The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Monitor Audio Bronze 100 (6G) hangsugárzó teszt

A brit gyártó Bronze hangsugárzó családja immár a 6. generációnál tart, és a számos tekintetben megújult/megváltozott új sorozat aktuális belépő tagja a korábbi Bronze 2 típust leváltó Bronze 100 állványos hangsugárzó.

Az „aranyos” high-end szériához hasonlóan szintén vonzóbb külsőt öltő Bronze 6G dobozok méretükben is nagyobbak lettek elődeikhez képest, így a Bronze 100 dimenziói is meghaladják a díjnyertes Bronze 2-éit. A néhány plusz centinél azonban sokkal fontosabb a műszaki tartalom, amiben a Monitor Audio az előző család szép eredményei és nagyon kedvező fogadtatása dacára nem ragaszkodott a bevált recepthez, hanem bátran szinte mindent megváltoztatott. Éppen ezért az új 6G sorozat nem egy átkozmetikázott face-lift verzió, hanem lényegében egy vadonatúj koncepció egy sikeres témára. A hangsugárzók kiviteli minősége a kategória szintjének megfelelően igényes, a megépítettségük pedig stabilnak és megbízhatónak tűnik.

Monitor Audio bronze 100 6G

A 15 mm-es MDF panelekből felépített és belső merevítésekkel is ellátott nagyobb méretű kabinetjének köszönhetően a Bronze 100-as elődje 16,5 cm-es mély/középsugárzója helyett egy új 20 cm-es hangszórót kaphatott, ami nagyobb basszust illetve teljesítményt, és testesebb hangzást ígér, aminek bizonyára minden vásárló örül majd, hiszen ettől ez az állványos hangsugárzó egy még inkább teljes értékű modellé válhat. Az új hangszóró természetesen továbbra is a gyártó egyik védjegyének számító C-CAM (kerámia bevonatú alumínium/magnézium) membránnal készül, amely harmonikusan illeszkedik a 25 mm-es szintén C-CAM dóm tweeterhez, amely egy viszonylag mély hullámterelőben kapott helyet. Ez az egység széles diszperziót és a wooferrel való tökéletesen összehangolt működést ígér. A nagyobb woofer okán az eddigi 3100 Hz-es váltási frekvenciát lecsökkentették 2200 Hz-re, ami ideálisabb a nagyobb membrán számára, amelynek így nem kell küszködnie az inkább a csipogó számára ideálisabb magasabb frekvenciák lesugárzásával.

Monitor Audio bronze 100 6G hatlapAz új változaton a bassz-reflex port hátulra költözött, emiatt a dobozokat nem érdemes túl közel helyezni a hátsó falhoz, viszont kis basszus rásegítésként el lehet játszani velük, az akusztikai viszonyok illetve a helyiség adottságok függvényében pedig a mellékelt szivacsdugókkal akár be is lehet tömni őket (nagyon kicsi szobák, közeli falak illetve sarkok, stb.).

A Bronze 100 6G hangsugárzó a szokásos fehér és fekete változatok mellett dió és egy divatos ún. Urban Grey nevű világosszürke verzióban kapható.

A Bronze állványos hangsugárzók, és úgy általában a Monitor Audio Bronze hangsugárzói hosszú évek óta az amúgy túltelített és meglehetősen kemény alsó-közép kategóriás hangsugárzó piac erős szereplőinek számítanak. Jellegzetesen tiszta, nyílt, dinamikus és szórakoztató hangvételű hangzásuk sok embernek eltalálja az ízlését és az elvárásait, a megjelenésük elegáns és ízléses, a szintén kiemelten fontos basszus és dinamika paraméterekben pedig rendre jól teljesítenek. A Bronze 100 6G ráadásként többek között pontosan ezekben a legutóbb említett jellemzőkben erősíti tovább a pozícióit, amelyek, lévén az állványos hangsugárzóknál sok esetben problémásak, nagyon komoly súllyal esnek latba a dobozok megítélésénél és a vásárlók döntésénél. Akik közülük eddig is elégedettek voltak az eredménnyel, azok az új modelltől várhatóan még jobban fogják érezni magukat, akik pedig eddig pont ezen paraméterek miatt vacilláltak, hogy jó lesz-e nekik egy állványos modell, most már lehet, hogy elcsábulnak. 

Általánosságban nézve a Bronze 100 6G hangzása a módosítások dacára továbbra is a gyártótól megszokott hangzásvilágot követi, vagyis tiszta, pontos, jól fókuszált és racionális. Egyeseknek az utóbbi miatt esetleg kissé szigorúnak vagy technikai ízűnek tűnhet, azonban ez nincs így, hanem inkább nagyon semlegesnek mondanám; egy olyan hangsugárzónak, ami megpróbálja a legkevesebbet hozzátenni a hangzáshoz. A különféle frekvenciasávok az alsók egyértelmű erősödésének dacára egyensúlyban vannak, míg a magasak érzetem szerint némileg finomabbak lettek a korábbiaknál, ennek köszönhetően nagyobb hangerőn, vagy gyengébb felvételek illetve elektronikák esetében sem kell kellemetlen jelenségektől, például élességtől vagy sípoló hangoktól tartani. Összetettebb és komplex zenei felvételeknél a hangzás egységessége jól megmarad, a megszólalás nem válik zavarossá vagy tömbszerűvé, és ilyen esetekben egyértelművé válik az új modell minőségi fölénye is az elődjéhez képest. A méretük ugyan nem sokban tér el egymástól, a nagyobb woofer és a miatta történt hangolási módosítások azonban megteszik a magukét, és nemcsak izmosabbá varázsolják a Bronze 100 hangját, hanem komplexebbé, és ezáltal nagydobozosabbá is teszik. Mindeközben az állványos sugárzókra jellemző pontos pozícionáltság, levegősség és kiterjedt színpadábrázolás megmarad; jó minőségű akusztikus felvételek esetében még a zenészek pozíciói is pontosan kijelölhetők, ami ezen az árszinten azért elég szép teljesítmény. A korábbikban már említett semlegesség miatt elődjeihez hasonlóan az új modell sem az az alkat, aki szenvedélyesen beleveti magát a zenébe, hanem e tekintetben egy igazi angol, akinél egy pici távolságtartást azért mindig érzünk valahol. A különféle énekhangok a női szopránoktól kezdve a mélyebb férfi orgánumokig szépen artikuláltak, harmonikusak, levegősek és általában pontosan középre pozícionáltak. Végezetül ejtsünk még néhány szót a basszusról, amelynek javulása, testesebbé és dinamikusabbá válása egyértelműen az új modell legnagyobb fegyverténye. A mélyek erőteljesebbek és határozottabbak, ezzel együtt továbbra is szervesen beleilleszkednek a hangképbe és nem követelnek maguknak nagyobb szeletet belőle, amivel felborítanák a doboz egyensúlyát.

Ajánlás

Bronze 100-asokat lényegében mindig jó és szórakoztató érzés hallgatni, „könnyű” természetük, testes basszusuk és semleges karakterük pedig mindenféle műfaj esetében gondoskodik róla, hogy akár még nem túl drága (de korrekt) partnerekkel párosítva is megfelelő és hosszútávon is jól hallgatható megszólalással rendelkezzenek.

Monitor Audio Bronze 100
Frekvencia átvitel: 37 Hz-30 kHz
RMS teljesítmény: 100 W
Váltási frekvencia: 2200 Hz
Érzékenység: 87 dB
Impedancia: 8 Ohm
Méretek: 231×325×376 mm
Tömeg: 7,8 kg
Ár: 149.999,- Ft


Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu