The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost Shiva

A Nordost nemrég nyugdíjba küldte összes eddigi hálózati kábelét, és egy vadonatúj, három tagból álló szériát jelentetett meg. Követve az alulról építkezés elvét, valamint figyelembe véve a hazai (anyagi) viszonyokat mi elsõként természetesen a legolcsóbb Shiva típust mutatjuk be közülük. A neve által sugalltak ellenére az USA-ban tevékenykedõ Nordostnál kifejezetten kedvelik a vallásból, illetve a mitológiából származó elnevezéseket. Csúcsminõségû összekötõ és hangsugárzó kábeleiket például a viking mítoszokból merítve nevezték el, most viszont merész kulturális vargabetût téve az indiai valláshoz kanyarodtak, nem tudni milyen elgondolásból. (Pedig lenne még "figura" a skandinávoknál is, például a kalapácsos Thor, vagy netán Odin, s ha minden kötél szakad, akár a harcias Vörös Erik is szóba jöhet.)

A sokféleképpen ábrázolt Shiva istennõrõl, a pusztítóról, elnevezett hálózati kábel egy meglehetõsen vékony konstrukció, szoros halvány bíbor színû THV köpenybe burkolva. A THV rövidítés egy hibrid polimert takar, ami elektromos tulajdonságait tekintve közel áll a Teflonhoz, viszont sokkal rugalmasabb nála, ennél fogva a kábel könnyebben kezelhetõ.

Szerkezetileg a Shiva három, 18-as méretû Mono-filament vezetõbõl áll, melyek anyaga ezüstözött réz. (Csak emlékeztetõül; a speciálisan alkalmazott Teflon bevonattal légszigetelést megvalósító Mono-Filament technológiára épülnek a Nordost legkomolyabb összekötõ, és hangsugárzó kábelei.)
A korábbi típusokhoz hasonlóan a mostani kábelek sem készülnek két méteresnél rövidebb hosszban, igényes konstrukciójukat pedig 13 Amperes hálózati dugó és Wattgate IEC csatlakozó teszi teljessé. 

Hangminõség

Az igazat megvallva nem igazán kellett vért izzadnom ahhoz, hogy felfedezzem a különbségeket a normál komputer zsinór - a továbbiakban csak bolti kábel - és a Shiva között, mert azok olyan mértékûek voltak, hogy még talán félig bóbiskolva is feltûntek volna. Elõször is a zene hangosabb lett; illetve ez a meghatározás nem elég pontos, mert a hatás nem egyszerûen a hangerõszabályzó feltekerésével egyezik meg, hanem olyan, mintha valami fiziológiai potmétert használtam volna, szóval inkább egyfajta jó értelemben vett loudness-rõl beszélhetünk. A zene egyértelmûen élettelibb, nyitottabb és izgalmasabb lett, a színvilág pedig teltebbé és élénkebbé vált. Kitágultak a sávszélek, ettõl a hangzás könnyedebb lett, fõleg a magasakat éreztem lazábbnak és szellõsebbnek. Visszafelé nézve (Shiva után bolti kábel) a különbségeket, talán még rosszabbnak tûnt a helyzet; a hangzás szinte elszürkült, de mindenesetre minimum fakó, bágyadt és sápadt lett. Az elõbb még virgonc Anne Sophie Van Oternek valamiért elment a kedve az énekléstõl, zavarjuk le minél elõbb, különben is ezer dolgom van - sugallja az élettelen, mindenféle szenvedélytõl mentes elõadás.
Nem kisebb különbségek mutatkoztak az amúgy kitûnõ dobos banda prezentációjában is. Áttérve a Nordostra szinte felpezsdültek a zenészek, mintha beléjük nyomtak volna egy adag adrenalint, (felhörpintettek egy kupica abszintot?), csakúgy vibrált körülöttük a levegõ, fantasztikus lett az attak és a dinamika is óriási minõségi és mennyiségi változáson ment át. A zenészek szinte felpörögtek, beindultak az elõbb még tétova lagymatagsággal topogó lábak, és végre érezhetõvé vált az a hangulat, amit egy ilyen jellegû felvételnél jó esetben érezni kell.
Zenei mûfajtól és készüléktõl függetlenül a Shiva általánosságban direktebbé és közvetlenebbé teszi a zene és a hallgató közti kapcsolatot, (elhúz egy-két függönyt, fellebbent egy-két fátylat), megnöveli a felbontást, a dinamikát, javítja a színvilágot és fokozza az izgalmat; az elsõ hallásra tapasztalt hangossága pedig nem csupán a potméter feltekerésével analóg jelenség, hanem a megszólalás energikusabbá és élettelibbé válása.

Ajánlás

A (jó minõségû!) speciális hálózati kábelek már oly' sokszor bizonyították kedvezõ hatásukat, hogy a hifista társadalomban teljesen elfogadottá váltak. Hasonlóan a készülékek és az egyéb kiegészítõk világához náluk is kialakultak a minõségi kategóriák, s pontosan ezeket kavarja most kissé meg a Nordost Shiva - ugyanis sokkal többet nyújt, mint amenynyit az árcédulája sejtet. Hatása messze-messze túlmutat a "mintha hallanék valamit" szinten, olyannyira, hogy feszült odafigyelés nélkül is képes meggyõzni hallgatóját, ez pedig nem kis teljesítmény. (A "play" gomb lenyomása után a változás egybõl "üt", pontosan úgy, mint a hatásvadász gyártók szemfényvesztõ demói. Csak éppen ez most igaz!) Ennek fényében a minõsége komolyabb darabokat is könnyen zavarba hozhat, hogy csak egy konkrét példát mondjak, az azóta már nyugdíjba vonult El Dorado-t például megveri. S akkor hol van még a Vishnu?