The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Como Audio Musica

A Como Audio jelenleg négy tagból álló választékának csúcsmodellje a Musica kompakt zenerendszer, amely számos modern funkciójának és szolgáltatásának köszönhetően lényegesen több mint egy integrált klasszikus hi-fi „torony”.

Többek között ebben tér el a leginkább Tom de Vesto egyik korábbi alkotásától, a Tivoli Audio Music Systemtől, amely szerintem a legtöbbeknek beugrik a Musica láttán. A stílus némiképpen hasonló is, ugyanúgy, ahogy a klasszikus megjelenés és ez elegáns faburkolat, a Musica szögletesebb vonalai mögött azonban már vadonatúj modern technológiák és szolgáltatások „lapulnak”, amelyeknek köszönhetően lényegesen sokrétűbben használható.

Klasszikus hi-fi eszközként nézve a Musica egy CD játszóval és FM/DAB tunerrel rendelkező kompakt sztereó készülék, amelyhez a kettő 3,5 mm-es jack analóg bemenetet illetve az optikai digitális bemenetet használva még egyéb külső források is csatlakoztathatók, valamint fejhallgatót is fogad. A beépített CD játszó a leginkább az autó hifiből ismert, de már az otthoni készülékeken is egyre jobban elterjedt slot-in (beszippantós) betöltő mechanizmussal rendelkezik. Az egység a CD, CD-R és CD-RW lemezeket egyaránt lejátssza, a készülék digitális egysége pedig emellett az USB porton keresztül érkező AAC +, MP3, WMA, WAV, FLAC és ALAC formátumok megszólaltatására is képes.

A Musica erősítő szekciója egy digitális jelfeldolgozással kiegészített 2×30 W teljesítményű D-osztályú erősítő egységre épül, amely oldalanként egy-egy 20 mm-es dóm tweetert és egy 80 mm-es, négyrétegű, nagy kitérésű hangtekerccsel rendelkező mély/középsugárzót hajt meg hátoldali bassz-reflex rendszerben. A készülék bő egy centi vastag MDF háza megfelelő akusztikai környezetet biztosít a minőségi hangszórók számára és hatékonyan csillapítja a külső vibrációkat is. Szabályozhatóak a magas illetve mély hangszínek és a balansz is beállítható.

Como Audio Musica teszt fekete

Sokoldalú eszközként a Musica a hagyományos óra és ébresztési funkciókkal is rendelkezik, az óra kijelzése lehet analóg vagy digitális, emellett van még két független ébresztés az időzítés, a szunyókálás időtartama és az elalváskapcsoló beállításaihoz. Az felhasználó szabadon kiválaszthatja, mire szeretne ébredni, internet rádióra, FM rádióra vagy egyebekre. A pontos idő és dátumbeállítás a Wi-Fi kapcsolat megléte esetén automatikus, így még azzal sem kell bíbelődni.

A Musica igazán izgalmas tudományai azonban még csak ezután következnek, ugyanis a készülék a klasszikus hifi rendszer szerepkör mellett egy számos kapcsolódási lehetőséggel rendelkező modern streamer és multi-room eszköz is egyben. A saját zenei anyagok hallgatása mellett így például elérhető vele a világ több mint 30 ezer internetes rádióadója, valamint a Spotify Connect, az Amazon Prime Music, a Tidal, a Deezer és a Napster zenetárai is. Az apX Bluetooth jeltovábbítás mellett a vezetékes Ethernet és a Wifi kapcsolatok is rendelkezésre állnak, a készülék vezérlése pedig a klasszikus távvezérlő mellett a díjtalanul letölthető, Android és iOS platformokon egyaránt használható Como Audio appal igazán egyszerű és átlátható. Ugyancsak az okos appal nyílik lehetőség a Musica multi-room képességeinek kihasználására is. A különféle Como Audio modelleket a ház/lakás bármelyik helyiségében elhelyezve tetszőlegesen lehet őket megszólaltatni, vagy éppen szinkronizálni, hogy mindegyiken ugyanaz a zene szólaljon meg egy időben. Egyéb vezérlési lehetőségek tekintetében a Musica ki tudja használni az Alexa eszközök (Echo Dot, stb.) nyújtotta vezérlési technikákat is, olyan módon, hogy az indító beállítások után a szóbeli alapparancsokat már mechanikai beavatkozás nélkül hajtja végre.

Como Audio Musica hatlap

Előlapját a középütt lévő 8 cm-es, szabályozható fényerejű TFT (Thin-Film-Transistor) színes kijelző uralja, amely a különféle információk mellett látványosan jeleníti meg az internetes és DAB digitális rádióadók logóit valamint az éppen lejátszott zenealbumok borítóit. A készülék négyféle színben kapható, melyek a fekete, fehér, dió és a feláras hikori-fa verziók.

Ne feledjük, hogy a kompakt zenerendszerek műfajában Tom de Vesto egyszer már megcsinálta a tutit, amit Tivoli Audio Music Systemnek hívtak, és amivel természetesen letagadhatatlan a Musica eszmei és technológiai rokonsága. A két hasonló méretű és felépítésű készülék meglehetősen hasonló hangzásvilággal rendelkezik, ezért a Musica számomra olyan, mint egy némiképpen más külsővel, valamint számos új tudománnyal és funkcióval rendelkező Music System, ami a sok plusz dacára ráadásképpen még olcsóbb is lett. A hangzása az a klasszikus testes, barátságos, arányos és egységes „fadobozos” hang, ami jellegét, tonalitását és hangulatát tekintve nagyjából olyan, mint a minőségi komponens rendszerek megszólalása. Mivel különféle trükkös DSP-k nincsenek benne, így nincsenek különleges effektek sem, hanem a hang nagyjából a készüléket körülvevő térben szólal meg, viszont levegős, cseppet sem dobozba zárt hatású és kényelmesen betölt még egy nagyobb helyiséget is.
A szokásos jazz koncert alapvetően a külön hangsugárzós rendszerek arányaival, testesen, egységesen és kiegyensúlyozottan szólal meg. A mélyek külön woofer nélkül is hangsúlyosak, a megszólalás biztos alapokon áll és felhangosítva is testes marad a mesterségesem felpumpált basszusú rendszerek zavaró hatásai nélkül. A zene karaktere energikus és kellemes, az élő produkció pezsgése is jól érezhető és a szellős és könnyed közepek illetve magasak is jól el tudnak szakadni a „doboztól”.
Mivel a Tivoli Audio készülékekhez hasonlóan a Como Audio eszközök is prémium kategóriájú és alapvetően audiofil irányultságú darabok, nem meglepő módon a jól ismert Mozart és Verdi opera részletek és a többi klasszikus mű is kellemesen, levegősen és élvezetesen szólal meg, a jazzhez hasonlóan arányos, egészséges hangképpel, és hiteles hangszínekkel. Az énekesek hangja műfajtól függetlenül levegős, jól artikulált, valóság ízű és szépen elszakad a készüléktől. A hangszerek közül leginkább az akusztikus gitárokra és a fúvósokra jellemző ugyanez; az utóbbiak kategóriájukat jócskán felülmúlóan levegősek és könnyedek, és gyakran szinte teljesen függetlenítik magukat a doboztól. Amikor meg például megszólal egy szóló zongora, egyből olyan érzetem támad, hogy ez a minőség bizony nem a kompakt rendszerek szintje, mert jellegét tekintve teljesen olyan, mint amit a „normál” készülék együttesektől megszoktam.
A különféle pop és rock felvételeket a Musica a maga kulturált stílusában, kellemesen, testesen és dinamikusan szólaltatja meg, olyan kvalitásokkal, hogy még aki, kizárólag ezeken a zenei területeken mozog, annak is sokkal inkább megéri beruházni rá, mint valami műanyag csodára, mert egészen más minőségű élményt fog tőle kapni. Jöhetnek a különféle lüktető elektronikus ritmusok vagy a keményebb rock melódiák, a készülék egyrészt bírja a strapát, másrészt pedig telten, dinamikusan, és szórakoztató hangvételben zenél, és bátran lehet hangosan is hallgatni. Gyengébb minőségű vagy erőteljesebben tömörített anyagokkal is elég jól szól, azonban bőven van benne annyi, hogy érezzük, és ki tudjuk használni a jobb minőségű felvételek auditív előnyeit.

Ajánlás

A megjelenését és kivitelét illetően egyértelműen a klasszikusok mezőnyét erősítő Musica a technológiáit, a funkciót és a szolgáltatásait tekintve egy olyan modern és sokoldalú eszköz, ami tökéletesen megfelel napjaink elvárásainak, hangzása pedig még drága, minőségi rendszerekhez szokott fülekkel is teljesen élvezhető.
Végszóként pedig mit is mondhatnánk, köszönjük Tom, hogy továbbra sem vonultál nyugdíjba!


Como Audio Musica
Teljesítmény: 2×20 W
Méretek: 405×149×165 mm
Tömeg: 4,2 kg
Ár: 229.900,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu