The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Transparent High Performance HDMI

A HD tartalmak előretörésével újabb magasságba került az otthoni szórakoztatás, és ehhez a feladathoz a kevésbé látványos komponenseknek, így a kábelezésnek is fel kell nőnie. A HDMI technológia elérkezett a 3D-s anyagok továbbításának igényéhez, így a fejlesztés nem állhat meg, sőt már kijött a szabvány 1.4-es verziója is. Nem kérdéses tehát, hogy új generációs vezetékekre is szükségünk lesz, ezeknek pedig egyik nagyszerű képviselője, a Transparent High Performance HDMI kábele!

 


Az idén 30 esztendős amerikai cég interkonnekt, hangfal, digitális, video, és hálózati kábeleket is gyárt, így rengeteg tapasztalatot halmozhattak fel a témában. A High Performance – mely a középső modell, a Performance és a Premium között - ennek köszönhetően valóban különleges lett, hiszen dupla árnyékolása (100%-os fólia, és 90%-os rézfonat) kiváló védelmet nyújt a külvilág zavaraival, interferenciáival szemben. A réz vezetők kivételesen nagy felülettel rendelkeznek, így védelmezvén még jobban a digitális jelátvitelt. Különleges kialakítása miatt a ma és a holnap formátumaihoz is igazodik, hiszen 50 láb (kb. 15 méter) távolságig viheti a jelet erősítés, vagy konverzió nélkül - vetítőkhöz tehát ideális - átengedi a 1080p/60Hz-es tömörítetlen képanyagot, alkalmas 3D-s műsor továbbítására, és Deep Color mellett a 2k (2048×1536) valamint a 4k (4096×3072) felbontásokat is támogatja. (Utóbbiak nyilvánvalóan leginkább nagyságrendet adnak meg, hiszen a képarány változtatásával ezen adatok is változnak.) Akinek még ez sem lenne elég, audio-vonalon sem köt kompromisszumokat, mert az összes veszteségmentes formátummal jó kapcsolatot ápol. Kapható 0,5, 1, 1,5, és két méteres, valamint 10, 15, 20, 30, 40, és 50 láb hosszúságban. (1 láb= 30,5 cm) A kábel csaknem kisujjnyi vastagságú, külső borítása középkék, masszív, de rugalmas műanyag, a csatlakozók, ahogy illik aranyozottak, és a gyártó még arra is felhívja figyelmünket, hogy a jelek haladási irányában szerencsés bekötni a kábelt az optimális teljesítmény érdekében. (A borításon ezt apró nyilacskákkal jelölik.) Szükség esetén kábelünkhöz a Transparent cégtől rendelhetünk saját HDMI > DVI átalakítókat is.

Képminőség
A kép BD forrás esetén is komoly változáson megy keresztül, egy egyszerű, bolti kábel mismásolása helyett valami egészen más fogad. Az eddig kissé bizonytalanul rajzolt élek pontos megjelenítést nyernek, a színek egyensúlya, mélysége megerősödik, az árnyalatok pedig megszaporodnak. Rendkívüli stabilitású képünknek köszönhetően a mozgások elképesztően simák, gördülékenyek, a hátulról, alulról megvilágított arcok a drámai jelenetekben döbbenetesen valósnak hatnak, ennél valószínűleg már csak a 3D-s prezentáció lenne élethűbb. A kontraszt hatalmas, reszketésnek nyoma sincs, a fény-árnyék határok még félhomályban, a film belső térben játszódó részeinél, beszűrődő fény esetén is határozottak, de nem túlrajzoltak. DVD-n is hasonló a hatás, de a legmeghökkentőbb, hogy a képminőség még így, kisebb felbontás mellett is közelíti a kontrolkábel által létrehozott HD(!) képét. Nagyságrenddel csökken az egynemű felületeken elő-előbukkanó nyüzsgés, és az esetleges kockásodás is megszűnik. Nehéz elhinni, de a sokszor látott tesztjelenetek is tartogatnak még felfedezni valót, mert a részletesség lenyűgöző. Olyan tárgyak, mozdulatok, mimikai rezdülések elevenednek meg, amelyekre eddig valamiért nem is figyeltünk oda, és ez már az a része a tesztnek, amit nem lehet egzakt módon számokkal, meg tesztábrákkal alátámasztani, ez már a mozi élmény feljavulása, és ez értelemszerűen kicsit már szubjektív megítélés kérdése is. A hangról is csak hasonló elragadtatással tudok nyilatkozni, a Dolby TrueHD és DTS-HD sávok az eddiginél is teltebben, lehengerlőbben árasztják el a szoba légterét, ám egy sima DTS is jóval ütősebben, világosabb tónusban, konkrétabban szól. Az apró neszezés, a háttérzajok és a valós környezet határai jobban kivehetők, nincs maszatolás, elfedés, mellébeszélés. CD hangja is nyílt, világos, és telt, akik nem akarnak a hagyományos analóg kábelezéssel bajlódni, illetve nem akarnak esetleg az interkonnekteknél sokszor jellemző színezéssel szembesülni, azoknak egy nagyszerű „all in one” megoldás lehet a Transparent High Performance HDMI kábele.

Ajánlás
Nem tagadom, nagy hatást tett rám ez a kábel. Azt eddig is tudtuk, hogy a kábelezés rendkívül fontos része egy rendszer kiépítésének, ám nehezen hihető, hogy ekkora teljesítménynövekedés érhető el vele. Nyilvánvaló, hogy a Transparent High Performance elsősorban azoknak jöhet szóba, akiknek már meglehetősen komoly és drága berendezéseik vannak, melyekből így még többet lehet majd kihozni. Ár-érték viszonya nagyon jó, még ha az ára egy hazai átlag mozizónak abszolút értékben kissé soknak is tűnik.