyedsége dacára egyáltalán nem súlytalan, sőt, tud kifejezetten dinamikusan és erőteljesen is szólni. A pozitívumai összességében egyértelműen túlmutatnak az árkategóriáján és erősen ajánlott vétellé teszik azt az egyszerre modern és múltidéző hangsugárzót.

Triangle Comete 902
Frekvencia-átvitel: 50 Hz – 20 kHz (+/-3 dB)
Érzékenység: 91 dB
Impedancia: 4 Ohm (minimum)
Méretek: 220×280×400 mm
Tömeg: 7,6 kg
Ár: 129.999,- Ft / pár

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu