The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon DRA 100

2015 szeptemberében jelentette be hivatalosan a Denon a DRA 100 digitális hálózati receiverének megjelenését, ezzel tovább erősítve a cég „lifestyle” vonalát. A készülék megjelenése tökéletesen illik a modern életstílus jegyében berendezett lakóterekbe, viszont hangzás tekintetében egy kicsit magasabbra tették a lécet, az igényes zenehallgató közönség elérése volt a cél.

A DRA 100 a hálózati funkcióknak hála, rendkívül sokoldalú készülék, a Denon pedig – mint gyártó – már tíz éves tapasztalatra támaszkodhat a „network receiverek” tervezésével és gyártásával kapcsolatban. Egy évtized pedig elég arra, hogy stabilan működő, gyerekbetegségektől mentes eszközök kerüljenek a felhasználókhoz, ami a hagyományos hifi berendezésekhez szokott felhasználók megnyeréséhez alapvetően szükséges. A „midi” stílus ma már nem jelent automatikusan kevesebbet a hagyományos, 42-43 centi széles komponensekkel szemben, időközben sokan letértek a „szabványos” útról. A Denon receivere jó példa arra, hogy kisebb, kompaktabb formában egy ilyen berendezés is jóval vonzóbb lehet.
Az alumínium alsó és felső lapok között fekete akril felületek alkotta kéttónusú készülékház frontján díszes krómkerettel szegélyezett hangerőszabályzó forgatógomb, és néhány kisebb, de az összképet nem zavaró elem kapott helyet, középen a fehér fényű OLED kijelző sem töri meg ezt a kettősséget. Talán éppen a design miatt, de az előlapi kezelőszervek érintés érzékeny felületek, így csak a feliratokkal és piktogramokkal találkozunk. A 6,3-as fejhallgató aljzat és a flash meghajtók számára kialakított USB bemeneteknek pedig – tetszik, vagy nem – itt a helye.

de dra100 e2 sp re 003 hi

Hátul ehhez képest zsúfoltabb a látvány, csatlakozásokból nincs hiány. A tápkábel cserélhető, szabvány IEC aljzat fogadja, hangfalkábeleinket banándugóval szerelten, vagy csupaszon egyaránt beköthetjük. Van sztereo és dedikált szub kimenet is, ha további erősítőkkel és aktív mélysugárzóval szeretnénk kiegészíteni rendszerünket. Bemeneti oldalon két pár analóg RCA, két optikai és egy koax digitális aljzattal gazdálkodhatunk, valamint a hálózati kapcsolathoz használható Ethernet aljzat és wifi antenna is itt kapott helyet. Tekintve, hogy a DRA 100 pusztán a hálózatról „kiszolgálva” is sokrétű berendezés, ennyi bemenettel – majdnem - minden igényt kielégít, bakelitet pedig külső RIAA korrektor használatával lehet hallgatni.

Nézzük, milyen a „felszereltség”? A végfokozat diszkrét digitális (DDFA® technológia) áramköre 4 ohmos terhelésre 70W, 8 ohmra 35W kimeneti teljesítménnyel válaszol, ami a legtöbb esetben bőségesen elegendő attól függetlenül, hogy ki, és milyen intenzitással szeret zenét hallgatni, még érzéketlen mini monitorok kiszolgálása sem lehet probléma. A „D” osztályú kimeneti fokozatokhoz képest alacsonyabb torzításra, ill. magasabb jel/zaj viszonyra számíthatunk. Magas hatásfoka egyúttal azt jelenti, hogy a disszipáció alacsony, így aktív hűtésre sincs szükség, még a relatíve kis készülékház ellenére sem, az alap, és a fedőlap hőleadása elegendő.
Az, hogy nem 3,5-es jack aljzat fogadja a fejhallgató kábelét, már jelzi a minőségi megközelítést, és valóban, a DRA 100-ast külön fejhallgató-erősítővel látták el, az olcsóbb, áramkorlátozásos megoldások helyett. Egy műveleti erősítővel meghajtott diszkrét félvezetős végfokot alkalmaznak itt, amely ráadásul a három fokozatban (kis/közepes/nagy) illeszthető az éppen használatban lévő fejhallgatónk impedanciájához. Ez azért elég ritka opció.
Források tekintetében a bőség zavara fogad minket. DLNA 1.5 kompatibilis az erősítőnk, az otthoni hálózathoz csatlakoztatva bármely – kommunikációra képes – eszközről küldhetünk rá zenét, ill. a hálózati meghajtókat a készülékről kezelve játszhatunk le szinte bármilyen zenei formátumot, ideértve a nagyfelbontású (24/192) WAV, FLAC AIFF, és még a DSD kódolású állományokat is. Fontos, hogy front USB port támogatása ugyanez, tehát egy külső meghajtóról közvetlenül a készülékhez csatlakozva szintén elérhetőek, lejátszhatóak a minőségi formátumok.
A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth, vagy Airplay használatával hozható létre, előbbi az NFC használatával, az előlaphoz közelítve a lehető legegyszerűbben, párosítási procedúra nélkül létrehozható. A hálózati kapcsolatot kihasználva természetesen az internetrádió állomások ezreit élvezhetjük, aki stabil minőségre vágyik, a Spotify Connect - külső eszközt igénylő – lehetőségével élhet.
Mindezek mellett a „hagyományos” analóg és digitális bemenetekre a magnótól a BD lejátszón keresztül a TV-ig bármit csatlakoztathatunk, a szub kimenetet is felhasználva 2.1-es, házimozi „jellegű” rendszert építhetünk köré.
A digitális rendszer lelke a Denon Advanced AL32 digitális audio jelfeldolgozó egység, amely a 16-24 bites audio jeleket automatikusan felkonvertálja 32 bitre, miközben azok egy kis „kozmetikai” kezelésen is átesnek. A szűrés, zaj formázás után észrevehetően szélesedik a dinamika tartomány és a hang részletgazdagabb, kifinomultabb jellegűvé válik.

de rc1206 bg001 hi 004

Mindezt kezelni, irányítani a távvezérlőről, vagy az előlapi érintőgombokról tudjuk, utóbbi működését – lehet, hogy csak az én vaskosabb ujjaim miatt – kicsit nehézkesnek találtam, a távval viszont könnyen boldogulhatunk, ergonomikus és átgondolt darab. Én azért a Denon helyében legalább egy iOS és Android appot fejlesztenék hozzá, a mai világban ez már majdnem, hogy alap szolgáltatásnak számít, a hiányát kisebb audiofil manufaktúráknak még megbocsájtjuk, de azért a Denon más ligában játszik.

Az installáció csak néhány percet vesz igénybe, a hálózatot LAN kapcsolat esetén konfigurálni sem kell, 20 másodpercen belül minden tekintetben használatra kész. Majdnem egy egész hetes bejáratási ciklust kapott, mielőtt kritikus füllel leültem, hogy a hangjáról véleményt mondjak.
Bár a Denon kiemeli, hogy a DRA 100-ban nem egy egyszerű „D” osztályú végfok dolgozik, hangzása mégis nagyon hasonló azokhoz. Ez egyáltalán nem negatívum, legalábbis jómagam szimpatizálok ezzel a megszólalással. Az ismertetőben említett szélesebb dinamikatartomány tényleg megvan, nem kell hozzá avatott fül sem, hogy észrevegyük. Egy pillanatig sem érdektelen, amit hallunk, ha fáradtan ülünk le zenét hallgatni, nem fogunk elaludni a fotelban. Erőteljes és kontrollált mélyhangjai hamar felkeltik a figyelmet, ilyen intenzitású hangot a nagy, 100+ W-os gépektől várhat az ember, de a DRA 100 már nem az első a lifestyle jellegű gépek között, ami pont ezzel lep meg. Szerencsére az ütős basszus nem takarja el a térben jól elhelyezett finomságokat, részleteket, amitől még izgalmasabbá válik a zenehallgatás. A hangszerhangok megformálása precíz, már egy húr rezgése is rendkívül összetett hang, amit a jobb rendszerek – ahogy most a Denon is – képesek szépen kibontani, megmutatni. Az összkép mindenképpen pozitív, a kifinomultabb audiofil erősítők árasztotta nyugalom és természetesség itt azért néha – leginkább klasszikus zenén – hiányzik, jazzen és könnyűzenén viszont ez inkább előny, mint hátrány. Az „élvezeti érték” nem romlik nagyobb hangerőn sem, torzítást vagy pontatlanságot nem okoz a megnövekedett terhelés, a basszusalap szintje szépen követi a hangerő szabályzó állását. Felső tartománya élénk, néha talán túloz kicsit, de tisztán szép lecsengésekkel érkeznek a magas hangok.
A streamelt HD zenékkel nyújtja a maximumot, ami nem meglepetés, a régebbi, klasszikus CD játszók csatlakoztatását pedig érdemes digitálisan megoldani, a beépített DAC előnyeit ilyenkor is élvezhetjük. Az internet rádió a maga minőségi korlátaitól eltekintve hibátlanul működik, azért akad bőven olyan stream, amiért érdemes ezt is napi szinten használni.
A vezérlő app hiányát kikerülve, magam tabletről, UPnP médialejátszóval vezéreltem, így csak a hangerő beállításához kellett a távszabályzót kézbe vennem.

A Denon DRA 100 sikere úgy érzem nem kérdéses. Vitán felül ízléses és modern házba költöztetett, bőséges szolgáltatással felruházott digitális receiver, amelynek hangzásában az izgalmas és erőteljes jelleg ötvöződik az audiofil berendezésekre jellemző finoman kimunkált, részletgazdag megszólalással, és hibátlan működéssel. Denon néven, 299.990,- Ft-ért ez több, mint jó vétel!

Műszaki adatok:
Frekvencia átvitel:
20 Hz – 89kHz
Kimeneti teljesítmény 8 Ohmon: (20 Hz - 20 kHz, THD 0.07%) 35W
Kimeneti teljesítmény 4 Ohmon: (1 kHz, THD 0.7%) 70W
THD: 0,004 %
Bemeneti érzékenység: 130 mV / 22 kOhm
Jel-zaj viszony: 110dB

Ár: 299.990,-Ft
Forgalmazó: Horn Distribution Hungary
https://hu.horn.eu/
www.denonmarkabolt.hu