The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Monitor Audio Gold 100 hangsugárzó teszt

Az idei év elején mutatkozott be a brit gyártó Gold hangsugárzó családjának immár 5. generációja, melynek a Gold 100 jelű tagja a sorozat egyetlen állványos hangsugárzója.

Az elődjeikhez hasonlóan szintén nagyon elegáns és az aranyhoz illően tükrösen csillogó új Gold hangsugárzók hangszóró készlete a high-end Platinum II modellektől megörökölt nagyon alacsony tömegű MPD (Micro Pleated Diaphragm) tweeterekből és az RDT II mély/közép sugárzókból áll, melyeknek C-CAM membránjait Nomex méhsejt szerkezettel és szőtt szénszálas hátsó megerősítéssel látták el. Az ilyen módon létrejött speciális szendvics szerkezetű membrán pontosan olyan, amilyennek egy membránnak ideális esetben lennie kell, vagyis merev és nagyon könnyű. A hangszórók mindemellett még egy DCF (Dynamic Coupling Filter) nevű dinamikus csatolószűrőt is kaptak, amelynek köszönhetően a torzításuk még alacsonyabb lett, a membránok magas frekvenciákon tapasztalható „betörése” pedig látványosan lecsökkent. A két-utas rear bassz-reflex rendszerű Gold 100 hangszóró készlete egy feketére eloxált védőrács mögé rejtett MDP szalagsugárzóból és egy 165 mm-es C-CAM mély/középsugárzóból áll, amely a méhsejt szerkezetével eléggé egyedi látványt nyújt.

Monitor Audio Gold 100 fekete

A hangsugárzók stabil, hátrafelé ívben keskenyedő kabinetje új tervezésű hatékony merevítésekkel és csillapító egységekkel rendelkezik, a belső kábelezése PureFlow ezüstözött OFC réz kábelekből készült. Az ugyancsak stratégiai fontosságú keresztváltó speciális polipropilén fólia kondenzátorokból, légmagos tekercsekből és alacsony veszteségű, laminált acél-magvas induktorokból épül fel, a váltás a két hangszóró között 2500 Hz-en történik. A bassz-reflex kivitelű hangsugárzó hátlapjának felső részén található az alacsony turbulenciájú Hive II reflex port, míg alatta a kettős kábelezést/erősítést lehetővé tévő igényes aranyozott terminál szett helyezkedik el.

A hangsugárzó magas fényű ébenfa furnéros változat mellett sötét dió, zongoralakk fekete és a manapság különösen divatos selyemfényű verziókban kapható.

Az egyértelműen a prémium kategóriájú állványos hangsugárzók közé tartozó Gold 100 exkluzív megjelenéséhez nagyon igényes kivitel és high-tech hangszórókészlet párosul, a hangzása azonban az utóbbi dacára sem technikai ízű, hideg vagy steril. A doboz általános karaktere nyílt, világos, tiszta, konkrét és élénk; zenei témától függetlenül sohasem bántó, túlzottan fényes vagy forszírozott. A különféle hangok meglepő könnyedséggel áramlanak a hangszórókból és szakadnak el tőlük, erőlködés még a komplexebb részleteknél vagy az (ésszerű határok közti) nagyobb hangerőnél sem tapasztalható. A hangsugárzó gazdag hangszín és árnyalati gazdagságát remekül példázza többek között a zongora hangjának megszólaltatása is, számtalan ízzel, színnel és finomsággal, valamint a billentyű leütések erősségének precíz érzékeltetésével. Ugyanezen paramétereknek köszönhetően a különféle énekhangok és egyéb hangszerhangok ábrázolása is összetett és érdekes, a zenékből nagyon finom részletek és hangszín variációk is kihallhatók anélkül, hogy közben a megszólalás mérnöki jellegűnek tűnne. Igazából a doboz hallgatásakor olyan érzetem támad, hogy minden megszólal, ami a pitekben vagy a fájlokban benne van, és a hangsugárzó ezeket a zenei információkat a lehető legkevesebb beavatkozással próbálja meg közvetíteni számomra. Részletező képesség tekintetében a nagyon jók közé tartozik, de nem maximalista, éppen ezért nem is tűnik száraznak vagy túlságosan elemző jellegűnek; ennél több információ egyeseknek pedig már amúgy is fárasztónak tűnhet. Egységesség és tiszta, nyílt hangzás jellemzi, az olyan kisdobozos jellemzőkben pedig, mint a levegőség és a térleképzés, szintén nagyon jónak mondható. A szalagsugárzó megszólalása jól egyesíti magában a precízséget és a zeneiséget, így a levegős, világos és könnyed magasak a pontosságuk mellett is kellemesek, forszírozottság vagy túlzott élénkség pedig csak a problémás felvételeknél tapasztalható, mivel a doboz alapvető jellegéből adódóan nem igazán takargat semmit sem. Az állványos modellek legkritikusabb tartománya értelemszerűen a basszus, amiben a Gold 100 szintén nagyon jól teljesít. A mélyei a mindig elég, se sohasem sok kategóriába tartoznak és újabb pozitívumként a felsőbasszussal való ügyeskedés sem tapasztalható nála. A basszusa energikus, feszes, gyors és dinamikus, kissé felhangosítva egészen nagydobozos hatású, bármiféle megingás vagy bizonytalanság nélkül. Mindezzel együtt az arányérzékét mindvégig megőrzi, nem esik át a ló túloldalára és nem akar többet vállalni vagy mutatni annál, amire képes, és amivel amúgy is csak tönkretenné a hangzás többi részét. Átlagos terekben akár még házibuli hangulatot is kényelmesen elő tud állítani; durvulás nélkül tud hangosan és energikusan szólni, a feszessége és a ritmustartása példás, és még a mélyebb frekvenciákon is olyan hatásos, hogy tulajdonképpen alig érezni azt a pontot, ahol a fizikai törvényei miatt már eléri a teljesítőképességének végső határait.

Ajánlás

A szemeket és a füleket egyaránt könnyen rabul ejtő Gold 100 egy valódi kis luxus hangsugárzó, műfajtól függetlenül hosszan hallgatható, órák múlva sem fárasztó, élvezetes, nyílt, tiszta és szórakoztató karakterű hangzással, ami minden bizonnyal sok éven keresztül fog örömöt okozni a tulajdonosainak.

Monitor Audio Gold 100
Frekvencia átvitel: 40 Hz-50 kHz / - 6 dB
RMS teljesítmény: 120 W
Váltási frekvencia: 2500 Hz
Érzékenység: 86 dB
Impedancia nom/min: 4/2,8 Ohm
Méretek: 360×195×330,6 mm
Tömeg: 9,12 kg
Ár: 599.999,- Ft


Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu