The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon CEOL N10 CD-receiver/hangsugárzó teszt

A Denon bőséges kínálatában a CEOL sorozat a modern, kompakt és sokrétűen használható lifestyle készülékeket testesíti meg, melyeknek legújabb tagja, az N10 CD-receiver/hangsugárzó együttes az előző négy CEOL széria technológiai alapjaira épül és számos fontos szolgáltatást tartalmaz.

A szett központi eleme a többféle színben kapható (szürke, fehér, fekete), ízléses kialakítású és kompakt felépítésű RCD N10 CD-receiver a klasszikus audio komponensek – CD játszó, AM/FM tuner – használata mellett hálózatos lejátszóként is alkalmazható, a HEOS technológia révén pedig akár az egész házra kiterjedő multi-room rendszer is kiépíthető vele. Kezelhetősége könnyű és kényelmes, e téren valódi extraként a tulajdonosai ráadásul az Amazon Alexa hangvezérlés egyedülálló előnyeit is élvezhetik.

Denon CEOLN10

Hálózatos lejátszóként alkalmazva az RCD N10 számos lehetőséget kínál az otthoni NAS (Network Attached Storage), a számítógépek, a mobil eszközök és az internet összekötésével Wi-Fi-n, Ethernet-en, Airplay 2-n, Bluetooth-on vagy USB-n keresztül. A saját tárolókon lévő zenék lejátszása mellett a készülék a különféle zenei streaming szolgáltatásokat is támogatja, mint például a Spotify és a Tidal, és az internetes rádiók is elérhetők vele a hagyományos FM/AM tunerek adásai mellett.

Denon CEOL N10 top

A formáját tekintve a klasszikus, ízlésesen minimalista hifi készülékekre emlékeztető RCD N10 valójában számos élvonalbeli technológiával rendelkezik. A frontlapján szinte semmilyen kezelőszerv sincs, amikor azonban bekacsoljuk, a kétrétegű karcálló bevonattal ellátott tetőlapján felgyúlnak a fények, vagyis aktiválódik az újonnan kifejlesztett világító touch-panel vezérlő, amellyel az összes fontos funkciója elérhető, és amely persze látványelemnek sem utolsó. A zökkenőmentes kezeléshez szükséges információkat a szintén új fejlesztésű előlapi OLED kijelző jeleníti meg.

A készülék belsejében erőteljes digitális erősítő található beépített digitális EQ-jelfeldolgozással, amely a hangzás paramétereit kifejezetten a készülékhez mellékelt Denon SC-N10 két-utas hangsugárzóhoz optimalizálja. A kompakt méretű és meglehetősen könnyű hangsugárzók egy 120 mm-es mély/középsugárzóval és egy 30 mm-es nagyfelbontású magassugárzóval rendelkeznek, a hangváltójuk pedig válogatott minőségi alkatrészekből épül fel.

Denon CEOL 10 hatlap

Csatlakozások tekintetében a repertoár egy szett analóg line RCA és kettő optikai digitális bemenetből áll, emellett kapunk Ethernet csatlakozót, sub-woofer kimenetet és antenna csatlakozókat. Az egy szett hangsugárzó terminál csiptetős aljzatai fogadják a szetthez tartozékként mellékelt hangsugárzó kábeleket, a hálózati kábel ún. borotvazsinór csatlakozójú. Magát a CD-receivert 20 ezer forinttal olcsóbban önmagában is meg lehet vásárolni, ha valaki saját, jobb minőségű hangsugárzóval szeretné használni; ebben az esetben mindenképpen valami állványos dobozban érdemes gondolkozni, mivel a készülék hangzását a beépített EQ alapvetően a kisdobozokhoz optimalizálja.

A hosszú évek óta létező midi vagy mini CD/receiver kategóriában, amelyet a CEOL hálózatos tudományokkal és vezeték nélküli kapcsolatokkal egészít ki, többféle egészen kellemes darabot is hallottam már, bár legfőképpen fából készült, jó minőségű hifi hangsugárzókkal párosítva. A másik oldalról viszont az utóbbi években számos meglepően korrekt hangú divatos lifestyle eszközzel találkoztam már, egyszóval sok minden benne van a pakliban. Annyi bizonyos, hogy az elsődleges célközönség bizonyára nem a vájt fülűek tábora, hanem azok a vásárlók, akik kedvező áron szeretnének egy modern, jó megjelenésű, kompakt és sokrétű készüléket, amivel azért zenét is lehet hallgatni. Ezeknek a paramétereknek a CEOL 10 szett érzésem szerint maradéktalanul megfelel, a kettős gyengébb részének számító kis műanyag dobozok pedig várakozáson felül teljesítenek. Állványra helyezve őket valóban igazi pontsugárzók, fizikai értelemben biztosan, kis méretük dacára azonban elég jól bírják a terhelést és a hangjuk nagyobb hangerőn sem válik zavarossá. Basszusban természetesen érezni a korlátaikat, könnyűsúlyúnak azonban nem mondanám őket, csupán nem elég testesek és erőteljesek, továbbá a nagy fatestű akusztikus hangszerek hangjánál érzem kissé vékonynak őket. Maga a központi készülék a kezelését tekintve igazi kezes bárány, sok mindent tud és könnyű eligazodni rajta. A Quick Start funkcióval számos alapvető dolgot be lehet állítani, a mellékelt rendszer távvezérlővel pedig minden fontos funkcióját el lehet érni. Karakterét tekintve a hangzás kellemes színezetű, tiszta, élénk és világos. Popos, rockos témáknál a „kövér” basszusokat leszámítva egészen jól elboldogul és a dobozkákat elég messzire is el lehet helyezni egymástól, a színpad közepe akkor sem lyukad ki. A jazz muzsikát közepes pezsgéssel, lágyan és finoman duruzsoló mélyekkel szólaltatja meg, a vibrafon felharmonikusainál és csengésénél hallhatók a minőségi korlátok, az összkép azonban kedvező. Magasban és felsőközépben meglepően jó eredményt produkál, így az opera énekesnő hangja, a különféle akusztikus hangszerek és a szintetizátor melódiák egyaránt élvezetesen szólalnak meg. A latin gitárzenét finoman zizegő húrú gitárokkal és lágy énekhangokkal jeleníti meg, az olcsóbb készülékek karcossága és esetleges élessége nyomokban sincs jelen. Shirley Horn felvételén a basszus inkább csak jelzésértékűen van jelen, viszont dicséretére legyen mondva, bántó rezonanciák vagy mellékzöngék nincsenek és a komoly mélyterhelés ellenére a felvétel kellően kiegyensúlyozottan szólal meg. Frissebb popzenén dinamikus, izgalmas és jól fel is lehet hangosítani, torzítást vagy egyéb problémákat így sem tapasztalok. Mívesebb akusztikus és klasszikus felvételeknél azért már jobban érezni a kategória korlátait, azonban ne feledjük, a hangsugárzót később vagy egyből jobbfajtára is ki lehet cserélni, és érdemes is, mert az elektronikában jóval több van, mint amit a mellékelt dobozkákkal ki lehet aknázni.

Ajánlás

A divatos, kompakt és nagy tudású all-in-one készülékek körét gazdagító CEOL 10 szett egy könnyen kezelhető és komfortos együttes, amely hangsugárzós verzióban nagyon kedvező áron biztosít korrekt minőségű megszólalást szinte mindenféle forrásból. Kézenfekvő és lényegesen jobb hangot/több mélyet ígérő upgrade lehetőségként a mellékelt hangsugárzókat a későbbikben egy jobb minőségű fadobozos típusra lehet cserélni, aki pedig alapból rendelkezik ilyennel, az RCD N10 CD/receivert 30 ezerrel olcsóbban önmagában is megvásárolhatja.


Denon CEOL RCD N10
Teljesítmény: 2×60 W (4 Ohm)
Frekvencia átvitel: 20 Hz-20 kHz
THD: 0,1%
Jel/zaj arány: 86 dB (line)
Méretek: 280×305×108 mm
Tömeg: 3,4 kg
Ár: 189.990,- Ft (hangsugárzóval)

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu