The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch R-120SW aktív mélysugárzó teszt

A Klipsch aktuális sub-woofer választékában az R-120SW típus a Reference sorozatban található, közel fél méteres oldalú dobozzal és az összetéveszthetetlen sárgaréz színű előre tüzelő 30 cm-es mélysugárzóval, amelyről egyből minden hozzáértő kitalálja, milyen márkával áll szemben.

Elődjeihez és társaihoz hasonlóan a Klipsch az R-120SW típust a testes és igazán mélyre hatoló basszus rajongóinak ajánlja, ami az ígéretek szerint akció mozin is kiválóan teljesít, de mellett ugyanilyen fontos tulajdonságként zenehallgatás közben is jó szolgálatot tehet az alsó frekvenciák érzékletes megjelenítése terén. A leírások szerint egyébként a Reference sorozat főleg ebben tér el a kisebb modellektől, nem csak a puszta méretek és teljesítmények terén. A közel félméteres oldalméretekkel rendelkező sub-woofer alaposan megerősített, ezáltal a rezonanciákat, valamint a belőlük adódó problémákat kiküszöbölő MDF kabinetjét fahatású fényes fekete vinyl borítás fedi, ami nem mellesleg tovább növeli a doboz merevségét. Az előlapot uraló 12”-os extrém merev és könnyű réz membrános IMG (Injection Molded Graphite) mélysugárzót 400 Watt csúcsteljesítményű hatékony digitális erősítő hajtja meg, a jókora reflexnyílás pedig a doboz hátlapján ásít. A szabadalmaztatott geometriájú szerkezet hatékonyan minimalizálja a turbulenciát és a zavaró port-zajokat, így biztosítva a basszus tiszta és torzítatlan megszólaltatását nagyobb kivezérlések esetén is.

R 120SW GM Back

Csatlakozások terén a sztereó erősítőkhöz/előerősítőkhöz való L/R line bemenetek mellett dedikált LFE bejárat is található a sub-wooferen az AV erősítők csatlakoztatásához. A szabályozható vágási frekvencia és a fázis beállítás (0-180 fok) révén a mélysugárzó mindenféle összeállítás esetén precízen „összelőhető” a fő hangsugárzókkal. Az előlapon LED jelzi a bekapcsolt állapotot, a doboz padlótól való korrekt elcsatolásáról méretes szatén fekete tüskék gondoskodnak.

Korábban egy hasonló méretű és kvalitású Klispch szubwoofertől már kaptam némi ízelítőt abból mit is gondol az amerikai gyártó a jó basszusról, így különösebb meglepetés nem ért, amikor bekapcsoltam az új R-120SW típust és már érkeztek is belőle a mindent átható és mégis kellően kordában tartott, telt és erőteljes mélyek. Egy szub-woofer esetében kettő dolog igazán fontos, mégpedig, hogy eléggé súlyos, mélyre hatoló és testes hangzással rendelkezzen, valamint, hogy ennek ellenére kontrollált legyen, és ne húzza le a komplex hangzást a mélybe, mint valami súlyos vasmacska. Az R-120SW lényegében mind a két paramétert az árát meghaladó szinten teljesíti, mivel ha kell, akár ránk is robbantja szobát, mégis jól lehet használni kulturált zenehallgatáshoz is. Méretének és basszus képességeinek köszönhetően ez a modell is azok közé a mélysugárzók közé tartozik, amelyeknél az ember nem csak hallja, hanem érzi is a mélyfrekvenciákat, ami valóban különleges élménnyé teszi a filmnézést és a zenehallgatást.
A szokásos jazz koncerten a dobok izmos és erőteljes ütései mellett a bőgő játéka a legnagyobb élmény; a húrok minden egyes rezdülése tökéletesen nyomon követhető, ahsozzáértők pedig még a legkomplexebb részleteknél is pontosan kottázhatják a hangszer játékát. A múltkori alkalomhoz hasonlóan most is a Take Five-re lépek és még fel is tekerem a hangerőt. Mit mondjak, a hatás frenetikus! Ilyenkor örülök, hogy csak a garázsom fala közös a szomszéddal, így a jó viszonyt nem fenyegeti semmi. Csuklóból jön az „ereszd el a hajamat” hangulat, középtájon a dobos többperces, valódi basszus és dinamika orgiát jelentő szólójával, ami tényleg mindent visz. Jók persze a fúvósok meg a többiek is, de most őszintén, ilyen pillanatokban ki foglalkozik velük?
Mindeközben a szub hangereje nagyjából mindössze egyharmadon áll, a vágás felső frekvenciája pedig 60 Hz-re van állítva, ahol a partner kisdoboz szuflája már rendesen elfogy. Bőven vannak tehát még távlatok a tombolásban, pedig így is ütik a dobokat rendesen, a lábdobot a gyomromban érzem, a ritmustartás pontos és a két külön doboz a találkozási pontoknál szépen összesimulva zenél.
Klasszikus zenével folytatva a szeánszot a komplett nagyzenekarok tömegének hatásos és a valóság érzetet nagyban javító ábrázolása az egyik legfőbb paraméter, emellett ugyanolyan nagy élmény a bőgők, csellók és nagyobb fúvós hangszerek játékánál a hangszerek testének fizikai érzete és a mélyfrekvenciák erőlködés nélküli, természetes áramlása. A Verdi opera tutijait a szub egészen más „megvilágításba” helyezi; óriási energiák szabadulnak fel (nem el), viszont a kontrol mindvégig megmarad. Shirley Horn felvételének sokszor említett basszusa ezúttal olyan energikus és mélyre hatoló, hogy a rezgések szinte csak a kanapéban halnak el, amitől az valósággal masszírozó fotellé alakul.
Ezek után már nem meglepő, hogy pop és rockzenéken a hatás egészen frenetikus; zenétől függően hol discóban, hol rock koncerten érzem magam, mert ilyen gyomorba markoló érzeteket leginkább csak ott szoktam tapasztalni. Az erőteljes dobok és a ritmikusan pulzáló szinti basszusok szinte minden zenét új alapokra helyeznek és egészen más élvezeti értéket jelentenek ezeknek a zenéknek a hallgatásában.

A szubok egyik legfőbb alkalmazási területének számító mozizáson a szub igencsak testes és erőteljes, és elődjéhez hasonlóan képességeinek megvillantásához nem is kellenek fajsúlyos akció jelenetek, elég hozzá becsapni egy ajtót vagy leejteni egy nehéz tárgyat, és máris hatásos ízelítőt kapunk belőle. Komolyabb akciójeleneteknél simán elszabadul a pokol, a földön álló helikopter rotorjától önkéntelenül is lehúzom a fejem, a lövésektől pedig végigszalad a hátamon a hideg. Eközben, ahogy azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, a kontrol mindvégig megmarad és nem agyatlan csapkodásban, hanem precízen megjelenített basszusban lehet részünk, ami szépen kiteljesíti és megalapozza a filmek hangzását. Precízen beállítva, jól elhelyezve és megfelelő hangerővel használva a szub egyáltalán nem telepszik rá a többi hangszóróra, nem nyomja el a frekvencia tartomány többi részét és nem szól bele a produkció azon részébe, ahol nincsen valódi szerepe.

Ajánlás

A Klipsch R-120SW egy könnyen kezelhető, precízen beállítható és óriási erejű típus, ami még nagyobb terekben is bődületes és pontos basszust produkál. Mozizásra és zenehallgatásra egyaránt nagyon jól használható, kiváló minőségéhez, nagy méretéhez és teljesítményéhez pedig meglepően kellemes árcédula társul.


Klipsch R-120SW
Frekvencia átvitel: 29 Hz-120 Hz (+/- 3dB)
Teljesítmény: 200/400 W
Maximális hangnyomás: 116 dB
Méretek: 419×356×488 mm
Tömeg: 14,1 kg
Ár: 149.999,- Ft

Forgalmazó: Invitone
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu