The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

PMC Twenty5 24i hangsugárzó teszt

A PMC Twenty5i sorozatában négy két-utas kivitelű hi-fi hangsugárzó található. ATwenty5 21i állványos modell mellett három álló doboz is van, közülük a terítéken lévő Twenty5 24i típus a család legnagyobb és legkomolyabb két-utas típusa.

A gyártó összes többi modelljéhez hasonlóan alapos és értékes kézimunkával készülő Twenty5 24i egy két-utas passzív álló hangsugárzó az elmaradhatatlan TL (Transmission Line) rendszerrel, ami kontrollált és méretét meghaladóan testes és energikus basszust biztosít számára. Jól tudjuk, hogy a PMC az aerodinamika és a légáramlatok természetének komoly szakértője, aki folyamatosan feszegeti a témában megvalósítható lehetőségek határait, és amikor már azt hinnénk, mindent elért, amit lehet, akkor megint előáll valami újjal. Az aktuális újdonság most a speciálisan kettő kijárattal rendelkező Laminair technológia, ami az F1-ben alkalmazott aerodinamikai elvek alkalmazásával még a korábbinál is hatékonyabb és egyenletesebb, lamináris légáramlást hoz létre.

PMC twenty5 24i

Az ATL kialakítás nagy sebességgel és nyomás alatt mozgatja a levegőt, a kijáratnál pedig csökkenti a turbulenciát és a légellenállást illetve a légzajt, aminek eredményeképpen a hangsugárzó basszusa pontos időzítéssel és nagyon széles dinamikatartománnyal szólal meg. A tökéletes eredmény érdekében az ATL rendszert és a hangsugárzó kabinetjét precízen összehangolják és lényegében mindegyiket a másikhoz fejlesztik és még egy speciális illesztő programot is használnak. Ennek köszönhető, hogy a PMC ATL rendszerei jól működnek, és a basszusban rejlő potenciál hatékony kiaknázása mellett precízségben és pontosságban is rendkívül magasra teszik a lécet.

A tökéletes hangsugárzó doboz egyrészt jól néz ki, másrészt ideális működési környezetet biztosít a hangszórók számára, valamint akusztikailag is korrekt kialakítású. Ennek megvalósításához a PMC a legmodernebb számítógép által vezérelt megmunkálási technológiák és a hagyományos kézműves eljárások kombinációját használja és természetesen a különféle anyagok alapos ismeretének is a birtokában van. Elképzelésük szerint a szerkezeti integritás és a pontosság a legfontosabb elemek, egyedi holisztikus tervezési elvük szerint pedig minden egyes részegységet úgy alakítanak ki, hogy a lehető legjobban hozzájáruljon a komplex minőség jobbá tételéhez. A hangsugárzó kabinetjét és a kifinomult ATL (Advanced Transmission Line) házat egyaránt precíziósan megmunkált HDF panelekből építik fel, amelyek akár 40 mm vastagok is lehetnek. A panelek nem csak kívül, hanem belül is furnérozással készülnek, amely stabilitást és hosszú élettartamot biztosít a dobozok számára. A rendkívül pontos illesztések és a modern kötőanyagok alkalmazása az esztétikus megjelenés mellett nagyon stabil és egységes szerkezetet eredményez, ami kiemelten fontos többek között a tiszta és színezetlen hangzáshoz. A fenntartható gazdálkodású erdőkből származó fákból készült furnérlapokat úgy válogatják és illesztik össze, hogy a dobozpárok mindig egymás tükörképei legyenek, vagyis a hangzás mellett a megjelenésre is kiemelt figyelmet fordítanak. A külső felületekre végül finom lakkréteg kerül, ami nagyon kifinomult látványt nyújt, így a PMC hangsugárzóknak a drága bútorokkal berendezett lakókörnyezetekben sem kell szégyenkezniük.

PMC twenty5 24I tweeter

A két-utas Twenty5 24i hangszórókészlete egy 19 mm-es PMC/SEAS Sonomex dóm tweeterből és egy 170 mm-es g-weave membrános, öntött ötvözet kosaras mély/középsugárzóból áll, a váltás közöttük 1,7 kHz-en történik. A csipogó ferrofluid hűtéssel és 34 mm-es diszperziót javító peremmel rendelkezik. A hangszórókat természetesen ugyanolyan szigorúan válogatják, mint a dobozok többi elemét, így kizárólag a referencia értékeknek tökéletesen megfelelő és egymással precízen párosított darabok kerülhetnek a hangsugárzókba. A keresztváltó tervezés során számos kondenzátort kipróbáltak és leteszteltek, mire kiválasztották a megfelelőket. Beépítés előtt minden egyes kondenzátort letesztelnek és a mérési eredményekről nyilvántartást is vezetnek. Minden hangszórópárban kizárólag azonos specifikációjú kondenzátorpárokat használnak, ezzel biztosítva, hogy a paramétereik teljesen azonosak legyenek. A felhasználásra kerülő kondenzátorokat forrasztják, összekötik és kézzel építik be a katonai szintű üvegszálas áramköri lapra, amelyet szintén egyedileg ellenőriznek és tesztelnek. Vastag rézsávokat használnak a kézzel kiválasztott alkatrészek csatlakoztatásához, hogy optimalizálják a jelátvitelt és biztosítsák az ideális frekvenciatartomány illesztéseket. A húszas modellek másik újdonsága a keresztezési pontok korábbinál lejjebb vitele, amely lehetővé teszi az LF meghajtó számára, hogy hatékonyabban összpontosítson a saját frekvenciatartományára. Amikor a keresztváltók elkészülnek, akkor jönnek a kritikus hallgatási tesztek és a szigorú számítógépes mérések, és ha minden klappol, az egységek végül bekerülhetnek a dobozokba.
A fáziskiegyenlítés okán hátrafelé döntött keskeny kabinetek stabilitását és talajtól való hatékony elcsatolását külön felszerelhető fémlábak és szintezhető tüskék biztosítják, a hangszóró kábeleket minőségi aranyozott single terminál szett fogadja.

A márka története során az ügyesen „háziasított” stúdiós, precíz, analitikus és pontos, de cseppet sem könyörtelen hangzás nagyon sok rajongót szerzett a PMC-nek, főleg, hogy a relatíve kisebb dobozmérettel elérhető mély, erőteljes, tiszta és kontrollált basszus is rengeteg zenehallgató érdeklődését felkeltette. A gyártó által megalkotott, és mint látjuk folyamatosan tökéletesített ATL rendszer valóban intelligens módon működik, így nem csak, hogy minél többet hoz ki a basszusból, hanem egyszersmind tökéletesen kordában is tartja. Ennek köszönhetően még egy kiadós basszussal rendelkező felvétel megszólaltatása esetén is megmarad a hangzás tisztasága és a mélyek, legyenek bármilyen látványosak, egyáltalán nem fedik el a többi tartományt és a kényes mikro részleteket. Az új Laminair rendszer többek között ugyanebbe az irányba mutat, mert nemcsak a basszust teszi még hatékonyabbá, hanem ezáltal egyben a többi tartomány megjelenítését is javítja. Újabb előnyként az ATL rendszer kis hangerőn is határozott és testes basszust eredményez, ami egy nagyon hasznos előny. Saját élményeimet felidézve és másokéit olvasgatva a gyártó oldalán a PMC hangsugárzók további kiemelt pozitívuma az énekhangok artikulált, tiszta, kellemes és életszerű megszólaltatása, ami műfajtól függetlenül a legtöbb zenehallgatónál fontos értékelési szempontnak számít.
Jól ismert teszt felvételeimet végighallgatva mindegyiken átéltem a „minden ott van” érzést. Úgy éreztem, hogy mindet hallok a dinamikus, erőteljes basszustól kezdve a pontosan behatárolható helyekről szóló hangszer,- és énekhangokon át egészen a leghalkabb részletekig és zörejekig bezárólag, kis túlzással akár a hangversenyteremben döngicsélő szúnyogig. Mindez egyértelműen a stúdiós világ hozadéka, mégsem éreztem magam tőle hangmérnöknek, akinek dolgoznia kellene, vagy kötelességből figyelnie, hanem valósággal lubickoltam a részletekben és az információkban és rendkívül élveztem a zenehallgatással eltöltött időt. Az efféle analitika újabb előnye, hogy az felvételek egyedi jellegzetességeinek megmutatásával mindegyiket önálló egyéniséggé varázsolja, így a zenehallgatás sokkal érdekesebb és hosszabb távon is szórakoztatóbbá válik. Óriási élmény olyan dolgokat meghallani, hogy például az énekes közelebb hajol a mikrofonhoz vagy hátrébb lép tőle, a zenészek pedig esetlegesen változtatják a pozícióikat a felvétel során. A hanghűség mellett azt hiszem, ezek a jelentik a minőségi akusztikus zenehallgatás igazi sava-borsát. Mindezek mellett nagyon tetszett a hitelesség, a tisztaság, a simaság és a hangkép egységessége. A két hangszóró közötti átmenetet szintén remekül megoldották a PMC mérnökei, így nem éreztem semmiféle ”zavart” a váltási frekvencia környékén sem.
A dobozok fő specialitásának számító basszus területén a Twenty5 24i szintén remekül teljesített. Könnyen hajtható, egyáltalán nem háklis, akusztikailag jóindulatú, testes, dinamikus és erőteljes mélyeket produkáló dobozként mutatkozott be, „virsli” alakjához képest nagyon komoly, egyértelműen szubtartományokba merészkedő, mit merészkedő, jócskán behatoló basszust produkálva. Alapvető semlegessége és kiegyensúlyozottsága nagyobb kivezérléseken és dúsabb mélytartománnyal rendelkező felvételek esetén is megmaradt, ugyanúgy, ahogy a műfajtól függetlenül megkapó tisztasága is. A hangerő feltekerését ésszerű határok között jól bírta; nagyobb szobákban vagy nagyobb hangerő igények esetén is jól lehet használni, pozitívumait megőrizve jól bírja a strapát.
Sokakat lenyűgöznek az olyan apró részletek, mint például a gitáros ujjának megcsúszása a húrokon, a zenészek különböző mellékzörejei, vagy egy szék nyikorgása valaki alatt - ezekben a hangsugárzó a jellegének köszönhetően ismét nagyot alkotott, ezzel is tevékenyen hozzájárulva az akusztikus felvételek hitelességének és életszerűségének kialakulásához.
A valódi műfajfüggetlenség jegyében a Twenty5 24i a pop és rock zenékkel is jó kapcsolatokat ápol, és dinamikusan, színesen és izgalmasan jeleníti meg őket, utóbbiak esetében nem félve egy kis nyersességtől vagy „odalépéstől” sem, ha a téma megkívánja. Az esetlegesen kevésbé jól sikerült, laposabb, tompább, stb. felvételeket, amiket egy igazi audiofil talán meg sem hallgatna, a maga módján egészen élvezhetően szólaltatta meg, aminek én speciel örülök, mert vannak zenék, (nem is kevés), amikről nem szívesen mondanék le azért mert a készítőik nem álltak a helyzet magaslatán vagy egyszerűen trehányak voltak.

Ajánlás

Az új Laminair technológiával a PMC a jót még jobbá tette, és a basszus mellett lényegében a hangsugárzó összes többi paraméterét tovább javította és finomította. A végeredmény a márka legjobb hagyományainak esszenciája lett, egy tiszta, artikukált, semleges és dinamikus hangsugárzó, első osztályú basszusssal, parádés, de mégsem kínosan precíz részletezettséggel, valamint könnyű installálhatósággal és párosíthatósággal. Egy igazán erősen ajánlott vétel!


PMC Twenty5 24i
Frekvencia átvitel: 27 Hz – 25 kHz
Érzékenység: 89 dB
Impedancia: 8 Ohm
Váltási frekvencia: 1,7 kHz
Méretek: 192×1015 (+20 mm a tüskék)×419 mm
Tömeg: 23 kg
Ár: 2.100.000,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu