The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha MusicCast RX-V583 AV receiver teszt

Az aktuális „83”-es sorozat négy tagja közül az alulról harmadik RX-V583 jelű típus egy a Yamahától megszokott módon szolgáltatásokkal bőségesen ellátott ismerős külsejű AV receiver, amelynek nevében társaihoz hasonlóan a rendszer kiemelt jelentőségét mutatva immár a MusicCast elnevezés is megtalálható.

Mindez persze nem véletlen, hiszen manapság, a streamelés és a szinte minden eszközt hálózatba integráló rendszerek korában egy ilyen kompakt és ügyes funkció tényleg nagyon fontosnak számít, és jócskán megnöveli a készülék használati értékét. A MusicCast-nak köszönhetően a készülék jóval több, mint egy szimpla AV receiver, hiszen bőséges funkciói mellett valójában egy komplex otthoni zeneszolgáltató rendszer agyközpontja is lehet, amivel gyakorlatilag a lakás/ház összes helyiségébe lehet zenét küldeni. A rendszer felépítéséhez mindössze egy otthoni vezetékes vagy Wifi hálózatra van szükség, az adott helyiségekbe pedig a gyártó aktív hangsugárzó kínálatából kell választani egy-egy párat. A szükséges app ingyen letölthető a gyártó oldaláról, és az alkalmazást okos telefonra vagy tabletre telepítve gyakorlatilag már indulhat is a zenélés.

A 7.2 csatornás RX-V583 a sorozatban megszokott módon minden csatornáján diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik. A digitális formátumban érkező jeleket csatornánként külön-külön 192 kHz/24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, míg a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül érkező fájlokat még a speciális algoritmusokkal dolgozó Compressed Music Enhancer is kezelésbe veszi, hogy jobb hangot varázsoljon a tömörített anyagokból. Minőségi forrásokról érkező zenék esetében a Direct üzemmód mindenféle szükségtelen áramkört és funkciót kiiktat a jelek útjából, így biztosítva a készülék által elérhető legtisztább és torzítatlan sztereó hangzást. Ha valakinek esetleg nincs szub-woofere és kevesellné a mélyeket, használhatja az Extra Bass nevű hatékony basszus kiemelőt is, bár ez a szolgáltatás az előzőtől eltérően már nem éppen a mindenféle felesleges beavatkozástól mentes tiszta jel-utat jelenti. A 7.2 rendszer újabb előnyeként 5.1 illetve 5.2 konfigurációkban használva a készüléket a kettő fennmaradó csatorna bi-amplifikálásra is felhasználható, amely megoldás általában érezhetően jobb hangminőséget szokott biztosítani.

rxv853slv

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást a gyártótól megszokott YPAO rendszer legújabb változata segíti. Az RX-V583-es beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról is elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz. A bőséges mozis szolgáltatás választékban megtalálható a fejhallgatókhoz optimalizált Silent Cinema valamint a Virtual Cinema Front funkció is. Dekóderekből az előző típusoknál megszokott Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround és DTS-HD Master Audio típusok mellett újdonságként immár az objektum alapú Dolby Atmos és DTS:X változatok is megjelentek a készülékben. Praktikus szolgáltatásként a dialóg csatorna szintjén külön lehet szabályozni, így ki lehet egyenlíteni azokat a néhol brutális különbségeket a párbeszéd és az effektek/filmzene között, amelyek nagyon zavaróak tudnak lenni. (Az ember a párbeszédhez állítja be a hangerőt, az effekteknél és a zenénél pedig majdnem megsüketül.) Az előzékeny Yamaha azokra is gondolt, akik nem akarják, vagy nem tudják mindenféle hangsugárzókkal telerakni a szobájukat, ezért a készülék virtual presence és surround back hangsugárzó funkciókkal is rendelkezik a szettből hiányzó dobozok virtuális kipótlására.

Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K (4K Pass Through) videojelek is továbbíthatók, illetve olyan értékes videós funkciókat is kapunk, mint a HDMI Audio Return csatorna, a Deep Color, az x.v. Color, a 24 Hz-es képfrissítés és az Auto Lip Sync. A front lapon lévő USB porton keresztül FLAC (96 kHz/24 bites is), WAV 192 kHz/24 bit és Apple Lossless 96 kHz/24 bit zenefájlok szólaltathatók meg. Mellette található egy Aux jelű 3,5 mm-es analóg jack bemenet, míg a 6,3 mm-es fejhallgató aljzat az előlap bal alsó sarkán kapott helyet.

HDMI-ből 5 darab (4 bemenet, 1 kimenet) található HDCP2.2, HDR10, Dolby Vision, HLG és BT2020 kompatibilitással. Hagyományos csatlakozókból 3 sztereó analóg RCA, 3 kompozit videó, 2 koax digitális és egy optikai digitális áll rendelkezésre a különféle analóg és digitális forráskészülékek csatlakoztatásához, a kimeneti oldalt pedig kettő szub-woofer kijárat képviseli. A Bluetooth, Wifi és AirPlay kapcsolatok révén a megfelelő eszközökről immár abszolút komfortosan, vezeték nélkül lehet zenélni a készülékkel, de mellettük természetesen Ethernet aljzat is helyet kapott a hátlapon. A különféle zeneszolgáltatók közül a Spotify, Pandora, Tidal, Deezer, Qobuz és a Juke egyaránt elérhető.

yamaha musiccast rx v583 av receiver paste 1

A klasszikus távvezérlő mellett a receiver modern megoldásként az App Store vagy a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető AV Setup Guide alkalmazás segítségével iOS vagy Androidos táblagépekkel egyaránt beállítható és vezérelhető, míg a távvezérlős változatnál az On Screen funkció segítségével lehet navigálni a különféle a menükben.

A gyártó előző AV receiver sorozatának tagjaihoz hasonlóan az RX-V583 hangzásának is meghatározó eleme a dinamika és a telt, erős basszus, ami a zenék mellett a filmek megszólalását, ha lehet, még inkább hatásossá teszi és a vásárlók gyors lenyűgözésében is remekül működik. Az eredmény a szub-wooferek működési területe feletti frekvenciák révén még teljesen kiépített rendszerek esetén is szembetűnő, leginkább azonban 5.0-ás (vagy bármilyen X.0-ás) kombinációnál érezhetjük, hogy a készülék megfelelő hangsugárzókkal párosítva önmagában is rendesen kitesz magáért.
Ezzel a jellemzővel tökéletes összhangban a receiver megszólalása általánosságban is testes és plasztikus, ami fontos paraméter a különféle mozis történések és effektek valósághű ábrázolása szempontjából. Alapvetően jóindulatú karaktere és átlagosan jó részletező képessége kellemes színvilággal párosul, amely tulajdonságai elsősorban a cicomáktól mentes realista hangvételt támogatják, de azért akkor sem lesz hiányérzetünk, amikor valami fantasztikus, csilingelő vagy lenyűgözőnek szánt effektekkel készült filmet szólaltatunk meg vele, noha a modell érezhetően nem erre a világra lett kihegyezve. Energiáknak és tartalékoknak a márkatársaihoz hasonlóan szintén bőviben van, így nagyobb hangerő és folyamatos terhelés esetén is szinte fáradhatatlannak és kimeríthetetlennek tűnik. Valóságos ízű párbeszédei hihetőek és szépen artikuláltak, ha pedig a csatazajok vagy az erős zene mellett esetleg némileg halkak lennének, a dialóg csatorna szabályzással bármikor kényelmesen korrigálhatjuk a hangmérnökök munkáját.

A zene természetesen a mindenféle felesleges funkciót és áramkört kiiktató „Direct” üzemmódban indul. Elsőként a szolidan pezsgő jazz muzsika szólal meg, az előzőek apján joggal elvárt testes mélyekkel, valamint friss és energikus ritmusszekcióval. A muzsika jól integrált és egységes, ez az eredmény egy alsó-középkategóriájú AV receivertől szerintem minden szempontból nagyon jónak mondható. Egyenként figyelve a különböző hangszereket persze lehet hibákat találni bennük, azonban egyrészt nem egy drága audiofil típusról beszélünk, másrészt a komplett megszólalás zavaró momentumok nélküli, kerek egész és nagyon jól egyben van. Kíváncsiságból menet közben kikapcsolom a Direct üzemmódot, amitől a hang egy kicsit „maszatosabb” lesz, de egyben lágyabb is, míg direktben tisztább, karakteresebb és dinamikusabb volt. A magasak mindkét esetben finoman lekerekítettek, kidolgozás tekintetében az alsó fertályoknak valahogyan kicsit több jutott.
Klasszikus műfajokon a készülék megszólalása ugyanolyan energikus és nagy volumenű, mint a korábbiakban volt, de a mennyiség mellett a minőséggel is meggyőzi hallgatóját. Még egy mindennel telepakolt és nem különösebben drága AV receiverként is bele tud vonni a zenei történésbe, ami mindenképpen fontos és dicsérendő szempont. Izmos és erőteljes basszusának köszönhetően meglehetősen hatásosan képes érzékeltetni a nagyzenekarok súlyát és tömegét és az olyan hangszerek hangját is remekül adja vissza, mint például az üstdob.
A különféle dinamikus pop és rockzenék természetesen a fogára való falatnak bizonyulnak, és ismét jó lehetőséget biztosítanak számára basszus kvalitásainak csillogtatására. A mélyek és a dinamika mellett a kerekre formált, kellemes és finom megszólalása tetszik a legjobban, amely révén a többi műfajhoz hasonlóan hosszabb távon is jól lehet hallgatni.

Ajánlás

A bőséges és persze ismét tovább bővült szolgáltatás és funkció repertoár mellett az új receiver sorozat általam elsőként hallott tagja nagyjából elődjének jellegzetességeit felvonultatva zenélt a Yamaha modellekre általánosságban jellemző kellemes, telt és dinamikus karakterrel. Összességében nagyon egyben lévő és megnyerő hangzása az új dekóderekkel és különböző hasznos funkciókkal, valamint az immár a készülék nevében is szereplő MusicCast rendszerrel kiegészülve olyan értékes „csomagot” kínál, amely az RX-V583-ast még a mostani erős mezőnyben is nagyon vonzó ajánlattá teszi még a márka független vásárlók számára is.


Yamaha MusicCast RX-V583
Teljesítmény: 80 W (6 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Maximális teljesítmény: 145 W (6 Ohm, 1 csatornát meghajtva)
Méretek: 435×161×327 mm
Tömeg: 8,1 kg
Ár: 169.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu