The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Isotek EVO3 Elite

Az Isotek EVO3 fejlesztési hulláma a különféle elosztók és szűrők után utolérte a hálózati kábeleket is, közülük is elsőként a belépő Premier, valamint a széria csúcsán álló Elite modelleket. Az Elite a technológiai fejlesztésekkel együtt küllemben is jócskán megváltozott; a vaskos, barnás-óarany színű kábel gyakorlatilag úgy néz ki, mint a van den Hul Mainstream kék dugókkal szerelve, aminek gondolom, a holland mester nagyon örül, de legalább szégyenkeznie nem kell, mivel minőségileg a „Performance” sorozatot gazdagító EVO3 Elite büszke gyártója szerint minimum egy kvantum ugrásnyi javulást nyújt szintén nem kutya elődjéhez képest.

Az EVO3-as új verzió elődjének három vezetőjével szemben immár hét darab 99,999999%-os tisztaságú ezüstözött OFC réz vezetőszálat tartalmaz, melyeket az RFI és EMI sugárzások elleni védelem fokozása érdekében finoman még össze is sodortak. A vezetőszálakat extrudált teflon (FEP) dielektrikum szigetelés védi, melyet belülről kifelé haladva pamut töltőanyag, majd Mylar fólia takar be, ezután jön az aktív OFC árnyékolás, végül pedig a vdH-barna rugalmas és tűzálló PVC borítás következik, ami a bonyolult kábelszerkezet mechanikai védelmét teszi tökéletessé. A kábel végeire kézimunkával szerelik fel a kiváló minőségű, 24K arannyal bevont réz vezetőjű csatlakozókat, amikkel teljessé válik a minden ízében abszolút igényes konstrukció. A felépítés igényessége és összetettsége már így elöljáróban is bőven megindokolja az elődhöz képest közel dupla árat, amit remélhetőleg a hangminőség is megerősít majd.

A hálózati kábelek jelentőségével kapcsolatban egyébként a Nordost új kábeleinek bemutatója volt az egyik legszemléletesebb élményem. Az Audio Centrum bemutatótermében egymás után hallgattuk meg az interkonnekt, hangsugárzó és végül a hálózati kábeleket, amelyek ellenfelei nem valami egyszerű bolti darabok vagy áldozati bárány szerepre szánt olcsó vetélytársak, hanem bizony a gyártó előző szériájának kiváló tagjai voltak. Az eredmény mindegyik kategória esetében nagyon meggyőző volt, ám a legmarkánsabb különbségeket mégis egyöntetűen a hálózati kábeleknél tapasztaltuk, amin kicsit meg is lepődtünk. Annyi azonban bizonyos, hogy a tápkábelek bármilyen audio/AV rendszerben minimum egyenrangú szereplők az audio kábelekkel és még mindig jókora minőségi potenciál van bennük, ami miatt könnyen el tudom képzelni, hogy az Isotek is nagyon tudott javítani az előző modelljének minőségéhez képest.

E rövid kis kitérő után nézzük, hogy muzsikál az új EVO3 egy alapkategóriájú versenytárshoz képest, valamint általánosságban milyen karakterrel rendelkezik és mely területeken képes a leghangsúlyosabb változásokat előidézni.
Nem is tudom, milyen jelzőkkel lehetne a legjobban érzékeltetni a jazz klub közönség zsivajának megjelenítésében történt változást; szűrő tűnt el az emberek elől, vagy függöny, netán rájuk zoomoltak, vagy a fülem érzékenységét növelte meg valami? Olyan, mintha többen lennének, közelebb lennék hozzájuk és minden zaj és beszédfoszlány jóval valóságosabb és plasztikusabb lenne. A zene izmosabb, kimondottan fickós dobokkal indul, érdekes módon a megszólalásban egyszerre érezni valamiféle nyugalmat és pezsgést is. Ugyanazt érzem, amiről egyik kedves ismerősöm beszámolt, akinek még a teszt előtt kölcsönadtam a kábelt (és mellesleg már jelezte, hogy kell is neki), nevezetesen, hogy mintha kicseréltem volna a készülékeimet minimum egy kategóriával jobbakra.
A hangszerek valóságosabbak, jobban szétválnak, miközben együttműködő, szerves egészet alkotnak. A zene igazi örömzene, levegős klarinéttal, selymesen finom dobseprővel, laza cinekkel és nagyon szép felhangrendszerű vibrafonnal, mely hosszú visszhangokkal szólal meg. Több a szín és az árnyalat, az előzőekhez képest érezhetően gazdagabb színpalettával dolgozik, emellett nagyobb a dinamika tartomány is. A tere szélesebb, a zenészek közt bőséges levegő és tér van, a térpozíciókat pontosabban jelöli ki.

Anne Szofie von Otter Mozart ária részlete irányváltással elsőként az Elite közreműködésével szólal meg, majd kábelcsere után kevesebb fénnyel és színnel hallgatom meg a muzsikát. Az énekesnő hangja fakóbb és laposabb, ugyanúgy, ahogy a hangulat is. A kissé egykedvűen játszó zenekar kisebb helyre zsúfolódik össze, a hangzást gombócosabbnak érzem, és az előbbi könnyed lazaság is hiányzik. Természetesen önmagában ez sem rossz, így ha minden kötél szakad, el tudnám hallgatni, de azért inkább az Elitet is bent szeretném tudni a csapatban.

Egyéb változatos akusztikus és elektronikus zenei programon próbálgatva az Elite kábelt a tapasztalatok nagyon hasonlóak az előzőekhez. A használatával tapasztalt különbségek lényegét nagyjából úgy tudnám összefoglalni, hogy nagyobb rálátást biztosít a zene lényegére, ahogy azt általában a drágább rendszerek teszik. Felvételtől és műfajtól függően a javulás jellege és mértéke persze nagyon változatos képet mutat, például egyes popzenék az Elite eltávolítása után élesebben és magasba húzóan szólaltak meg, a részletezettség viszont minden esetben csökkent. Az apró részletek megmutatásán túl a hangszerek és az énekhangok is analitikusabbá váltak és a háttérkörnyezet is gazdagabb és kidolgozottabb lett.

Mindent egybevetve az Elite használata valóban jókora ugrást jelent az előző modellekhez képest, a „bolti” hálózati kábelek pedig szinte hallgathatatlanok lesznek utána. Előnyeinek hatékony kiaknázáshoz ráadásként nem kell több milliós rendszer sem, (fenntartva, hogy drágább eszközön azért nagyobbat tud javítani) míg az általa biztosított auditív hatások változó mértékben ugyan, de mindenféle műfajú zenén könnyedén tetten érhetők, s megtapasztalva őket, az embernek már nem igen akaródzik lemondani róluk.

Isotek EVO3 Elite
Ár: 124.000,- Ft (2 m)
Forgalmazó: Inter Audio
Tel: 1/468-2176