The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Martin Logan Motion 35XTi

Az eredetileg 2010-ben útjára indított, klasszikus hangsugárzó formájú, viszont speciális tweeterekkel rendelkező Motion sorozat az idei évben teljesen megújult, bemutatkozásképpen pedig a 35 XTi jelű nagyobbik állványos sugárzó érkezett meg közülük elsőként hozzánk.

Az új modell típusszáma a korábban általunk is bemutatott elődjéhez képest mindössze egy „i” betűvel bővült, a technológiai változások azonban, noha kívülről azok sem nagyon látszanak, jóval jelentősebbek ennél. A változtatások lényegében a hangsugárzó klasszikusnak mondható részegységeit érintették, mint például a membrán mozgását stabilizáló konkáv porvédő kúpot és a motor felfüggesztését, amely még a korábbinál is merevebb lett. A hangsugárzó házában emellett megerősített terelőlap és szövetrács is található.

Martin Logan Motion 35XTiFentieket leszámítva a 35XTi egy elődjéhez nagyon hasonló felépítésű és kivitelű állványos hangsugárzó, melynek hasáb formája szintén abszolút klasszikus, az igényes kidolgozás és a nívós anyagok azonban így is nagyon ízlésessé és vonzóvá teszik. A stabil kabinet 1,2” vastag előlappal és 0,7” vastag oldallapokkal készül. Matt feketére festett előlapjának felső részén található a legfőbb különlegesség, vagyis a védőrács mögé rejtett aranysárga színű, 32×61 mm méretű (valójában 114×70 mm membránfelületű), hő és áramvédelemmel ellátott Folded Motion magas sugárzó, ami gyakorlatilag a hagyományos tweeterek minden paraméterét felülmúlja. Membránjának felülete az átlagos csipogók jó nyolcszorosát teszi ki, ehhez képest a membrán tömege nagyon kicsi, a kitérése pedig mindössze nagyjából egytizede az általánosan elterjedt 25 mm-es típusokénak. Mindezeknek köszönhetően látványosan gyorsabb, hatékonyabb és alacsonyabb torzítású magas hangokat képes megszólaltatni, ráadásként lényegesen nagyobb sugárzási szöggel, vagyis nem kell feltétlenül a sztereó fotelbe szegeződni, hogy jó magasakat hallhassunk. A pontsugárzó jelleg megvalósulása érdekében a magas sugárzóhoz jó közel helyezték el a 165 mm-es feketére eloxált alumínium membrános, polimer öntvénykosaras erőteljes mély/középsugárzót, amely mögött rezonanciamentes aszimmetrikus kamrát alakítottak ki, az állóhullámok és rezonanciák kialakulásának megelőzése céljából.

Martin Logan Motion 35XTi finishes

A két-utas bassz-reflex hangsugárzó kifinomult keresztváltója természetesen most is a Martin Logan vezető konstruktőrének, Joe Vojtkónak a nevét viselő darab, a jól bevált légmagos tekercsekből, laminált acél ellenállásokból, valamint polipropilén film és elektrolit kondenzátorokból felépítve. A frekvenciaváltás 2200 Hz-en történik, ami megszokott értéknek számít. A Motion 35XTi névleges impedanciája 4 Ohm, de a leírások szerint a 4, 6 illetve 8 Ohmos erősítőkkel egyaránt jól elboldogul. Valódi fából készült kabinetjének hátulján a méretes reflexnyílás alatt kapott helyet a két pár banánaljzat, melyek révén a doboz kettős kábelezéssel illetve erősítéssel is meghajtható. A hangsugárzó három elegáns kivitelben kapható, melyek fényes fekete, matt fehér és piros dió; az előlap mindegyik esetében matt fekete festésű.

Noha a Martin Logan eredetileg a sztatikus paneljeivel lett világhírű és elismert gyártó, az utóbbi években a „dobozos” Motion modellek is szép hírnévre tettek szert, és egy különálló, sikeres üzletággá fejlődtek a cégen belül. Sikerük legfőbb titka, természetesen a minden ízében alaposan átgondolt és igényes konstrukció mellett a hagyományos tweetereket minden paraméterében messze felülmúló AMT magassugárzók használata, amelyeket egyébként a Martin Logan kezdett el először megfizethető dobozos hangsugárzókban alkalmazni. Valószínűleg az sem véletlen, hogy az aktuális módosítások, noha többféle területet érintettek, a tweetereket változatlanul hagyták, ami azt sugallja, hogy ebben az ár,- és minőségi sávban jelenleg nincs nagyon mit fejleszteni rajtuk, vagyis úgy jók, ahogy vannak.
A különleges csipogók így elődjükhöz hasonlóan ugyanúgy a könnyedségükkel, a természetességükkel, a levegősségükkel és a finomságaikkal hívják fel magukra a figyelmet, egyáltalán nem sziporkáznak és nem is akarnak a frekvenciasáv többi része fölé kerekedni. Többek között ennek is köszönhető, hogy az átlagos méretű 35XTi hangzása mindvégig egyensúlyban marad, sőt, a méretosztályában meglepően kiegyenlítettnek és komplexnek tűnik. A hátsó falaktól szokásosan nagyjából 1 méterre elhelyezve kellően testes és megfogott, a módosítások eredményeképpen pedig elődjénél is dinamikusabb és energikusabb megszólalást produkál, vagy, ahogy a németek mondanák, több benne a kraft. Basszusának karakterét úgy alakították ki, hogy a legmélyebb, szubtartományokba hajló frekvenciáknál finoman visszavesz a lendületből, ami okos dolog, mivel egyrészt ott már úgysem tudna a nagydobozokkal versenyezni, másrészt pedig, ha nagyon erőlködne, abból több probléma származna, mint hasznon. A basszus többi része viszont még nagyobb terheléseknél és komplexebb zenei részleteknél is nagyon szépen állja a sarat, elődjénél egyértelműen jobban teljesít, és még akkor sem jön zavarba, ha például a gyors és feszes tempóval, erőteljes dobritmusokkal és gyakran egészen extrém elektronikus hangzásokkal ”operáló” Drum ’N’ Bass felvételekkel kínáljuk meg. A megszólalás általános karaktere határozott és karakán kiállású (a javulás ezen a téren is egyértelmű), a kifinomult magasakhoz és a kerek, erőteljes mélyekhez pedig részletesen kidogozott, természetes és valós színvilágú, a dobozoktól szépen elszakadó közepek párosulnak. Élő felvételeknél a hangzás valóban „életszagú”, míg vérbeli kisdobozos tulajdonságként levegős és teres hangképet kapunk, a felvételi helyszínek akusztikai viszonyainak meglehetősen pontos ábrázolásával. Mindebből együttesen egy komplex, jól „összerakott” és egységes hangkép rajzolódik ki, amely az általános élményt illetve a különféle paramétereket önállóan nézve is jobb, mint a korábbi modell esetében volt. A már az előző esetben is méltatott atmoszférateremtő képessége, valamint a komplett egészre az apró részletek elnagyolása vagy elhanyagolása nélkül való koncentrálás képessége révén a doboz által nyújtott zenei élmény műfaj független, hosszú távú és nagyon magas élvezeti értékű, ráadásul az extrém elvárásokat leszámítva, normál hallgatási körülmények között teljesítményben és basszusban sem kényszeríti különösebb kompromisszumokra az embert.

Ajánlás

A több területet érintő optimalizáláson/fejlesztésen átesett 35XTi elődjéhez hasonlóan egy kifinomult, egységes és energikus állványos/könyvespolc hangsugárzó, amely a korábbinál is energikusabb, dinamikusabb és élettelibb hangzású lett. Mindezen előnyök mellett a legfőbb ütőkártyája természetesen továbbra is a dómokat lényegesen felülmúló AMT magassugárzó, ami az alapvetően „normál hangsugárzó” kivitelű és felépítésű Motion típusnak is kölcsönöz némi utolérhetetlen sztatikus hangzás hangulatot, hogy valóban büszkén viselhesse a „Martin Logan” emblémát és nevet.


Martin Logan Motion 35XTi
Frekvencia átvitel: 50 Hz- 25 kHz (+ /- 3 dB)
Névleges impedancia: 4 Ohm
Érzékenység: 92 dB
Méretek: 343×192×300 mm
Tömeg: 8,4 kg
Ár: 465.000,- Ft/pár


Forgalmazó: Limar Audio Kft.
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu