The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Paradigm Prestige 85F

A kanadai gyártó választékában a Signature és Classic sorozatok között elhelyezkedő, a korábbi Studio modelleket leváltó Prestige családban egy monitorsugárzó és néhány elmaradhatatlan házi-mozis kiegészítő társaságában kiemelt fontosságú csoportként három állódoboz is található, közülük a jelenleg terítéken lévő bő 1 m magasságú Prestige 85F típus a középső modell.

A határozott vonalvezetésű, erőteljes és súlyos kabinet színtől függetlenül (de legfőképpen a magas fényű fekete változatban) a sok alumíniumtól és rozsdamentes acéltól meglehetősen high-tech érzetet áraszt, ha nem tudnám róla, hogy a juharszirup hazájából származik, azt is hihetném, hogy valami felsőkategóriás japán hangsugárzóval állok szemben. A kifinomult és igényes famunka Kanadában készül, a 18 mm-es falvastagságú stabil MDF kabineteket belső merevítésekkel látták el, stabil pozícionálásukról pedig nagyon átgondolt szerkezetnek tűnő alumínium/rozsdamentes acél kombinációjú talpszerkezet gondoskodik precíz szintezési lehetőséggel és vaskos, hengeres lábakkal. Az elegánsan vékony, akusztikailag transzparens hangszóróselyem napjaink divatos és modern megoldását alkalmazva mágnesesen rögzül a hangsugárzó előlapjához, melyet így nem csúfítanak el a rögzítésre szolgáló lyukak.

A 4 hangszórós, 2+ utas bassz-reflex rendszerű hangsugárzónál arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a kiváló minőségű hangszórók ideális, rezonanciamentes környezetben működhessenek, így mindegyikük a speciális Shock-Mount nevű izolációs egységgel kapcsolódik a dobozhoz. Legfelül helyezkedik el a 25 mm-es ferrofluid hűtésű, perforált és fázisoptimalizált alumínium lencsével kiegészített X-PAL alumínium tweeter, amely a speciális lencsének köszönhetően ideálisan teríti és fókuszálja a magas hangokat. A szintén a konstrukció részét képező FEA (Finite Element Analysis) optimalizálás a gyakorlatban hatékonyan koncentrálja a mágnes erejét, gyors és tiszta átvitelt eredményezve ez által. A csipogó alatt helyezkedik el szép sorjában a három darab, különleges Active Ridge Technology (ART™) alumínium peremes 165 mm-es X-PAL alumínium membrános hangszóró, melyek közül a legfelső mély/középsugárzóként, míg az alsó kettő mélysugárzóként funkcionál. A hangszórók stabil felépítése és erős mágnese mellett a 1,5”-os magas hő tűrésű tekercseik garantálják, hogy igény szerint rendesen meg lehet őket kergetni, és épelméjű keretek között bírni is fogják a strapát. A tweeter és a középsugárzó között a váltás 2000 Hz-en történik, míg a két woofer 500 Hz alatt kapcsolódik be a zenélésbe.

15136193617 5977392be9 b
A magas fényű fekete és midnight cherry, illetve selyemfényű dió és fekete dió színekben kapható hangsugárzók hátulján kettő reflex-nyílás található, az egyik legfelül a tweter mögött, míg a másik az alsó fertályon a wooferek kamrája mögött helyezkedik el.


Az „éles” tesztelés előtt napokig hallgattam és járattam a hangsugárzókat, de már az első percekben arra a következtetésre jutottam, hogy a Prestige 85F, még ha akarná, akkor sem tudná letagadni a rokonságát a múltkoriban hallott Monitor 9-el, mivel kettőjük hangzásbeli hasonlósága olyan mértékű, hogy akár a gyártói sajáthang elmélet szemléltető példája is lehetne. Ettől függetlenül már csak a kategória különbségek miatt is bizonyos tekintetben jókora eltérések vannak közöttük, legfőképpen a Prestige modell lágysága és finomsága tekintetében, amivel kiegészíti, és felső kategóriássá varázsolja az alapvetően határozott és karakán családi stílust.
prestige 85fA Monitor típushoz hasonlóan a jazz est bevezető hangjai konkrétak és határozottak, az izgatott közönség zsivaja valóságos hatású, magas fokú jelenlét érzetet biztosító. A zene izmos és energikus dobszólóval kezdődik, amit a hangsugárzók úgy tűnik, csuklóból ráznak ki magukból, mivel ránézésre szinte meg sem mozdulnak tőle a divatos alumínium membránok. A zenében nagyon sok az apró részlet és a háttér információ, a megszólalás összetett és teljesen egyensúlyban lévő. A hangszínkészlet bőséges, sziporkázást még sem érezni a doboz hangjában, és az eredendő természetességnek köszönhetően a csúcstechnika egyetlen pillanatra sem kerekedik a zeneiség fölé. A magasak könnyedek, levegősek és informatívak, míg a másik végen testes, energikus és határozott basszus szólal meg, ütős dobokkal és mindvégig jól követhető telt hangú bőgővel. A klarinét könnyed dallamvezetését azonban ez mit sem befolyásolja, a hangszer laza és oldott stílusban zenél, a belőle kiáramló levegő érzete pedig még hitelesebbé teszi a megszólalását. A Monitorhoz hasonlóan a vibrafon játéka ismét nagy élmény, főleg, hogy az olcsóbb modell színessége és érdekessége mellé most még több bensőségesség és érzelem párosul. Nagyszerű kombináció, ami a hozzáértő hifista szívéhez ugyanúgy megtalálja az utat, mint a műszaki áruházból érkezett műkedvelőéhez. Alapvető karakterét tekintve a hangzás a halk és hangos hangerőszintek között nem változik, így lehalkítás után, amikor a fülünk már hozzászokott, háttérzenének is ugyanolyan kellemes, dinamikus és izgalmas produkciót nyújt.

Átrándulva a különféle klasszikusok világába a hangsugárzók szintén nagyon otthonosan és fesztelenül mozognak. A könnyed Mozart opera, a dinamikus Verdi opera és Vivaldi muzsikája egyaránt óriási élményt nyújtva szólal meg. Egyszerre lágy, finom, színes és izgalmas hangok kelnek útra a széles és mély térben, a magasak és a közepek könnyedségéhez és levegősségéhez pedig testes és erőteljes mélyek párosulnak. Koncepcióját tekintve a megszólalás mindegyik zenén a részletekre koncentráló illetve az atmoszférateremtő hangzás érdekes keveréke, az önálló hangszerek és az egységes egésznek számító zenekarok megjelenítése ugyanolyan komoly hangsúlyt kap benne. Verdi Macbethjében a szelíd és átszellemült, valamint a feszült, dinamikus és izgalmas részletek közti gyors váltások illetve a velük való érdekes játék nagyon jó és hatásos. A hangzás a többi műfajhoz hasonlóan extrovertált fajta, semmit sem takargat, ennek ellenére egy cseppet sem tolakodó és hosszabb távon sem válik fárasztóvá.

Shirley Horn felvételében a mélyszólam nagyon erőteljes és izmos, zavaró mellékzöngék egyáltalán nincsenek benne, úgy tűnik, néhány berendezési tárgy előbb jönne zavarba tőle, mint a hangsugárzó. Az énekesnőt azonban a terjedelmes basszus egy cseppet sem zavarja mondanivalójának tökéletes átélésében; érzelmekkel teli, lágy és kellemes hangon dalolja el bánatát, barátságos és színes hangszerek kíséretében. A magasak kidolgozottak, levegősek és oldott hangulatúak, a tér papírforma szerint épül fel. Részletező képessége egészen kiváló, a sok csilingelés és latinos „zörgés” közül vélhetően egyetlenegy sem sikkad el, ennek köszönhetően a megszólalása igazán gazdagnak mondható.

Érdekes módon, pop-rock műfajokon azt vettem észre, hogy a doboz valamilyen furfangos módon, egy képzeletbeli belső kapcsolót átállítva képes alkalmazkodni a zenei stílusokhoz, és míg az akusztikus műfajokon több lágyság volt benne, addig most energikusabb, frissebb és izgalmasabb karakterre vált. Ha kell, igazi dance floor vagy rock koncerthangzással csábít, az erejéből és a lendületéből mindkettő bőven kitelik. Gazdag színvilága a szintetizátoros zenék megszólaltatását különösen látványossá teszi, izgalmas hangzásához feszes ritmus és izmos basszus párosul. Filmeken a hangzása még sztereóban is nagy élmény, ez alapján könnyű elképzelni, hogy a sorozat tagjaiból összeállított házi-mozi szett akár még szub nélkül is óriásit szólhat.

A Prestige 85F modell, amely már a kinézetével is igazolja elnevezését, széles frekvencia átvitellel valamint izgalmas, színes és tiszta hangzással kényeztet, az „i”-re a pontot pedig a határozott és energikus basszusa teszi fel. Fenti tulajdonságaihoz párosuló lágysága és kifinomultsága révén a zeneiség és a populáris hangzás érdekes és megnyerő keverékét nyújtja, amivel a különféle ízlésvilágokból érkező és különféle elvárásokkal rendelkező igényes zenehallgatókat egyformán meg tudja nyerni magának, főleg, hogy az elektronikai környezettel még ízlés szerint lehet tolni egyik vagy a másik irányba.


Paradigm Prestige 85F
Frekvencia átvitel: 40 Hz- 20 kHz (+/- 2 dB)
Maximális bemeneti teljesítmény: 200 W
Érzékenység: 93 dB
Méretek: 1043×308×376 mm
Tömeg: 26 kg
Ár: 1.590.000,- Ft (magas fényű változatok)
Ár: 1.380.000,-Ft (selyemfényű változatok)

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu