The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

TEAC WAP-V6000

Miközben a szakma a lassan elavulttá váló DVD, és a feljövőben lévő Blu-ray formátumra koncentrál, a surranópályán - szinte észrevétlenül - erős hajrába kezdtek a médialejátszók. Érdemes rájuk is odafigyelni, mert a küzdelem még nem ért véget. Amire igény van, azt a készülékgyártók előbb vagy utóbb kiszolgálják. Bizonyára sokan emlékeznek még arra az időre, mikor a CD írás már az átlagpolgárnak is elérhető, aztán egyre olcsóbb lehetőséget nyújtott zenei gyűjteményének gyarapítására. Csak egy gond volt ezzel, a jogdíjak kérdése. A kiadók nagyon nem örültek a technika ezirányú fejlődésének, számukra semmi jót nem ígérő jövő képe rajzolódott ki. És ez még csak a kezdet volt. Nemsokára a DVD lemezek is másolhatók lettek, de a feltörekvő, és a HD-DVD-vel szemben csatát nyert BD sem sokáig húzta.


Ma ott tartunk, hogy az Interneten gyakorlatilag minden megjelent zene és film elérhető, hála a szélessávú kapcsolatoknak, rövid idő alatt le is tölthető, aztán néhány perc alatt lemezre írva élvezhetjük is a fejlett technológia tiltott gyümölcsét. És hogy ez ’tiltott’ státusz a legkevésbé sem zavarja az embereket, arra a rengeteg torrent szájt és a sokmilliónyi felhasználó a bizonyíték.
De lehet még olcsóbb – és praktikusabb - a mulatság, ha a lemezeket is kiiktatjuk a rendszerből, erre születtek a médialejátszók. Ezen ügyes szerkezetek belső vagy külső HDD-ről, sőt ethernet ill. wifi hálózatból is képesek lejátszani bármilyen audio/video formátumot, beleértve a tömörített HD fájlokat is, így szükségtelenné vált írható lemezekre költeni. A néhány éve létező készülékkategóriát a „noname” távol-keleti gyártók futtatták fel - valljuk be - egyre jobb lejátszóikkal. A nagyközönségnek azonban a Dvico, Popcorn Hour vagy Dune nevek nem sokat mondanak, és különösebb bizalmat sem ébresztenek. A TEAC neve azonban széles körben ismert minőségi termékeiről, ez év őszén erőteljes offenzívát indított a zene/médialejátszók piacán. Ezúttal a sorozat – egyelőre - egyetlen A/V lejátszóját  a WAP-V6000-et teszteltük.
A lejátszó alig nagyobb, mint egy külső merevlemez, az előlapon néhány kezelőgomb és egy kék színű pontmátrix kijelző kapott helyet. A karakterek szép nagyok, kék alapon fehér színűek, ezért messziről is jól olvashatóak. Különösen akkor hasznos, ha zenelejátszóként üzemeltetjük, mert így nem kell bekapcsolni a TV-t ahhoz, hogy navigálni tudjunk a zenei tartalmak között. Baloldalt, alul találunk még egy USB bemenetet, pendrive vagy külső merevlemez csatlakoztatásához. A készülékbe egyébként beépíthető egy 3,5”-os SATA wincsi, és további USB port található a hátlapon. A kezelt fájlrendszerek: FAT32, NTFS, EXT3. Aki hálózatban gondolkodik, használhatja az ethernet csatlakozót, vagy a szintén beépített 300Mbites wifi csatolót is, így a számítógépről, illetőleg hálózatra kapcsolt merevlemezről is lejátszhat tartalmakat. Az adatok elérését és rendszerezését a Twonky Media Server alkalmazás segítheti, melyet CD-ROM-on tartozékként biztosítanak a készülékhez. Alkalmazása javallott, bár a lejátszó enélkül is működik. A hátlapon az előbb említett aljzatokon felül egy HDMI, egy kompozit video, egy koax digitális, egy optikai digitális és egy sztereo hangkimenet sorakozik, valamint a wifi antennák is ide csatlakoznak.

 

Szolgáltatások
A lejátszható video formátumok sora bőséges: DivX3, 4,5-SD/HD, 6-SD/HD, H264, MPG, MP4, MOV, AVI, TS, DAT, VOB, WMV, ASF, ISO, IFO, MKV (Matroska). A kimenete egészen 1080p – tehát full HD – felbontásig beállítható. Képes a feliratok kezelésére is, sajnos a magyar nyelv ékezetes karaktereivel nincs kibékülve, ezért firmware frissítés szükséges lehet. Az audio fájlok közül pedig az AAC, MP4, M4P, AC3, DTS, WAV, PCM, MP3 (ID3), WMA, ASF, Flac, FLAC 24/96 formátumokat kezeli. Mit lehet ehhez hozzátenni? Semmit, a lista komplett.
Aki akarja, képnézegetésre is használhatja a következő formátumokkal: BMP, JPG/JPEG/JPE (EXIF), JPEG 2000, TIF/TIFF (EXIF), GIF, PNG, WDP, HDP.
A száraz adatok után nézzük a menüt. Bekapcsolás után alapvetően négyféle választásunk van. A setuppal érdemes kezdeni, itt logikus csoportokba szedve minden lényeges beállítást el tudunk végezni a készülék rendszerbe illesztésének érdekében. Három menüpont hivatott a „hasznos” tartalmak elérésére. Elsőként – talán kevésbé fontos szolgáltatását - a web böngészőt említeném. Ez egy Google ablakkal indul, ahonnét aztán bebarangolható a világháló, már ha az ember képes ráérezni a távvezérlőn keresztüli szövegbevitelre, nekem ez nem igazán sikerült, illetve csak szenvedések árán. A magam részéről inkább maradok a számítógép alapú böngészés mellett. Az iMedia menübe lépve webes alapú video és audioforrásokat érhetünk el (pl. Youtube és egyéb videomegosztók, rádióállomások). Itt aztán szinte kimeríthetetlen mennyiségű tartalom érhető el, minőség tekintetében széles skálán mozogva. És végül a legfontosabb, a MyMedia menü, melyből a már mentett audio és video tartalmak lejátszása, fényképek nézegetése indítható. Az első almenüből kiválasztjuk a forrást (belső/külső HDD, hálózat), aztán a tartalom jellegét (audio, video, kép) és végül az állományt. A kezelés nem pörgős, de nem is lassú, az elérés viszont kimondottan gyors. Közvetlenül HDD-ről, vagy hálózaton keresztül is hamar elindul a lejátszás, gyorsabban, mint néhány USB bemenetes DVD-játszó esetében.

Működés
Két hétig éltem együtt a lejátszóval, ezalatt néhány apró kivételtől eltekintve pozitív tapasztalatokat gyűjtöttem. A gyenge, divX kódolású filmek abszolút élvezhetőek, míg a nagyobb méretű (~ 1,4 GB) állományok már-már összetéveszthetőek az újracsomagolt DVD formátumú anyagokkal. A h264 és MKV tömörítéssel készült 1080p-s BD rip-ek már nagyon szép képet produkálnak, nem mondanám kiemelkedőnek, de egy erős átlagos szinet mindenképpen megüt. Működési zavar, elakadás vagy szaggatott lejátszás a két hét viszonylatában egyszer sem fordult elő, ami nagy szó, különösen ha az olcsóbb konkurens termékek itt-ott bizonytalan lejátszási képességeire gondolunk. A különféle képarányokhoz való alkalmazkodás egyszer sem volt probléma és az audio sávok közötti váltás is frappánsan működik. Úgyszintén könnyen kezeli az ISO formátumú DVD mentéseket, ezek menüjét is korrektül eléri.
Színei és képi jellemzői átlagosnak, vagy annál kissé jobbnak mondhatók, nagyobb tónusbeli eltérés nem tapasztalható. A képzaj minimális, képélesség és az élek simítása jó. A HD anyagokat remek felbontásban és élénk színekkel játszotta, minimális zajosság mellett. A BD-vel való összehasonlításban azért kissé alulmaradna, de ne felejtsük el, hogy a tesztanyag tömörített állomány, s noha azon belül jó minőségű anyagokat válogattam, azért nem egyenértékű egy gyári diszk minőségével.
Zenelejátszóként is megállja a helyét, de azért audiofil igényeket ne támasszunk vele szemben. Netrádiózni, mp3-akat hallgatni nem is kell jobb, a flac állományokat is tisztességgel lejátssza, de az igazi finomságok - amitől egy készülék zeneileg magasabb kategóriába sorolható – már hiányoznak a produkciójából.

Ajánlás
Nagyon hasznos, sokrétűen felhasználható készülék a WAP-V6000. Nem látszik rajta, hogy ő a TEAC első próbálkozása ebben a műfajban. Az ajánlással nincs nehéz dolgom, mivel célközönsége egyértelműen az igényesebb torrent felhasználók jelenlegi, és leendő tábora. Ha otthon vagy a computer használatában, szereted az innovatív megoldásokat, de idegenkedsz a bizonytalan működésű „full-kínai” csodáktól, hát itt a megoldás. Jobbat keresve sem találni.