The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Monitor Audio Bronze 2

A 2000-ben napvilágot látott Bronze sorozat a Monitor Audio belépő szintű szériáját jelentette. Tesztmodellünk már a sikert sikerre halmozó „bronzok” ötödik generációját képviseli, gyanítjuk, ő sem lett rosszabb elődjénél, de ez hamarosan kiderül.

Az új Bronze sorozat a felsőbb szériáktól örökölt technikai megoldásokkal és anyagokkal „felpimpelve” már megjelenését tekintve is vonzó, közelről szemlélve pedig láthatjuk, hogy a kivitelezés minősége is első osztályú. Viszonylag ritka ebben a kategóriában a részletekbe menő igényesség, ami a Monitor Audio Bronze hangsugárzókat jellemzi. A 18mm-es MDF lapokból készült doboz felülete ebben az árban még természetesen fóliás, de a jobb fajtából, a furnértól csak közelről megkülönböztethető. Illesztései, a hangszórók besüllyesztése és rögzítése kifogástalan és esztétikus, a membrán peremet, és a reflexnyílást szegélyező diszkrét ezüst sáv remekül feldobja a többnyire egyhangú fekete felületet, de jól mutat a barna változatokon is. A mély/közép rögzítését egy csavarral, a hátsó oldalon keresztül oldották meg, ezzel egyrészt az előlapi csavarok látványától, másrészt káros rezonanciáktól is sikerült megszabadulni.

Bronze2 front

A Bronze 2 kétutas, elöl reflex kivitelű, 165 mm-es mély/közép és 25 mm-es magas sugárzókkal. A woofer membránja ezüstszínű, anyaga még mindig C-CAM (kerámia bevonatú alumínium magnézium), de átdolgozott formában. Eltűnt a porvédő kúp, az összefüggő membránfelület így jóval merevebb, ami kisebb torzítást és jobb térleképzést eredményez. A magassugárzó membránja maradt bronz színű, anyaga szintén C-CAM, itt a membrán mögötti részen történtek módosítások. Szellőzőfuratok teszik szabadabbá a dóm mozgását, amitől alacsonyabb torzítást, nagyobb dinamikát és természetesebb hangzást várnak.
Reflexcsövének belső felülete hosszanti bordákkal tagolt, külső és belső végződése egyaránt lekerekített, ettől szintén a torzítások csökkenését remélhetjük. Hátoldalán aranyozott csatlakozók fogadják a banándugókat, vagy tetszés szerint csupaszolt kábel-végződéseket, azokból is két párat, merthogy a kettős kábelezés lehetősége adott.

Bronze2 back

A Bronze 2 érzékenysége 90 dB/W, ami elegendően nagy ahhoz, hogy már 20-30W teljesítménnyel is viszonylag hangos legyen, front reflex kialakításának köszönhetően az elhelyezése sem problémás, a hátsó falhoz egészen közel tolva is mentes az akusztikai bajoktól.

Hangminőség
Kellemes tónusú, alapvetően lágy a hangzás, monitor létére testes, masszív mélytartománnyal. A lágyság, simaság a teljes hangtartományra igaz, noha tesztpéldányunk ekkor még csak 30 üzemóránál járhatott. Középhangjai jó arányokkal rendelkeznek, szépen betöltik a teret, és szinte maradéktalanul leválnak a hangszórókról. Van elegendő részlet ahhoz, hogy ne a hiányzó mozzanatokat keressük, felbontása messze meghaladja az árkategória alapján elvárható szintet. Tetszik az egységesség, a hangulat-teremtő képesség, amelyek élvezetessé teszik a megszólalást. Néhol kissé súlytalannak tűnt a felsőbasszusa, aztán pl. Bob Marley „Waiting in Vain” c. felvételén megmutatta, hogy ezzel sincs probléma. Sőt.
Általánosságban nagyobb hangsugárzó érzetét kelti, masszív hangtömeget mozgat meg, végig kontroll alatt tartva a mélytartományt. Magasai nagyon tiszták, simák, „karcmentesek”, sokszor olyankor is, mikor elmenne egy kis nyersesség. Elektromos ill. akusztikus gitár hangoknál éreztem ezt, kicsit olyan érzést keltett, mintha a zenészek bőrszerkó helyett szmokingot húztak volna – erős túlzással.
Az egyensúlyát a mai könnyűzenén találja meg igazán, ahol feszesebben, pörgősebben, bőséges energiákkal mutatja meg, hogy egy monitor is teljesértékű, ütős hangzásra képes. Itt a magasai is felkeményednek annyira, hogy nem marad hiányérzet, s bár tudjuk, a stúdiófelvéteken mesterségesen kreált teret kapunk, hibátlanul hozza a hangmérnök elképzeléseit.

Bronze2 barna

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő gyártó ezúttal sem tette alacsonyabbra a lécet, kevéske pénzért kiváló belépő monitort kínál. Szép a kidolgozás, hosszan élvezhető és jól „összerakott” a hangzás, nem mellékesen nagyobb tereket is könnyedén betölt műfajtól függetlenül, bármilyen zenével, a kiteljesedést könnyűzenei felvételeken várhatjuk tőle. Listaáron is ötcsillagos vétel!

Monitor Audio Bronze 2
Frekvencia-átvitel: 42-30000 Hz
Impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 90 dB/W
Keresztezési frekvencia: 3100 Hz
Méretek: 185×350×255 mm
Tömeg: 5,3 kg
Ár: 129.999,- Ft / 89.999,- Ft akciósan
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu