The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Isotek PR8

Kezdetben voltak a fix hálózati kábelekkel szerelt készülékek és a mostani kábel „mizéria” még igazából ismeretlen dolognak számított, csakúgy, mint a fig. 8-as, közkeletűen borotvazsinór-csatlakozós időszakban. Később aztán a felsőbb kategóriákban a komputer csatlakozónak nevezett IEC dugó kezdett elterjedni, és ebben az időben jelentek meg az első zavarszűrős speciális hálózati kábelek is, melyeknél értelemszerűen szintén az IEC dugó számított a szabványos megoldásnak, ami napjainkra már az alsó kategóriákban is kiszorította a korábbi csatlakozó típust, amire a kábelgyártók őszintén szólva nem fordítanak túlzott figyelmet, ezért az efféle speciális hálózati kábelek igazi kuriózumnak számítanak.

 

A tápellátás-szűrés specialista Isotek a borotvazsinóros készülékek tulajdonosaira gondolva PR8 néven hozta forgalomba az entry-level Premium hálózati kábel Fig. 8-as csatlakozóval szerelt változatát, amivel az olcsóbb hifi és házi-mozi készülékek tulajdonosai mellett remélhetőleg a népes old hifi tábor tagjainak is nagy örömet okozott, hiszen a régi kedvenceket nosztalgikus örömmel őrizgető zenebarátok újabb értékes tuning lehetőséghez jutottak a kábel révén.
A készülék oldali csatlakozót leszámítva a PR8 minden tekintetben megegyezik a Premium típussal, vagyis másfél méter hosszú, stabil PVC borítással védett minőségi OFC rézből készült vezetővel rendelkezik és 16 Amper áramerősségig használható. A galvanizált fémből kialakított RFI és EMI dupla árnyékolás hatékonyan tartja távol a káros sugárzásokat és zavarokat, annak érdekében, hogy a zenei információk szállítása a lehető legtisztább legyen. Az igényes fali és Fig. 8 csatlakozóval szerelt, általános használatra tervezett, vagyis mindenféle komponenshez, (sőt, a zavarvédelem miatt akár komputerhez is) sikerrel alkalmazható kábel erős és stabil szerkezetű, így a különféle mechanikai igénybevételeket, például a hajlítgatásokat is jól bírja.  

Hangminőség
Régi kedvencként őrizgetett és ma is jó szívvel hallgatott Technics SU-A900 Mk2-es erősítőmhöz igencsak jól jött a PR8-as megjelenése, s mivel a kétdobozos készülék egyetlen vezetéken keresztül táplálkozik, a tesztdarab mindjárt ki is szolgálta a teljes szettet. Viszonyítási alapként szokásos módon a készülékhez mellékelt ”bolti” zsinór számított, s a „tisztább” eredmény érdekében speciális kábel csak az erősítőbe került, a CD játszó mindvégig a saját tartozék kábelével muzsikált.
Bekötve az Isoteket valamitől vonzóbbá vált az esti program, ugyanis a klubban érezhetőbben többen lettek, és a „rálátásom” is jobb a közönségre, valamint a helyszínre. A zongora hangjai érettebbek és teltebbek, csengésük valóságosabb ízű, mint a bolti kábel esetében. A zene hasonló tempójú és ritmikájú dobokkal indul, komoly változások elsősorban nem az egyszeri hifisták paramétereiben (magas, mély, stb), hanem a finomságok terén érhetők tetten. A hangszerek jobban elkülönülnek, sokkal több az apró, finom információ, és a hangok általánosságban realistábbak, az erősítő alapvetően tiszta, nyílt és szórakoztató karakterének megőrzése mellett. A bőgő pincében duruzsoló hangja jobban követhető, a cinek élénkek és frissek, a klarinét vidám, felszabadult hangulatban cifrázza, érzésem szerint több levegővel, mint az előbb. A dinamika szintje nagyjából megegyezik a két verziónál, az Isotekkel azonban pontszerűbbek, határozottabbak a dobütések, és az alapvetően kellemesebb hangszerhangokhoz feszesebb basszus párosul. A vibrafon szóló látványos javuláson megy keresztül, hangja kellemesebben csilingel, lecsengései hosszabbak és valóságosabbak, felharmonikusai pedig érezhetően gazdagabbá válnak.
Verdi Macbethje kicserélve az Isoteket a gyári tartozékra az első pillanattól fogva tartózkodóbbá és távolságtartóbbá válik. Alapkaraktere nagyjából megmarad, de oda lesz a tűz és a lelkesedés, és a zenekar fizikai méretei is jócskán lecsökkennek. A rezesek réztartalma kevesebb, és a vonóskar hangja sem olyan finom és lágy, mint a speckó kábellel. A legjelentősebb változások most is az úgymond audiofil, a zene igazi értékét és varázsát adó paramétereknél történnek, így például, elveszik az apró részletek, háttér hangocskák és szöszözések egy része; a hatás leginkább a veszteséges tömörítéshez hasonló, amikor a fő momentumok megmaradnak, ám kapacitás híján elvesznek körülöttük az apróbb, az élmény szempontjából mégis kiemelkedő fontosságú információk és részletek. A hang természetesen így sem lesz „rossz”, de a hallgatása korántsem akkora élmény, ráadásul főként a hosszú távú elégedettséget és a figyelem fennmaradását biztosító plusz tűnik el a zenéből, ami azért komoly veszteséget jelent.

Ajánlás
Az Isotek belépő szintű Premium típusa IEC csatlakozós verzióban már korábban bebizonyította létjogosultságát, PR-8-as változata pedig hasonlóan kedvező ára miatt a fentiekből kitűnően olcsóbb vagy régebbi készülékekhez is hatásos tuning eszköz lehet, amit az árarányok figyelembevétele mellett szerintem mindenképpen érdemes meglépni. Az auditív változások már az olcsóbb berendezéseknél is megérik az árat, a dédelgetett régi kedvencek pedig talán duplán megérdemlik ezt a fajta szerető „gondoskodást.”