The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Siltech Legend 380 kábel szett teszt

A Siltech Classic kábel családjának legújabb, Legend elnevezésű változata tulajdonképpen a gyártó vezetőszálak és a szigetelőanyagok terén végzett több mint 30 éves intenzív kutató-fejlesztő munkának összegzését és egyben a vadonatúj G9 ezüst-arany ötvözet vezető debütálását jelenti, szóval egy minden szempontból érdekes és izgalmas bemutatkozás.

A méltán híres, több változatot is megért Siltech Classic termékcsalád csaknem 25 éves múltra tekinthet már vissza, és az egyedi, tiszta ezüst-arany ötvözetből készült vezetőszálaknak, valamint a kifinomult technológiáknak köszönhetően mindig is a kivételesen jó hangminőséggel rendelkező ultracsendes kábeleket jelentette. A Classic, Classic MkII és a Classic Anniversary sorozatokat követően most megjelent a kábelek legújabb változata, a beszédes nevű Siltech Classic Legend sorozat, mi a leírások szerint újabb szintre emelte a népszerű kábelcsalád minőségét.

Az új Classic Legend összekötő kábeleket, hangszórókábeleket és hálózati tápkábeleket tartalmazó termékcsalád kivételes teljesítményre képes az árosztályán belül. Vásárlói rendkívül innovatív technológiákat és anyagokat kapnak, elsősorban a Siltech ultra alacsony veszteségű G9 ezüst-arany ötvözetű vezetőszálainak és a DuPont Teflon és PEEK anyagokból készült szigetelésének, valamint a kivételesen jó elektromos és mechanikus árnyékolásnak köszönhetően.

380 RCA IB 5947 1000x800

A kábelek kedvező árfekvésüket meghazudtolóan alacsony kapacitásúak, emellett kivételesen jó magas frekvenciás vezetőképességgel és a lehető legalacsonyabb torzítással rendelkeznek. Mindezek eredményeként figyelemre méltóan jó és kiegyensúlyozott a hangzásuk, lágy, szerves egységet képező hangképpel és bámulatosan jó sztereó térleképezéssel emelkednek ki az árkategóriájukban elérhető kábelek közül.

Amint a bevezetőben is említettem az új Classic Legend termékcsalád esetében alkalmazták először a gyártó kilencedik generációs G9-es ezüst-arany ötvözet vezetőjét. A Siltech zászlóshajójának számító Crown termékcsaládnál alkalmazott technológia egyszerűsítésével és testre szabásával az új kábelek szigetelése és árnyékolása DuPont Teflon és PEEK kombináció, ami kivételesen alacsony torzítást és gyakorlatilag korlátlan dinamikát biztosít. Az új kábelek mind műszaki szempontból, mind a hangzásukat tekintve minden korábbi Classic terméknél jobb paraméterekkel rendelkeznek és gyártójuk szerint kiemelkedően természetes, életszerű és zenei megszólalást garantálnak.

380 speak IB 6380 1000x800

Classic Legend 380i interkonnekt kábel
Az analóg összekötő kábel csavart koaxiális felépítésű G9 ezüst-arany ötvözet vezetőkkel, DuPont Teflon és PEEK kombinációjú szigeteléssel és a Siltech szuper árnyékolásával készül. RCA, XLR és TAC-5 változatokban kapható.

Classic Legend 380L hangszóró kábel
Az analóg összekötő kábelhez hasonlóan a hangszóró vezeték is csavart koaxiális felépítésű G9 ezüst-arany ötvözet vezetőkkel, DuPont Teflon és PEEK kombinációjú szigeteléssel és a Siltech szuper árnyékolásával készül, így kettejük együttese minden szempontból harmonikus együttest alkot.

Classic Legend 380p hálózati tápkábel
Ugyanezeket a technológiákat mondhatja magának a 380-as sorozat tápkábele is, amely a szetten kívül önállóan is figyelembe vehető, ha valaki egy kiváló tápkábelt keres.

380 POWER IB 6200 1000x800

Mindegyik kábel jókora méretű, kiváló minőségű Siltech-kék dobozban érkezik, mágneses felhajtható fedéllel. A doboz grafikája és a kábeleket védő belső hab egyaránt kiváló minőségű, vagyis már a körítés is mutatja a kábelek rangját. És akkor ott vannak maguk a kábelek. Lenyűgöző például, hogy milyen stabilak és nehezek. Emellett kissé astagabbak is, mint az átlag, de azért nem veszélyesek és megfelelően lehet hajlítani és vezetni őket. A kivitelük minden szempontból hibátlan, a hollandiai kézi munkával történő összeszerelés tökéletesen hozza a gyártótól elvárható magas színvonalat. És akkor még csak a sorozat belépő 380-as tagjairól beszélünk, hol vannak még a 680-as és 880-as kábelek?

Vannak olyan örökös Siltech alapvetések, mint a tisztaság, nyíltság, pontosság, széles átviteli sáv, transzparencia és az alapvetően átengedő jelleg, amelyekből a gyártó sohasem enged, hanem csak egyre jobbá, hatékonyabbá vagy kimunkáltabbá teszi őket. Mivel a kábelek legfontosabb feladata, hogy lényegében észrevétlenek legyenek, és ne vegyenek el semmit a zenéből, ennek az elképzelésnek a Siltech kábelek maradéktalanul megfelelnek. Az érem másik oldalaként a készülékek esetleges problémáinak kompenzálására viszont nem alkalmasak, ugyanis a kendőzetlen valóságot mutatják, ezért legfőképpen nívós, nagyjából rendben lévő hangú rendszerek ideális társai lehetnek. Ezért szokott előfordulni, hogy egyesek például fémes hangzással vádolják őket, ami azonban nem a kábelekből, hanem a rendszer valamely komponenséből fakadnak, azért, náluk is igaz az, ahogy anno a költő mondta, hogy ne a tükröt okold, ha a képed ferde!

A kábelek bekötése és némi bejáratás illetve kötetlen ismerkedés után a kezdeti benyomásom, hogy a hangzás szokásosan semleges, hiteles tonalitású, nagyon sima, egységes és torzításmentes. Eddig semmi meglepetés, mondhatnánk, csak az eddigi pozitívumok jelentős továbbfejlesztése; a racionalitás ellenére is még kellemesebbé tétele, ami nekem nagyon tetszik. Néhány évvel ezelőtt hosszú ideig pont Siltech Classic tesztkábeleket használtunk, így jól ismerem a hangjukat és nagyon sok emlékem van velük kapcsolatban. Éppen ezért egyértelműen tapasztalom, hogy a 380-as „Legendák” a sorozat legjobb hagyományait követik, csak éppen, ahogy mondani szokták, továbbmennek az úton és mindenből többet illetve jobbat adnak. A középtartományuk teteje például nagyon szép, sima és kimunkált, ami fontos paraméter, mivel nagyon sok kritikus hangszerhang található ebben a tartományban. Feljebb haladva még a kényes és komplex magas hangok tónusa is helyes marad, koherensek és pontosan időzítettek - ezek a kábelek tényleg értik a dolgukat. A különféle hangszer és énekhangok mellett, bár kissé furcsán hangzik, a csend ábrázolása is ugyanolyan fontos. A Legendákkal a csend valóban tökéletes csend, épen ezért a halk hangocskák és a mikro dinamika prezentálása is kivételesen pontos és magas színvonalú. A pontosság és a magas fokú hitelesség jegyében a különböző hangszerek hangja nemcsak valóságos, hanem precízen megjelenik például a zenészek játékának tempója illetve annak legapróbb változási is, a zongorabillentyűk leütésének erőssége és az akusztikus zenélés egyéb finomságai, ami tapasztalataim szerint sokakat megérintenek. Az aprócska mikro dinamikai rezdülések precíz ábrázolása mellett az igazi erőteljes dinamika is nagyon tág teret kap, gyorsan és hatékonyan érkeznek az akár óriási energiák is, a kábelek biztosan nem jelentenek szűk keresztmetszetet nekik sehol sem. Zenétől függetlenül, amikor jócskán a húrok közép csapnak szinte az egész szoba felpezsdül és megelevenedik, a muzsikák kifinomultsága, arányai és színei pedig tökéletesen megmaradnak. Korrekt módon ezek a kábelek semmilyen értelemben nem tesznek hozzá és nem is vesznek el a zenékből, hanem továbbra is a valóság, vagy legalábbis a készülékek által ábrázoltak hiteles és értő továbbítóinak számítanak. Éppen ezért aktuális az előzőekben tett megállapítás, miszerint ha bármilyen nem tetsző hang érkezik, azért valószínűleg nem a kábelek lesznek a hibásak.

Ajánlás

Ilyen az, amikor a nagyon jó a pozitívumaiból semmit sem feladva még jobb lesz, lényegében minden paraméterében tovább javul és végül minden apró részlet a helyére kerül. A 380-as Legend szettnek sikerült az elődeivel kapcsolatos összes kellemes emlékemet felidéznie illetve felfrissítenie, emellett hatásosan megmutatta azt a nem kevés területet, ahol a G9 vezetőnek és a többi technológiának köszönhetően jelentős továbblépést tudott elérni. Az új modellek kategóriájukban szerintem a legjobb ezüst vezetőn alapuló kábelek közé tartoznak, amit hallottam, és ezért fenntartások nélkül tudom ajánlani őket.

Siltech Classic Legend 380i
Ár: 785 EUR/1 m szett

Siltech Classic Legend 380L
Ár: 1.579 EUR/2×2 m szett

Siltech Classic Legend 380p
Ár: 599 EUR/1 m


Limar Audio
Tel:. 1/329-2980
www.limar.hu