The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Siltech LS-80 iQ hangsugárzó kábel teszt

 

A Siltech gyárilag szerelt és különböző minőségi/ár kategóriákban elhelyezkedő hangsugárzó kábelei mellett léteznek a választékukban elsősorban installációs célokra készülő típusok is, amelyek között a rutinos partner bizony igazi „kincsekre” is bukkanhat.

Így történt ez az LS-80 iQ jelű hangsugárzó kábellel is, amelyet a forgalmazó elsőként egy vásárló kérésére rendelt meg, majd néhány évvel később, amikor az illető külföldre költözött, úgy döntött, hogy a falba behúzott kábelt nem hagyja ott a lakása megvásárlójának. Ezért hát a kábel bizományba visszakerült a forgalmazóhoz, aki kíváncsiságból, mivel ezzel a „normál” Siltech választékban nem szereplő típussal még nem találkozott, meghallgatta és meglepődve felfedezte, hogy milyen jó, illetve, hogy milyen kedvezőár/érték aránnyal rendelkezik. A kizárólag folyóméterben kapható, a forgalmazók által konfekcionált kábelek, amint az a 270P tápkábelnél is látszott, alapvetően mindig jóval kedvezőbb árúak a gyárilag elkészített dobozos változatoknál, ráadásul az elsősorban installátoroknak szánt típusok a kereskedelmi forgalomban lévőknél olcsóbban kínálják az adott technológiákat és anyagokat. Például a jellegzetes Siltech világoskék színű külső szigetelésbe bújtatott, 7,6 mm átmérőjű LS-80 iQ négy vezetője a gyártó legelőkelőbb G7 arany-ezüst ötvözetéből készült. Hát, mit mondjak, most már mi is kíváncsiak vagyunk!

Ismerkedésképpen, elsőként az LS-80 iQ-t összehasonlítottam a kábelrepertoárom részét képező korábbi Siltech New York típussal, amely egy olcsóbb, de nagyon jó minőségű és ár/érték arányú hangsugárzó kábel, az egykori MXT sorozat csúcsmodellje (a London és Paris típusok felett elhelyezkedve). Az ezüstözött réz vezetővel rendelkező New York a megjelenése óta eltelt évek (jó bő évtized) dacára még mindig nagy kedvencem, amelyet olcsóbb és közepes áru készülékek tesztjeinél is szoktam használni és amúgy is bármikor jó érzéssel be tudom kötni egy adott rendszerbe. A kábelek összehasonlításánál a saját géppark mellett az éppen nálam tartózkodó Luxman L-509X erősítőt (3,5 MFt) is hadba vetettem, így szűk keresztmetszetről biztosan nem lehet szó, a két kábel pedig bőven kifuthatta magát és mindkettejük képessége legjavát nyújthatta.

Már a legelső hangoknál egyértelműen hallatszik, hogy a két kábel egy „alomból” érkezett; mindkettejük megszólalását a Siltechre jellemző tisztaság, nyíltság, pontosság és átengedő jelleg jellemzi. Fémességet egyiknél sem tapasztalok, mint ahogy máskor sem szoktam, így újfent megállapítom, hogy akik ezzel vádolják a Siltech kábeleket, azoknál valószínűleg a készülékükben van a hiba, ezért náluk olyan kábel lehet jó, amely elfedi a náluk problémákat okozó (pl. a fémes hangú tweeterek miatt, stb.) frekvenciákat. Ezek a kábelek azonban abszolút nyitottak a zenére, közülük is az LS-80 iQ még sokkal inkább. A közöttük lévő legfőbb különbségeket lényegében úgy lehetne a legegyszerűbben összefoglalni, hogy egyféle úton haladnak, csak a drágább kábel mindig sokkal messzebbre jut. Nyíltabb, tisztább, izgalmasabb transzparensebb, szélesebb átviteli sávval rendelkezik. A mikro információk visszaadásában is érezhetően jobban jeleskedik; megjelennek olyan hangocskák is, amelyek az előbb mintha ott sem lettek volna, vagy az apró „szöszözések” jobban és pontosabban rajzolódnak ki általa. A színei élénkebbek, élettelibbek és egy picit világosabbak, emellett még pontosabb „rálátást” is nyújt a zenére, amely a közreműködésével elevenebbnek és érdekesebbnek tűnik. Visszakötve a New Yorkot szinte mindenből deficit van, az amúgy tiszta és érdekes hangkép pedig most kissé maszatosnak, fakónak és érdektelennek, összességében olyan fékezett „habzásúnak” hat, mert mint Einstein óta tudjuk, sajnos minden relatív. A különbségek olyan mértékűek, hogy nemcsak jóféle akusztikus muzsikákon érzékelhetők, hanem még az egykor Minidiscről (egy korábbi, ma már nem létező tömöríttet formátum) CD-re kiírt vegytisztán szintetikus régi house kedvenceimen is tökéletesen kiütköznek, szóval az LS-80 iQ bármin és bármilyen körülmények között jócskán felülmúlja a New Yorkot, ami, ahogy nem győzöm hangsúlyozni, a maga „mezején” egy szintén kiváló kábel.

Önmagában nézve az LS-80 iQ egy alapvetően nyílt, gazdag hangzású, széles frekvencia átvitelű, kivételesen jó részletező képességű, a traszparenciát és a plasztikusságot remekül ötvöző kábel. Az a fajta, amire az átlag hifista olyanokat mond, hogy újabb ablakot nyitottak a zenére vagy közelebb érzi magához a zenét. Való igaz, hogy sokszor támad tőle olyan érzete az embernek, hogy a hangszerek szinte „leugranak” a hangszórókról, ami a kábel többféle kiváló tulajdonságából adódik. A hangszínei nyíltak, világosak, gazdagon árnyaltak és természetesek, akusztikus és elektronikus muzsikák hallgatásához egyaránt kiválóak. A hangképe levegős, minden irányban tágas színpadokkal és rajtuk tagoltan elhelyezett zenészekkel. A háttér információk bőséges mennyiségben érkeznek, aki élvezi az akusztikus zenéléssel együtt járó zajok, zörejek, szuszogások és egyebek felfedezését, az most valósággal lubickolhat bennük. A keresztmetszet nagyon széles, a kábel a lehető legtöbb hangot átengedi magán, a lehető legkevesebb beavatkozás mellett, ami egyébiránt a Siltech filozófiájának is a legfontosabb része és ennék a terméknél is tökéletesen tetten érhető.

Ajánlás

A külföldre költöző egykori vásárlónak köszönhetően a hazai választék egy valóban kiváló kábellel lett gazdagabb, ami a gyártó G7 vezetőjét a „normál” választék típusainál jóval kedvezőbb áron teszi elérhetővé. Használatával a Siltech felsőházába válthatunk kedvezményes belépőt, vagy legalábbis egy lépcsőjegyet, belekóstolva az igazi nagyok által kínált minőségbe és kiváló átviteli jellemzők világába.

Siltech LS-80 iQ
Ár: 125.000,- Ft/fm

Limar Audio
Tel:. 1/329-2980
www.limar.hu