The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-X1400H AV receiver teszt

A gyártó AV receiver választékának középtáján elhelyezkedő AVR-X1400H típus immáron a Denon Network AV receivereinek ötödik generációját képviseli mindenféle olyan földi jóval felszerelve, amire csak egy átlagos anyagi kerettel rendelkező, de naprakész ház-mozi rajongó vágyhat.

A hét csatornás készülék napjaink követelményeihez hűen Dolby Atmos és DTS:X dekódolással is rendelkezik az immár megszokottnak mondható DTS HD Master, DTS NEO:X és Dolby TrueHD formátumok kezelése mellett, kiterjedt tudományai között pedig a 4K Ultra HDR (High Dynamic Range) és a Dolby Vision funkciók is megtalálhatók. A különféle akusztikai paraméterek beállításához és behangolásához a Audyssey MultEQ mérőmikrofonos rendszer nyújt hathatós segítséget, amely egyébként az új Audyssey MultEQ Editor alkalmazással is kompatibilis.

A 7.2 csatornás rendszerű AVR-X1400H teljesen diszkrét erősítő technológiával készül, a maximális teljesítménye pedig 145 W csatornánként (6 Ohmon, 1 csatornát meghajtva). Dolby Atmos és DTS:X beépített dekódolással egyaránt rendelkezik, amely a hallgatót teljesen körülvevő háromdimenziós mozi élményt teremt. Összesen hat HDMI bemenet található rajta és mindegyik támogatja a Full 4K Ultra HD, a HDCP 2.2, a HDR (nagy dinamikatartomány), a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color al-mintavételezés szabványokat, melyek lehetővé teszik a legújabb eszközök, például játékkonzolok, Blu-ray lejátszók vagy streaming set-top boxok csatlakoztatását.

Network, azaz hálózatos receiverként az AVR-X1400H-val a gyártó HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming funkció is elérhetők, lehetővé téve, hogy az erősítőt más HEOS termékekkel összepárosítva létrehozzunk egy akár az egész házra kiterjedő szórakoztató rendszert, melynek minden elemét egyetlen alkalmazással lehet vezérelni. A Bluetooth funkció lehetővé teszi a zenék közvetlen lejátszását a hordozható eszközökről, emellett a készülék teljes hálózati csatlakozással is rendelkezik Etherneten vagy Wi-Fi-n keresztül. A kettős antenna és a kétsávos támogatás a zsúfolt Wi-Fi környezetben is erős hálózati jelet biztosít. Az AVR-X1400H számos zenei forrásról biztosít lejátszási lehetőségeket, köztük az Apple AirPlay, a hálózati tároló eszközök (NAS), az internet rádió és a streaming szolgáltatások széles köre, többek között a Deezer, a Spotify Connect és a Tidal. A nagy felbontású hangfájlok, köztük a FLAC/FLAC HD 192/24, az ALAC vagy a DSD (akár 5.6MHz-ig is) szintén támogatottak.

img130735 31567 10

A hálózati funkció és az AVR-X1400H-ban levő HEOS integráció által lehetővé válik, hogy a hálózatban tárolt zenék és az online szolgáltatások vezeték nélkül is megoszthatók a HEOS hangszórókkal és más HEOS kompatibilis készülékekkel, így létrehozva egy teljes és bővíthető multi-room zenei rendszert. Mindez az ingyenes HEOS alkalmazással működik, amely lehetővé teszi, hogy a rendszert a ház bármely helyiségéből vezéreljük, és egyszerűen kiegészítsük azt extra "zónákkal", illetve hogy a HEOS készülékek kombinációjával egy teljes házibuli hangrendszert hozzunk létre.
Az AVR-X1400H sokrétű tudása dacára egyszerűen beállítható és használható, köszönhetően a Denon exkluzív telepítési asszisztensének (Setup Assistant), amely a könnyen érthető grafikus menüjének segítségével gyorsan és egyszerűen végigvezeti a felhasználót a telepítési folyamaton. A négy gyorsválasztó funkciógomb segítségével könnyen ki lehet választani a kedvenc bemeneti forrásokat, amelyeknél a rendszer természetesen emlékszik az egyes források hangbeállításaira, így mindig pontosan vissza tudja adni a felhasználó által preferált, előre beállított hangzást.

A hálózatos képességek többek között a házi-mozi készülékek hátlapjának képét is jelentősen megváltoztatták. Míg néhány évvel ezelőtt az AV receiverek hátulján valóságos csatlakozóerdő díszelgett, addig az AVR-X1400H hátsó fertályán a hangsugárzó terminálok és a HDMI csatlakozó mellett mindössze kettő analóg RCA bemenet, kettő kompozit videó bemenet és egy kimenet, kettő optikai digitális bemenet, valamint kettő szub-woofer pre-out található (7.2 rendszer).

81b9GDEseL. SL1500

Igazi „zöld” készülékként a Denon fejlett ECO üzemmódja biztosítja az AVR-X1400H számára, hogy az energiatakarékosságot is a használathoz igazítsa, és akár 50%-kal csökkentse az energiafelhasználást, ha az erősítőt alacsonyabb hangerőszinten használjuk. Az ECO módot a felhasználó tetszés szerint alkalmazhatja, vagy beállíthatja az Auto módot is, így lehetővé téve az erősítő számára, hogy a lejátszani kívánt tartalom és a hangerőszint alapján maga döntse el, hogyan működik.

Jó pár éve hallottam utoljára Denon erősítőt, és az emlékeim szerint legyen szó sztereó típusokról vagy házi-mozi receiverekről, általában enyhe magasba húzás és nem túl testes alsó végek jellemezték őket. Nos, napjainkra ez a képlet úgy tűnik, teljesen megváltozott, ugyanis az AVR-X1400H már a bekötése utáni legelső pillanattól fogva kiegyensúlyozottan, egységesen és testes basszussal szólalt meg filmeken és zenéken egyaránt. Egy olyan kőkemény akció mozin, mint a John Wick, amely nem tereli el bonyolult történettel és míves párbeszédekkel a figyelmet a gyilkolászásról, egy olyan készülék, amelynek megvan hozzá a kellő lendülete és ereje igazán ki tud bontakozni, és a Denon receiver bizony derekasan bele is csapott a lecsóba. A filmben bőségesen eldördülő lövések hangos csattanása és dinamizmusa, az ütések és zuhanó testek puffanása és a felbőgő autómotorok hangjának ábrázolása mind-mind nagyon életszerű és hatásos, megfelelő képességű front hangsugárzókkal még szub-woofer nélkül is, ami egyértelműen jelzi, hogy az erősítő önmaga is megfelelő energiákkal, robbanékonysággal és basszus tudományokkal rendelkezik. A magas fokú életszerűséget biztosító testesség persze nem csak akciófilmeken tehet jó szolgálatot, mivel a hétköznapi élettel együtt járó zörejek és hangok, mint például a becsapódó ajtók csattanása, a súlyos lépések, metró, stb. is ugyanolyan „kézzelfoghatóak” lesznek tőle, így akár még egy random vígjáték nézése is sokkal nagyobb élményt jelent. A párbeszédek jól artikuláltak és természetesek, ami ismét nagyon fontos paraméter a filmélmények szempontjából, a filmzenék pedig a zúzósabb elektronikus fajtáktól kezdve az andalítóbb klasszikus zenekari darabokig egyaránt minőségi módon, míg az utóbbiak kifejezetten kellemes hangvételben, lágyan hullámozva szólalnak meg. Az effektek térbeli megjelenítése és a képernyőn történtekkel való szinkronicitása nagyon jó, a receiver összes beállítási lehetőségének maradéktalan kihasználása valóban kiváló eredményt biztosít, főleg ha a mozis helyiségnek használt szoba nagyjából ideális lehetőségeket teremt a hangsugárzók elhelyezéséhez.

Sztereó zenéléssel folytatva a szokásos jazz muzsika kellemesen pezsgő, oldott hangulatú megszólalással, friss tempóval és energikus, mélyekkel indul. A filmekhez hasonlóan az alsó végek ismét kellően testesek, így többek között a nagybőgő finoman duruzsoló játéka is szépen követhető, a Denon erőstőkről korábban alkotott véleményemet pedig végképp felül kell bírálnom. Az alapvetően nyílt és természetes színvilágú muzsika meglepően jól integrált, a hangszerek elkülönülnek egymástól és elegendő levegő is van közöttük, ám ami még ennél is jobban tetszik, az a fúvósok könnyed hangvétele és a produkcióra általánosságban jellemző felszabadultság, ami révén a zene pont úgy szól, mint ahogy egy élő zenének szólnia kell. Spontenaitás, könnyedség és egészséges vibrálás jellemzi a megszólalást, ami érzésem szerint egyértelműen túlmutat a készülék árkategóriáján, AV receiverként pedig egyenesen kiválónak mondható.

Klasszikus műfajokon odafigyelő, energikus, telt és nagy volumenű, de a mennyiség mellett a minőséggel is meggyőzi hallgatóját, például bele tud vonni a zenei történésbe, ami nagyon fontos tulajdonság egy készülék hangjának a megítélésénél. A hangszerhangjai nyíltak és valóságos színezetűek, csakúgy, mint a lelkes operaénekesnő megjelenítése, a Vivaldi hegedűkoncerten pedig audiofilesen cizellált, és egészen életszagú előadást nyújt. Testes basszusának köszönhetően hatásosan képes érzékeltetni a nagyzenekarok súlyát és tömegét, vagy az üstdobok testességét, ami megint csak fontos paraméter a klasszikusok hiteles megszólaltatása szempontjából. Különféle változatos műfajú zenéken a fentebb felsorolt pozitívumokat felvonultatva zenél, minden esetben kiegyensúlyozottan és arányos hangképpel. Az egyensúlyából még Shirley Horn felvételének erős basszusa sem tudja kibillenteni, az erőteljes alsó végek hatásos megjelenítése mellett a fátyolos, szomorú énekhang és a gazdag kíséret megszólaltatása sem szenved csorbát egyetlen pillanatra sem.

A különféle dinamikus pop és rockzenék természetesen nagyon fekszenek a készüléknek, kellő basszus kvalitású hangsugárzók használata esetén szub-woofer nélkül is testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a különféle akusztikus vagy elektronikus hangszereket pedig egyaránt élvezetesen, kellemesen és természetes színezettel szólaltatja meg. Noha az Operák magasban eléggé élénkek, még így sem érezni semmiféle magasba húzást sem, a többi műfajhoz hasonlóan az egyensúly még ezeknél a cinekben és magasakban jóval gazdagabb zenéknél is mindvégig megmarad. A tömörített zenékhez általában jó indulattal közelít, ami persze nem azt jelenti, hogy az agyonkompresszált anyagok is nagyon jól szólnak vele, viszont lehetőség szerint a gyengébb felvételeket is élvezetessé teszi, így például telefonról is bátran lehet Bluetoothon keresztül zenéket küldeni neki.

Ajánlás

A sokféle tudomány, a bőséges szolgáltatás és funkció repertoár, valamint a fejlett hálózatos képességek mellett azért a hangzás minősége változatlanul a legfontosabb paraméter marad, és ebben a Denon AVR-X1400H nagyon jól teljesít. Testes, természetes hangvételű és egységes megszólalása mozin és zenén egyaránt kategóriájának egyik kimagasló minőségű készülékévé teszi, akinek természetesen felszereltség tekintetében is nagyon erős ütőkártyái vannak. mint például a HEOS integráció, amely révén ez a receiver immár minden szempontból az otthoni zeneszolgáltató rendszer központi eleme lehet.


Denon AVR-X1400H
Teljesítmény: 80 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 434×339×151 mm
Tömeg: 8,5 kg
Ár: 169.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu