The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Elac Vela BS 403 hangsugárzó teszt

A 400-as sorozattal rokon vadonatúj Vela család lényegében olyan, mint a Line 400 dizájnosabb upgrage verziója, melynek kifejlesztésében Andrew Jones érdekes módon nem vett részt, így a hangzása vélhetően inkább a gyártó klasszikus irányvonalát képviseli.

A 362 mm-es magasságával a kisebb monitorok közé tartozó Vela BS 403 a sorozat egyetlen állványos modellje, ami íves trapéz formájával és a látványos, rezonanciacsillapító alumínium talp idomba integrált alsó reflex nyílásával nagyon elegáns megjelenésű. A lefelé nyíló reflexnyílásnak köszönhetően ráadásként nagyobb hangerőn sem kell tartanunk a különféle pumpálós effektusoktól, így a hangsugárzó reflex mivolta az elhelyezést vagy a falak közelségét sem befolyásolja. A stabil MDF kabinet látványos és mellesleg a merevséget is tovább fokozó lakkborítást kapott, ami fekete vagy fehér színű lehet. Amint azt egy másik német hangsugárzó gyártónál megtudtuk, a vásárlók legtöbbje az utóbbi időkben főleg ezt a két színt keresi, ezért a számomra inkább kedves fafurnéros verziók jelenleg kiszorultak a repertoárból, helyüket az „általános” fekete és a modern fehér verziók vették át.

elac vela bs 403 fekete

A két-utas hangsugárzó hangszórókészlete a gyártó által kifejlesztett speciális hajtogatott membrános és átdolgozott hullámterelőjű JET 5-ös tweeterből és egy 150 mm-es AS-XR alumínium szendvics membrános mély/középsugárzóból áll, melyek konvencionális elrendezésben sorakoznak az előlapon. A hangszórók közti váltás 2400 Hz-en történik. A megépítés korrektségét többek között a tömeg adat is jelzi; a kicsi monitor darabja nettó 7,1 kg-ot nyom, vagyis a tervezők nem spórolták ki belőle az anyagot, az biztos. A hátlapján dupla kábeles csavaros-szorítós banánaljzat csatlakozó szett található, a hangszóróselyem modern megoldásként mágnesesen rögzül az előlaphoz. Rendszerbe illesztésekor leginkább a 86 dB-es impedanciára érdemes figyelni, ami miatt félvezetős erősítőből érdemes legalább 60-80 Watt teljesítményű típust párosítani hozzá.

Érdekes tanulmány kettő olyan, lényegében azonos műszaki platformon elhelyezkedő, számos apróságban és a dobozok kivitelében azonban eltérő hangsugárzó összevetése, amelyek különbözőségeik mellett mégis érezhetően ugyanazon hang-filozófia alapján születtek meg. A BS 403 afféle speciális változatának mondható Vela BS 403 megszólalásának természetesen ugyanúgy a spéci JET 5-ös tweeter a kulcseleme a maga tiszta, levegős, pontos és nagyon jó felbontású magasaival, azonban a stílus valahogyan mégis kicsit más, ami persze a módosított mély/középsugárzónak és az egyéb apró változtatásoknak is köszönhető. A kiváló átviteli tulajdonságokkal és műszaki paraméterekkel rendelkező csipogó a BS 403 esetében jobban előtérbe helyezi magát és dominánsabb szerepet tölt be a hangzás kialakításában, míg a Velánál a végeredmény szerintem harmonikusabb, egységesebb és jobban szervezett; a kettő kétségkívül kiváló hangszóró nála egy összehangoltabb csapatot alkot. A JET 5 most olyan, mint egy csapat sztárjátékosa, aki úgy aknázza ki kiváló képességeit, hogy közben mégsem lóg ki a csapatból, nem az önálló akciókra törekszik és fontosnak tartja az egységet is. Ennek köszönhetőn a Vela hangzása a kiemelkedő paraméterek dacára sem tűnik annyira high-tech-nek, miközben persze az, csak éppen egy kellemesebb, barátságosabb és még a kerekebb hangzáshoz szokott füleknek is fogyaszthatóbb formában. Az erősítő választás természetesen nála is egy nagyon fontos paraméter, és nem csak a 86 dB-es érzékenysége (nagyobb teljesítmény kell), hanem a karaktere miatt is. Ideális esetben a partner hagyja érvényre jutni a Vela kiváló tulajdonságait, viszont hozzáad egy csipetnyi kellemességet és teltséget, valamint semmiképpen sem kemény, magasba húzó vagy netán fémes hangzású, mert az a párosítás valóságos öngól lenne. A márka forgalmazójánál például úgy gondolom, többek között az új Primare erősítő azok, amelyek karakterben, teljesítményben és árban is megfelelő választások lehetnek hozzá, na meg a Cambridge típusok, melyeknek általános jellege nagyon is passzol hozzá.

Visszatérve a hangzásra, a Vela a levegősség, a pontosság, az átláthatóság és a részletek alapos kidolgozása mellett mindenféle muzsikán egységes és jól „összerakott” hangképet mutat, amelyben a felvételek atmoszférája is jól érezhető. Az alapvetően világos tónusú hangok könnyedén szakadnak el a dobozoktól, a színpadok szélesek és mélyek, a zenészek levegősen és szépen tagoltan helyezkednek el rajtuk. Jellegzetes Elac tulajdonságként természetesen a technika is nagyon fontos elem, így például egy zongorajátéknál a valós hangszínek és a gazdag felharmonikusok mellett az olasz kedvenceimmel összevetve egy kissé hűvösebb és inkább a zongorista rutinos technikáját mutatja meg, mint a zene érzelmi vonatkozásait, ami persze nem azt jelenti, hogy valami hideg-rideg produkcióra számíthatunk tőle, csak éppen némileg más felfogásban közelíti meg a zenét. Ha jól értelmezem, sok szakíró ezt aposztrofálja modern hangzásként, ami egyébként a külsővel és úgy általában a dobozka habitusával is abszolút szinkronban van.

Kisdobozként a másik fontos paraméter a basszus mennyisége, és milyensége, melynek tekintetében a Vela BS 403 szintén nagyon jól teljesít. Különleges bassz-reflex rendszerének köszönhetően a hangsugárzó akár a hátsó falakhoz egészen közel is elhelyezhető, ami bizonyos szempontból még jót is tesz neki. A meghallgatás során körülbelül 80 cm-re volt a faltól, de közelebb is kipróbáltam és még akár a 30-50 cm is megfelelő volt, szóval, annál sem lehet gond, akinél a berendezés miatt a falhoz közelebb kell elhelyeznie. Kis mérete dacára a hangsugárzó nem magasba húzó és könnyűsúlyú, hanem kiegyensúlyozott, sőt, erőteljesebb vagy hangosabb zenei részleteken kimondottan dinamikus és egészen mélyre hatoló hangzású. A felsőbasszusában érzek egy minimális kiemelést, ami azonban ízléses és cseppet sem zavaró mértékű, így túlzások nélkül egy kissé kerekebbé teszi a dobozka hangzását. Ésszerű határok között a hangos zenehallgatást is jól bírja, sőt, még sztereó filmnézésnél is egészen hatásos megszólalást produkál, így 25-30 m2-ig jól használható, annál nagyobb terekbe azonban már érdemesebb valami méretesebb típust választani. Elhelyezés szempontjából nem olyan nagyon kritikus, alapvetően precíz jellege miatt azonban képességei maradéktalan kibontakoztatásához érdemes pontosan pozícionálni és a legjobb eredményt egyértelműen a sztereó fotelben ülő személy számára nyújtja.

Ajánlás

Az all-round és látványos megszólalású BS 403–hoz képest a Vela BS 403 egy kifinomultabb, magát nem nagyobbnak mutató és kiváló paraméterei dacára is egységes hangzású hangsugárzó, egy minden szempontból aktuális és modern szereplő napjaink hangsugárzó piacán. A klasszikus Elac tulajdonságok és erények megőrzése mellett, noha a bőréből ő sem bújik ki, mégis kerekebb és harmonikusabb, jó párosítással és elhelyezéssel a zeneiség és a kiemelkedő jellemzők ügyes keverékét nyújtja.

Elac Vela BS 403
Frekvencia átvitel: 41 Hz- 50 kHz
Névleges impedancia: 4-8 Ohm
Érzékenység: 86 dB / 2,83V / 1 m
Keresztezési frekvencia: 2400 Hz
Teljesítmény nom/max: 70/100 W
Méretek: 191×362×240 mm
Tömeg: 7,1 kg
Ár: 684.708,- Ft


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu