The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz Melody X (M-CR612) Network CD-receiver teszt

A hosszú évek óta közkedvelt kisméretű CD-receiver készüléktípus hagyományait folytató, s azokat modern zenei streaminggel, kényelmes hangvezérléssel és beépített HEOS multi-room technológiával kiegészítő Melody X egy valóban csinos és vonzó készülék, de lássuk, hogyan zenél!

A gyártó már számtalan különféle teljes méretű készüléket megtervező csapata ezt a kedvezően árazott, design-orientált típust is a jól bevált nívós megoldásokat és kiváló minőségű anyagokat felhasználva alkotta meg, melyeknek köszönhetően a leírások szerint a Melody X hangminősége mesze túlmutat a kisméretű (hálózati) CD-receiverektől megszokott szinten. Vagyis ha minden igaz, az M-CR612 „kódnevű” apróság nem csak ízléses, hanem jó is, így nem egy lakás dísz alibi-hifit, hanem a maga szintjén egy valódi zenehallgatásra is alkalmas eszközt tisztelhetünk benne.

Marantz Melody X

A mindössze 280 mm széles, elegánsan legömbölyített szélű Melody X íves előlapja a függőleges bemélyedésekkel és a bennük elrejtett Deluxe függőleges panel megvilágítással egyértelműen az előkelő „10”-es sorozatú modellek megjelenését idézi, ami lehet egy jelzés is arra nézve, hogy a kicsike egy valóban minőségi készülék. A fő műsorforrásként beépített CD játszót és FM/DAB tunert is tartalmazó modell nagy hatékonyságú és alacsony torzítású digitális erősítője klasszikus felállásban (2 hangsugárzó) 2×60 W teljesítményű, azonban ráköthetünk akár két pár dobozt is független hangerőszabályzással, és még akkor is marad a normál zenehallgatáshoz bőségesen elegendő 30 Wattunk csatornánként. Egy pár hangsugárzót használva ugyanilyen módon bi-amping módban is alkalmazható, vagy még egy újabb alternatívaként az egyedi PBTL módban a kimeneti teljesítménye akár meg is duplázható. A megfelelő hangsugárzó partner kiválasztásában a Melody X szintén széleskörű szabadságot nyújt, mivel 4 Ohm-os modellek is nyugodtan választhatók hozzá. Áramköri felépítését tekintve a készülék nívós alkotóelemekből áll, a jel-útjait pedig a minél tisztább jelvezetés és a torzítások további csökkentése érdekében a lehető legrövidebbekre szabták.

App Heos Deezer

A klasszikus forrásokat a modern Network zenehallgatási lehetőségekkel kiegészítő, intuitív alkalmazással vezérelhető beépített HEOS technológia számos digitális zenei forrás elérését teszi lehetővé, úgymint a Spotify, a TuneIn Internet Radio, a Sound Cloud, a Tidal, a Napster és a Deezer szolgáltatók zenetárai, és persze természetesen a felhasználó saját helyben tárolt zenefájljai. További HEOS komponensekkel, mint például HEOS hangsugárzóval vagy más HEOS-képes receiverekkel könnyedén le lehet játszani az összes zenét egy szobában vagy akár egy időben több helyiségben is. Az iPhone, iPad, Mac vagy Apple TV hangjait is tökéletesen lehet szinkronizálni a hangszórókkal az AirPlay 2 forrásokból.

Marantz melody x m cr612 back

A Melody X modern kényelmi szolgáltatásai közé tartozik az egyszerű hangvezérlés is, amely a vezető hang-asszisztensek révén teljes körű rugalmasságot biztosít. Az Amazon Alexa, a Google Assistant vagy az Apple Siri beszédparancsainak használatával a felhasználó megszólaltathatja a kedvenc zenéit, változtathatja a hangerőt, átugorhatja a következő zeneszámot, váltogathatja a bemeneteket, és így tovább. Az egy szett analóg RCA bemenet mellett kapunk még kettő optikai digitális bejáratot is, melyekhez például digitális TV illetve kábel/műholdas TV set-top box, vagy Blu-ray/DVD-lejátszó is csatlakoztatható, ha esetleg sztereóban megszólaltatni kívánt házi-mozi eszközökkel szeretnénk bővíteni a rendszert. Az okos Melody X automatikusan felébred, amikor érzékeli a televízió hangjelét, és úgy is programozható, hogy praktikus módon a TV-készülék távvezérlőjével működjenek a hangerő, a némítás és a forrás kiválasztás funkciói. Csatlakozó repertoárjában a fentieken felül még egy fix jelű sztereó analóg RCA kimenet és egy aktív mélysugárzó használatát lehetővé tévő mono szub-woofer out található. A különféle információkról a front lap közepén lévő széles látószögű, háromsoros OLED kijelző tájékoztatja a felhasználót, melynek fehér fénye tökéletesen harmonizál a már említett két függőleges fény csíkkal.

A Melody X a kiegészítő „sallangokon” kívül lényegében négy készüléket sűrít magába (CD játszó, FM/DAB+ tuner, streamer, erősítő), melyekre így külön-külön komponensenként számolva darabonként kevesebb, mint hatvanezer forint jut, ami olyan kevés, hogy némileg sarkítva dolgot, ha a készülék különösebb zavaró momentumok nélkül szólal meg és tisztességesen működik, már vastagon megéri az árát. Ez persze nem egy túl nagy elvárás, ezért a csinos kis mindenes jócskán megugorja a lécet, sőt, valósággal átrepül felette, könnyedén bebizonyítva, hogy a komolyabb különálló komponensek technológiáinak és a minőségi alkatelemek alkalmazásának megemlítése nem a marketing maszlag témakörébe tartozik, hanem valós, kézzelfogható eredményekkel igazolható információ.
A külső eszközökkel és rendszerekkel jól és valóban zökkenőmentesen kommunikáló, átláthatóan használható egység alapkaraktere világos, nyílt, dinamikus és kellemes, némi finom szépítéssel. A különféle muzsikák meglepően energikus, testes és erőteljes basszussal, a túloldalon pedig levegős, oldott magasakkal szólalnak meg. A magas fokú, tényleg a komponens audio szintjét idéző kulturáltság mellett a basszusgitárok, nagybőgők és egyéb basszus hangszerek játéka kontrollált, hangsúlyos és még sok hangszer együttes megszólaltatása esetén is pontosan követhető. A nyílt, kifinomult és részletező megszólalás sok szempontból egészen audiofiles jellemzőket mutat, de például a jelenlétérzet terén értelemszerűen azért nem éri el a sztereó versenytársak szintjét. A különféle halk hangocskák és háttérszólamok megjelenítésében azonban egyértelműen felülmúlja kategóriáját, mert amit e téren produkál, az nem a divatos minik minőségi szintje.
Levegős hangképében az egységes és jól integrált hangszerek szépen elszakadnak a hangsugárzóktól és elkülönülnek egymástól, zavarosság vagy gombócosság még nagyobb kivezérléseken sem tapasztalható, lehet neki tolni rendesen. A dinamikus pop és rockzenékkel szintén nagyon jól elboldogul és hangsugárzó függvényében még szub-woofer nélkül is testes, erőteljes és dinamikus megszólalást produkál velük, a nagyobb hangerőt pedig tág határok között jól tolerálja. A magasai ezeknél a műfajoknál elég élénkek és a hangerő növelésével egyre élénkebbek lesznek, ezért én elsősorban magasban nem túlzottan nyomulós hangsugárzó partnereket ajánlanék hozzá; például a forgalmazó választékából a Dali modellek valamelyikét. Kellemes és cseppet sem sarkos vagy technikai ízű karakterének köszönhetően a tömörített zenékhez is meglehetős jó indulattal közelít, és kellemes megszólalást nyújt velük, a másik oldalon pedig a nagy felbontású fájlokat természetesebb, teresebb és hihetőbb módon szólaltatja meg, ami a további minőségi potenciálját jelzi.

Ajánlás

Az egyszerre csinos, kompakt, modern és jól felszerelt Melody X egy jól használható, élvezetes és dinamikus hangzású komplett hifi rendszer, ami design hifiként, második szettként vagy kezdő berendezésként egyaránt abszolút ideális választás lehet. A belépő szint persze meglehetősen relatív és inkább az igényesebb közönség számára értendő, mivel napjaink átlag okostelefon+ formatervezett bluetooth hangszóró felhasználóinak ez a készülék egy jóféle hangsugárzóval párosítva már valósággal high-end szintnek számít.


Marantz Melody X (M-CR612)
Teljesítmény: 2×60 W (6 Ohm)
4×30 W
Méretek: 280×303×111 mm
Tömeg: 3,4 kg
Ár: 229.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu