The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-X3400H

2017 nyarán került a szakboltok polcaira a Denon felfrissített házimozi receiver sorozata, köztük a középkategóriás modell, az AVR-X3400H, ami most tesztre érkezett hozzánk. A középkategória kifejezés ne tévesszen meg senkit, a 3400-as már egy nagyon komoly készülék, telepakolva minden földi jóval, amire egy felhasználó vágyhat.

 

A receiverek „tudása” évről-évre nagyobb, és ez a tendencia a kezdetektől fogva tart. Újabb kódolási formák, kibővített csatlakozási lehetőségek, hálózatos funkciók, multiroom integráció, és még sorolhatnám. A szolgáltatások – különösen a hálózati funkciók – nagyban megkönnyítik a felhasználó dolgát, egyben igazi multimédiás központot varázsolnak napjaink receivereiből. Az AVR-X3400H 7.2-es készülék, természetesen az összes új hang- és képformátummal kompatibilis, ami megjelenéséig napvilágot látott. Dekódolja a Dolby Atmos és a DTs:X hangformátumokat, képoldalról pedig a 4k után megjelent HDR (High Dynamic Range) és Dolby Vision szabványokkal is barátságban van, így a piacon kapható megjelenítők közül nem kell válogatnunk a támogatottság alapján, és viszont.
Hétszer 180W-nyi erősítő teljesítménnyel számolhat az, aki a készülék birtokába jut, ráadásul ezt diszkrét elemekből felépített végfokozatok biztosítják. Ekkora teljesítmény már bármire és bárhová elég, ha otthoni felhasználásban gondolkodunk. Nyolc HDMI bemenete és 3 kimenete van, így a video források és megjelenítők csatlakoztatása sem jelenthet gondot. E csatlakozások természetesen nem jelentenek limitet sem kép, sem pedig hangszabványok támogatottságának szempontjából; teljes 4k Ultra HD, HDCP 2.2, HDR, BT.2020, Wide Color Gamut, 4:4:4 Pure Color, Dolby Vision és HLG kompatibilitás jellemzi kitűnő video feldolgozó egységét, amely még a korábbi szabványok szerinti, alacsonyabb felbontású anyagok valósághű felkonvertálását is elvégzi. Az AVR-X3400H HDMI kimenete már eARC (Enhanced Audio Return Channel) képességekkel (egy közelgő firmware-frissítés után) teszi lehetővé az objektum alapú audiót, beleértve a Dolby Atmos-t és a DTS:X-et a HDMI-n, a TV applikáción keresztül. A HDMI korszak előtti DVD-játszók/műholdvevők képjeleit komponens és kompozit bemeneteken fogadja.

de avrx3400h e2 re 001 hi

Hangoldalról az AKM AK4458VN 32bit/8 csatornás D/A konvertere adja a stabil alapot az összes csatorna számára, a fentebb felsorolt házimozi hangformátumok mellett a zenei nagy felbontású hangfájlok - köztük a FLAC, az ALAC vagy a DSD (akár 5.6MHz-ig is) – feldolgozása, lejátszása szintén támogatott. A HDMI bemenetek mellett koax és optikai digitális, ill. analóg RCA csatlakozásokon keresztül érhető el a receiver a hangforrások számára, de a kábeles kapcsolat mellett már szinte kimeríthetetlen lehetőségeket kínálnak a vezeték nélküli (Bluetooth, Wifi) kapcsolatok, és úgy általában a hálózati integráció. A Denon multiroom rendszere - a HEOS – ugyanis szépen csendben „beköltözött” a receiverekbe is, pontosabban fogalmazva a mobil eszközökön futtatható applikációval az AVR-X3400H is vezérelhető. Így aztán elérhető az internetes rádió és a streaming szolgáltatások széles skálája, köztük a Deezer, a Spotify Connect és a Tidal, ez utóbbi kimondottan népszerű a minőségi online zenehallgatást favorizáló közönség körében – tegyük hozzá, nem alaptalanul.
A Denon az Apple felhasználók örömére az Airplay lejátszást is lehetővé tette a 3400-ason.
Amellett, hogy a HEOS appot használva a multiroom rendszerbe illeszthetjük, kétzónás készülékként önmagában képes egy másik szobában elhelyezett hangsugárzó pár független működtetésére, bármely bemeneti forrás jelét kiküldhetjük a 2-es zónába is.

avr x3400h 04

A lehetőségek és konfigurációk száma hatalmas, ennek ellenére a receiver üzembe helyezése nem igényel különösebb szaktudást, a Denon exkluzív telepítési asszisztensének köszönhetően. Az első bekapcsolás alkalmával a képernyőn megjelenő grafikák és magyarázó szövegek, mint egy PC-s telepítő varázsló vezetnek végig az inicializálás folyamatán. Minden szükséges beállítást érint, miközben azt is megmutatja, melyik kábelt hová kel csatlakoztatni, így aztán egy Atmos konfiguráció kialakítása sem lehet probléma. A kedvenc bemeneti források a négy gyorsgomb segítségével azonnal elérhetők, ráadásul az egyes források hangbeállításait megjegyzi a rendszer, így azt csak egyszer kell elvégeznünk. Ha elhelyeztük a hangszórókat és csatlakoztattuk a kábeleket, következhet a kalibráció a precíz Audyssey MultEQ XT32 beállítással és optimalizálással, valamint kompatibilis az Audyssey MultEQ Editor alkalmazással, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a különböző hangbeállítások még precízebb szabályzását. Ha mindezt megtettük, a rendszer használatra kész, jöhet a próba.

A receiver kezeléséhez a HEOS applikáció, vagy a távvezérlő használható, ill. az alapvető kezelőelemek a készüléken is megtalálhatók. A táv méretes, jól használható darab, de az app - főleg ha tableten futtatjuk – azért jóval praktikusabb, és persze visszajelzést is ad, ami nem másodlagos dolog. Szokás szerint hangerőszabályzásra használtam csak a távot, a többit az érintőképernyőről intéztem. Indulhat a film.

Hang
Nem ér meglepetésként a Denon meggyőző teljesítménye, erre a száraz műszaki adatok alapján is számítani lehetett, laza negyed hangerőn már rendesen megmozgatja a hangszórórendszert. A nyers erő mellett elsőre mindenkinek az óriási tér tűnik fel, a szokottnál jóval tágasabb minden, ennek ellenére koherens marad. A hangok szinte úsznak a térben, végig követhető folytonos mozgással, hiteles tónusban. Mindez szervesen összefonódik a képen látottakkal, a kép és hang egy komplex élménnyé válik.
Az akciódús mozik sok részlet hoznak hatalmas dinamikával párosulva, mégis kissé lágy tónusban, ami határozottan előnyére válik. Fokozza a jelenlétérzetet, de hosszútávon sem érezni fárasztónak, amiért külön jó pont jár a Denonnak. Ha kevesebb a történés, több a párbeszéd, a gazdag és tiszta középtartományra figyelhetünk fel, és a pontosan adagolt háttérzenékre, amelyek a rendező igénye szerint hatnak az érzelmekre, néha harsányan, keményen, míg máskor szinte észrevétlenül megbújva a háttérben. Az AVR-X3400H nem alapmodell, és ezt kétségtelenül meg is mutatja nekünk.
Karaktere a sokcsatornás zenei anyagokkal is meggyőző, az élő koncertek hangulatát jól átadja, bőséges teljesítménye folytán itt is magabiztosan, pontosan teszi elénk a történéseket. Magasságban, szélességben és mélységben arányosan ábrázolja a zenei színpadot, és ahogy a filmek esetében, a méreteket itt is eltúlozza, de ez legyen a legnagyobb hibája. Az egyensúly megvan, basszus fenomenális, a szimfonikus kíséret visszafogott előadása a háttérből pont úgy érkezik, ahogy kell.

A középkategóriás receiverek - mint AVR-X3400H – már nem árt, ha szetereóban is használhatóak, persze tudjuk, az audiofil szintet nem várhatjuk el tőlük, de egy tisztességes, hallgatható megszólalást igen. A Denont is próbára tettük két hangszóróval…

Bizet, Carmen: Kellemes lágy hangfolyamokkal kezd, sok levegővel és óriási térben jelenik meg a színpad. Kicsit távolabb ülünk a zenekartól, ennek ellenére a zenészek és hangszerek hangja elkülönülten, meghatározható helyről érkeznek hozzánk. Nagy dinamikával zenél, és a vonósok hangja különösen tetszik. A zongora hang kissé testetlen.
Mozart, Figaro házassága: Élénkebb vonósok és pezsgőbb ütősök, jól kiemeli a cintányérok és a triangulum hangjait, amelyek a színpad egy-egy fix pontjából érkeznek. A vonósok ezúttal is lágy, selymes hangon lépnek be, aztán pörgőssé, harsányabbá válik az előadás- pont úgy, ahogy kell. A lágyság, plasztikusság általános jelleg, karcosságnak nyoma sincs sehol, remekül hozza a felvételek hangulati jellemzőit is. Jelenlétérzetből kicsit többet várnék, a távolságtartás itt is megvan, ebből néha a hatalmas dinamikai csúcsok zökkentenek ki, a nagy hangtömegek lekezelésében nem érheti kritika. Felbontása közepes szintű, az élvezhetőséghez azért elegendő részlet érkezik a középtartományból.

Könnyűzenén jóval meggyőzőbb tud lenni, pörgős, basszusban dús, színes és élénk magasakkal. Lágy, de nem andalító, ritmusos, zenei tartalomban gazdag az előadás. Az audiofileknek készült Diana Krall felvételen az énekesnő távolabb áll tőlünk, nincs meg az az erős jelenlétérzet, ami általában érezhető, de a felbontás, részletek abszolút rendben vannak.

de avrx3400h e2 bk st 001 hi

Ajánlás
280 ezer jó magyar forintért ’fullos’ receivert kap a házimozi rajongó. Annyi be és kimenetet, amit képtelenség kinőni, temérdek hasznos szolgáltatást, egyszerű kezelhetőséget, multiroom integrációt, rengeteg wattot és brutális mozi hangzást. A sztereo produkción sincs sok szeplő, így a zenehallgatáshoz nem kell külön erősítőt tartanunk – kivéve, ha az audiofil szintet céloztuk meg. Összességében 5/5-ös szint, kategóriájának egyik legjobb készüléke.

Denon AVR-X3400H
Max. teljesítmény: 180W/csat.
Méretek: 434 × 389 × 167 mm
Tömeg: 10,8 kg
Ár: 279.990,- Ft
Forgalmazó: Horn Ditribution (HU) Kft.
hu.horn.eu
www.denon.hu
www.denonmarkabolt.hu