The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Transparent PowerLink Super, MusicLink Plus, MusicWave Plus

51. számunkban adtunk elõször némi ízelítõt az amerikai Transparent Cable egzotikus kínálatából; akkor a közép- és felsõbb kategóriákból válogattunk össze egy (majdnem) teljes rendszert kiszolgáló összeállítást, most annál valamivel egynemûbb és jóval kedvezõbb árú kollekciót veszünk elõ.

PowerLink Super

A konnektortól indulva a tápkábelt vesszük legelõször szemügyre, amely ugyan társainál eggyel nagyobb kategóriába tartozik, árban és kialakításban mégis egész jól illik hozzájuk, bár az is igaz, hogy belõle egy darabbal mindig többre van szükség, mint összekötõ-párból. Az ötféle PowerLink közül alulról a második Super az elsõ, amelybe a cég specialitásaként hálózati tagot építettek; ez a többféle feladatot ellátó, a vezetõ hosszából, felépítésébõl eredõ anomáliákat is kompenzáló hálózat a tápkábelekben elsõsorban a rezonanciákból fakadó zajt hivatott kiszûrni. Az AWG 10-es (vagyis úgy 6,7 mm2 keresztmetszetû) vezetõ kettõs árnyékolást kapott, a külsõ szigetelésre még egy ritkás szövésû mûanyagharisnyát is húztak, így alakult ki a nem kellemetlenül nehéz, aránylag laza, hajlékony, mégis igen masszív benyomást keltõ konstrukció.

MusicLink Plus

Audio (összekötõ és hangsugárzó) célra már tíz különbözõ típusból enged választani a Transparent, a Plus még éppen belefér a középkategóriába. Az interkonnekt vezetõjének anyaga - a gyártó összes típusához hasonlóan - sok húzott szálból tekercselt oxigénmentes réz, szigetelõje teflon, amit az összekötõknél egyébként általánosan alkalmaznak. A bekötési irányt nyíl mutatja, a kondicionáló tag a jeláram által megcélzott végzõdés közelébe került. Aszimmetrikus rendszerû tesztpéldányaink végére erõs, fémtestû RCA dugókat szereltek (a csatlakozókat szétcsavarva érdemes megnézni a szépen terített, 2% ezüsttartalmú forraszanyagot), de készítik a MusicLink Plus-t valós szimmetrikus változatban is.

MusicWave Plus

Az elõzõ két típus sem valami légiesen könnyed darab, a polipropilénnel szigetelt hangsugárzó kábel viszont még hozzájuk képest is igen vaskos, nehéz kivitelû, rejtett elvezetésre nem hagy túl sok esélyt, a zsugorcsõvel esztétikusan szétágaztatott, szintén 10-es kaliberû vezetõk végeire forrasztott aranyozott csatlakozóvillák is húzzák rendesen az aljzatokat. Õ pontosan a közepébe kapta a zajszûrést végzõ, és az optimális kábelhossz elektromos karakterisztikáját elõállító jelkondicionáló hálózatot (éppen ezért nála még jobban ügyelni kell a helyes irányú bekötésre), melynek terjedelmes tokozása igazodik a kábel jókora átmérõjéhez.

Hangminõség
Ezúttal szerencsére kellõ létszámú tesztanyaggal felvértezve kábelezhettük át a szokásos Marantz CD17 mkII, Myryad MP 100, MA 240 és az újdonsült Phonar Credo S100 alkotta készülékparkunkat, egyetlen idegen vezetéket sem kellett beiktatnunk. Azonnal feltûnik, hogy míg a mélytartomány felsõ részének kidomborítására kevesebb energiát fordít a rendszer, addig a valódi súlyért felelõs szubbasszus-futamok igencsak felpaprikázva érkeznek, az erõtõl duzzadó legalsó sáv azonban nem tartja vissza a kellõen friss, bár pattogósnak azért nem nevezhetõ ritmust. A zenei összképben talán a legnagyobb élményt a rendkívül következetes, látványosan kiterjedt hangszínpad nyújtja, amelyen még a töményebb, hangszeresen igen-igen telített zenei történések is életnagyságban, tökéletesen áttekinthetõen épülnek fel, a zsúfoltság, összemosás legkisebb jele nélkül. Elsõrangú a pozícionálás, úgy tûnik, nincs olyan komplex feladat, amit ne oldana meg a lánc meggyõzõ magabiztossággal, roppant szórakoztató, ahogy a szimfonikus zenekar mozzanatait úgy követhetjük a szemünkkel, mintha közvetlenül a karmester mögött állnánk. A természetes, élõ hatást tovább hangsúlyozzák a valósághû, színezetlen és tompítatlan erejû hangszerek, a markánsan, de érzéssel formált középsáv sosem lágyul el annyira, hogy kiessen a tempóból, netán kétségessé váljon hitelessége, a késlekedés, a mesterséges zengetés, visszhangosság hiánya miatt csorbítatlan a jelenlétérzet. A felsõ végeken is rendezettség uralkodik, az ütõsökkel gazdagon megszórt jazzkompozíció nem zúdít ránk zabolátlan magas-áradatot, mégsem érezzük, hogy bármi is elsikkadna a kellemesen fémes ízû cinekbõl. Az erõteljes, de nem erõszakos hangvételt elsõrangú dinamikatartomány teljesíti ki, nagyon jól érvényesülnek az óvatosabb és határozottabb hangerõkülönbségek, a tuttik közepette sem zavarja meg semmi a megjelenítés finom részletességét.

Ajánlás
Rengeteg mindent ki lehetne emelni a "transzparentesítés" eredményébõl, de legfontosabb talán a természetesség és a térbeliség érzete, amely lehetõvé teszi az élõ zene életnagyságú, mindenféle mûvi csillogástól mentes arcának bemutatását.