The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vertere Pulse B/Pulse X ic/hangsugárzókábel szett

A brit Vertere kábelek hazánkban még új jövevénynek számítanak, noha a gyártó immáron két évtizedes, sikerekben gazdag múlttal rendelkezik. Az elegáns kábelek értékes kézi munkával, kitűnő minőségű hozzávalókból készülnek, és már elegáns csomagolásuk is jelzi, hogy valami különlegessel és egyedivel állunk szemben. Termékválasztékuk a belépő Pulse D-Fi és a komolyabb Pulse családokból áll, melyekben mindenféle felhasználási területre találunk különféle típusokat. Érdekes módon csak az előbbiben találhatók USB és egyéb digitális kábelek, míg az utóbbiban csak különböző analóg típusok szerepelnek a klasszikus audiofil változatokból, úgymint karkábel, szimmetrikus és aszimmetrikus összekötőkábelek, valamint hangsugárzó kábelek.

A Pulse családdal kezdve az ismerkedést elsőként a Pulse B RCA összekötőkábelt és a Pulse X hangszórókábelt kaptuk meg a hazai forgalmazótól, hogy belekóstolhassunk a Vertere hangzásba. Az elegáns kartondobozokat kinyitva az „Üdvözöljük a Vertere világában” felirat fogad, ami azt sugallja, hogy valami nagyon érdekes élményben lesz részem, amire mondjuk az árcédulát ismerve azért joggal számítok is.

A Pulse összekötő és hangszóró kábelek közös sajátossága a zenei jelek komplex, a dinamikát és a sávszéleket megőrző átvitele. A különböző műszaki és technológiai részleteket azonban jótékony homály fedi, a Vertere ezek szerint a titkolózó cégek közé tartozik, így megóvva termékeit a lelkes után építőktől.

Vertere Acoustics Pulse BAz ezüstszínű árnyékolással rendelkező, 0,85/1,15/1,7/2,15 méteres, nem éppen megszokott hosszúságokban kapható Pulse B az átlagosnál egy kissé vékonyabb, rugalmas és hajlékony konstrukció, melynek végein saját gyártmányú aranyozott RCA dugók találhatók, melyeknek falvastagsága háromszorosa a hétköznapi típusokénak.

A Pulse X hangszórókábel nagyobb áram és feszültség átvitelére képes, ezért bivaly erősítőkkel való használatra és nagy terekben való hangos zenehallgatásra is nyugodt szívvel ajánlható. DC Zero vezetője tökéletes földet biztosít az árnyékoláshoz, az erősítőnek pedig segít megőrizni a kontrolt a hangsugárzó felett, hogy a hangzás megfelelően kézben tartott legyen. Kicsi és nagy hangerőn egyaránt széles dinamika tartomány átvitelére képes, ami révén a megszólalás valóban életszerű lehet. A kábel banándugós verzióban Vertere aranyozott dugókkal kerül forgalomba, melyek az RCA csatlakozókhoz hasonlóan szintén háromszor vastagabbak az átlagos típusoknál.

A gyártó honlapján olvasható dicséretekkel nem fukarkodó tesztidézetek átfutása után jókora várakozásokkal ültem le a Vertere szettel bekábelezett rendszerem elé, amely már az első pillanatokban megmutatta, mit is ért a Vertere a dinamika és a részletek hatékony átvitele alatt. A jazz koncert bevezetőjénél olyan érzetem támadt, mintha a közönség közé vegyültem volna, vagy rázoomoltak volna a társaságra, olyan pontosan rajzolódtak ki a beszédfoszlányok és a jól ismert zörgések. A következő meglepetés a bevezető dobszólónál ért, ami olyan dinamikusan és frissen szólalt meg, hogy szinte sistergett körülötte a levegő. Az általam használt Nordost szettet sem lehet lassúsággal és gyenge átvitellel vádolni, de ezen a ponton lötyögős öregúrnak tűnt a Vertere mellett. Szerencsére azért a kábel nem esett át a ló túloldalára, és a banda nem vált hiperaktív túlmozgásos emberek gyülekezetévé, de azért a dinamikus, gyors és feszes tempó mindvégig megmaradt. A részletek bőséges mennyiségben érkeztek, a színvilág pedig ehhez a karakterhez illően nyílt, izgalmas és világos. A bőgő szólama mindvégig hangsúlyos maradt, a klarinét levegősen, gördülékeny dallamvezetéssel cifrázta, a vibrafonnál pedig jól megtalálta az összhangot a lendületes játékstílus és a kellemes előadásmód között.

vertere plugKlasszikus műfajokon ismételten a sokszínűség, valamint az információk könnyed és szabad áramlása nyűgözött le, hiszen a jó kábeleknek karaktertől függetlenül ebbe az irányba kell mutatniuk. (A legjobb kábel, mint tudjuk a „nincs kábel” lenne, már ha ezt meg lehetne valahogyan valósítani.) A hangok szabadon áradnak a dobozok közti és körülötti jókora térben, a szimfonikus zenekar tömege és összetettsége nagyon jól érezhető. Az énekesnő hangja egyszerre lendületes és selymesen finom, azt pedig hogy szintén sokszínű (nem színezett!), szinte már meg sem kell említeni. A megszólalás egységes és jól szervezett, az arányok mindenféle hangerőn helyesek, a pincében és a padláson pedig egyaránt rend uralkodik.

Shirley Horn felvétele lenyűgözően valóságos kézi dobokkal kezdődik, a mélyszőnyeg pedig mindenféle erőlködés nélkül olyan mélyre hatoló és intenzív, hogy az egyik ponton kissé be is dugul a fülem tőle. A hangkép mindeközben világos és nyílt, számtalan apró részlettel, valamint egyszerre odafigyelő és érzelmes stílussal. A frekvenciasáv nagyon széles, az erőteljes mélyekhez párosuló levegős és könnyed közepek és magasak együtt élményszámba menő hangzást biztosítanak. Pop és rockzenéken afféle laza ujjgyakorlatként produkál kimagaslót, mint amikor a matematika professzor segít megoldani a negyedikes gyerekének a matekházit. Erő, dinamika, részletek, finomságok és színek – ez a recept ezeken a műfajokon bőven elég a szinte tökéletes megszólaláshoz… és általánosságban is lenyűgöző, legyen szó klasszikus zenéről, jazzről vagy éppen népzenéről.

A fenti élmények után úgy érzem, a nálunk teljesen újnak számító Verteréből a hazai kábel piacon is nagyon fajsúlyos szereplő válhat, ami bizony jócskán átrendezheti a felsőkategóriájú kábelek erőviszonyait. A magunk részéről ezt a Pulse szettet zenei ízléstől függetlenül nagyon jó szívvel ajánljuk kipróbálásra és kíváncsian várjuk a következő Vertere adagot, mondjuk táp vagy digitális kábelekből is.

Vertere Pulse B ic
Ár: 256.000,- Ft (0,65 m)

Vertere Pulse X hangsugárzó kábel
Ár: 473.000,- Ft (2×2 m szett)

Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545