The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Paradigm Prestige 15B – Piciben nagy

A Paradigm vadonatúj Prestige családjában a három álló hangsugárzó mellett mindössze egy monitorsugárzó található, a kompakt méretű Prestige 15B, amely technológiák terén semmivel sem marad el nagyobb társaitól és mind magas fényű, mind selyemfényű változatokban nagyon gusztusosan néz ki.

A polcon illetve állványon egyaránt ideálisan installálható Prestige 15B a múltkoriban megismert 85F modellhez hasonlóan az előlapjának tetemes részét kitevő alumíniumnak köszönhetően high-tech érzetet kelt, ami a selyemfényű dió és magas fényű cseresznye változatokkal érdekes kontrasztot alkot. A rafinált ívekre fittyet hányó, klasszikusan szögletes kabinet 18 mm-es MDF lapokból, teljes egészében Kanadában készül, ahol fa is van bőven, meg szakértelem is, úgyhogy a végeredmény csakis ilyen minden ízében igényes munka lehet. A hangsugárzóhoz külön megvásárolható ízléses fém állvány stílusában tökéletesen passzol a dobozhoz, melyet a Sonus Faber típusokhoz hasonlóan két csavarral lehet az állvány felső tálcájához rögzíteni, hogy a doboz közös egységet alkosson a talajtól gondosan elcsatolt, rezgésmentes szerkezettel.
A kartonban külön becsomagolt elegánsan vékony, akusztikailag transzparens hangszóróselyem napjaink divatos és modern megoldását alkalmazva mágnesesen rögzül a hangsugárzó előlapjához, melyet így „csupaszon”, ahogy a legtöbben használják, nem csúfítanak el a rögzítésre szolgáló lyukak.

A 2- utas rear bassz-reflex rendszerű hangsugárzónál szintén kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kiváló minőségű hangszórók ideális, rezonanciamentes környezetben működhessenek, így mindegyiküket a speciális Shock-Mount nevű, alumíniumból készült izolációs egységgel rögzítették a dobozhoz. A klasszikus elrendezést követve felül helyezkedik el a 25 mm-es ferrofluid hűtésű, perforált és fázisoptimalizált alumínium lencsével kiegészített X-PAL alumínium tweeter, amely a speciális lencséjének köszönhetően ideálisan teríti és fókuszálja a magas hangokat. A szintén a konstrukció részét képező FEA (Finite Element Analysis) optimalizálás a gyakorlatban hatékonyan koncentrálja a mágnes erejét, gyors és tiszta átvitelt eredményezve ez által. A csipogó alatt helyezkedik el a különleges Active Ridge Technology (ART™) alumínium peremes 140 mm-es X-PAL alumínium membrános mély/középsugárzó, melynek jókora terhelhetőségét és testes, erőteljes basszusát a stabil felépítés, az erős mágnes valamint a 1,5”-os magas hő tűrésű hangtekercsek biztosítják. A tweeter és a mély/középsugárzó között a váltás 2000 Hz-en történik, az igényes alkatelemekből felépített másodrendű (12 dB/oktáv) keresztváltóval, amely többek között különösen széles, a sweet spot-on jócskán túlnyúló sztereó színpadot is ígér.

paradigm prestige 15b bookshelf speakers 3

A magas fényű fekete és midnight cherry, illetve selyemfényű dió és fekete dió színekben kapható hangsugárzó hátulján a kör keresztmetszetű reflex-nyílás nagyjából a tweeter mögött található, hátoldali elhelyezkedése révén a falak távolságával játszva finoman még rá lehet segíteni a leírások szerint amúgy is nagyon jó mélyátvitelre.

A Prestige 85F kapcsán megemlített igen erős rokoni vonások (közte és a Monitor 9-es között) most is egyértelműen jelen vannak, tökéletes bizonyságát adva a Paradigm következetes, a családi arculatot maximálisan szem előtt tartó fejlesztő munkájának. A pici Prestige hangzása természetesen a sorozatbeli nagyobb testvér karakterét idézi, testesség, dinamizmus és erő tekintetében pedig teljesen meghazudtolja monitor létét. Hallgatva őt, majdnem azt mondanám, hogy kisebb illetve átlagos terekbe az állódoboz teljesen felesleges lenne, mivel a terhelést is nagyon jól bírja és a húzósabb zenéket, valamint az akciódúsabb filmeket is meglehetősen karakán stílusban szólaltatja meg. Mindehhez olyan monitoros tulajdonságok párosulnak, mint a precízség, levegősség, könnyedség és a minden irányban kiterjedt térábrázolás. Márkatársaihoz hasonlóan a 15B típus is alapvetően határozott, kontúros, színes és izgalmas karakterrel bír, amihez a zenei részletek és egyéb háttér információk meglehetős bősége párosul. Kicsi doboza és mindössze 14 cm-es mélysugárzója ellenére sem a mélyektől, sem a terheléstől nem ijed meg. Előbbieket testesen, néhol szub-tartományokba merészkedő elemek határozott megjelenítésével és zavaró mellékzöngék nélkül szólaltatja meg, az utóbbira pedig karakterének megőrzése mellett fokozódó dinamizmussal válaszol. A 85F modellnél nagyra értékelt könnyed, levegős és informatív magasakat és közepeket nála szintén megcsodálhatjuk, zenéjének színessége (színezés nélkül) és érdekessége hosszú távon fenntartja a hallgató figyelmét. Ismét visszakanyarodva a monitorok Achilles-sarkát jelentő basszushoz, a kis Prestige néhol mind zenéken, mind filmeken egészen megdöbbentő hatásokat kelt és valahonnan a pince mélyéről jövő hangokat szólaltat meg, olyanokat, amiknél egy demón a gyanakvóbb delikvens talán már a furfangosan eldugott szub-woofert próbálna megtalálni a függöny mögött.

A zenei reprodukció legnehezebb darabjainak számító klasszikus műveket a maga színes és izgalmas stílusát a valódiság illúzióját nyújtó természetességgel vegyítve adja elő, ennek végeredménye az a fajta hangzás, ami jóval érdekesebb, mint mondjuk a klasszikus angol hang, így az igazi (nem túl ortodox) műértők mellett a „hifi” világból érkezett zenehallgatók szívéhez is megtalálja az utat. Számomra ez egyértelműen franciás-hatás, pont úgy, ahogy magában az országban is tetten érhető, ahonnan a doboz származik. Több mint korrekt basszus-játszó képessége révén a nagyzenekari művek is kellő tömeggel és energiával szólalnak meg, amihez a monitorok könnyed fesztelensége és oldott hangulata párosul. A hangzás a többi műfajhoz hasonlóan igazi extrovertált fajta, ami semmit sem rejt véka alá, ennek ellenére egy cseppet sem tűnik tolakodónak és hosszabb távon sem válik fárasztóvá.

Pop-rock műfajokon karakterének erőteljesebb, határozottabb oldala kerül előtérbe, így izgalmasan, energikusan és frissen zenél, a húzósabb dalokat pedig a műfajok kívánalmainak tökéletesen megfelelve feszes ritmusszekciók teszik igazán pörgőssé. Ha az adott téma úgy kívánja, nagyon karakán, szinte már sarkos is tud lenni, a komplex megszólalása az erőteljes mélyterhelés dacára is egyensúlyban marad. Hangosabbra véve néhol egy picit érezni, hogy talán már túl sok neki a jóból, de zavaró hatások különösebben még ilyen esetekben sincsenek, maximum annyit érezni, hogy a felsőbasszus óvatos fokozásával próbál javítani a helyzeten, meg kell, mondjam, elég ügyes módon.


A múltkoriban megismert Prestige 85F után a kicsi 15B monitor valójában szintén a nagyobb testvérnél méltatott pozitívumokat vonultatta fel, vagyis ugyanazt a színes, izgalmas, kifinomult és határozott karaktert, mindezt egy méretéhez képest egyenesen szuper minőségű basszussal alátámasztva. Fentiek kombinációjaként a doboz egy széles körben jól alkalmazható nagyon igényes miniként mutatkozott be, ami a kicsi illetve a számára még megfelelő méretű terekben, sok esetben még a különféle állódobozoknál is sikeresebben alkalmazható, hiszen mint tudjuk, ha a basszus elegendő, egy jó két-utas monitornak bizony nincsen párja.


Paradigm Prestige 15B
Frekvencia átvitel: 57 Hz- 20 kHz (+/- 2 dB)
Maximális bemeneti teljesítmény: 90 W
Érzékenység: 90 dB
Impedancia: 8 Ohm
Méretek: 315×178×275 mm
Tömeg:7,3 kg
Ár: 540.000,- Ft (selyemfényű változatok)
Ár: 660.000,- Ft (magas fényű változatok)

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu