The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer VSX-LX52

Egyre inkább az az érzésem, hogy el vagyunk kényeztetve. Hogy miért is? Azért, mert a mai középkategóriájú házimozi komponensek minősége a néhány évvel ezelőtti csúcsmodelleket idézi, és ráadásként sokkal több új funkciót is hordoznak. A Pioneer mindig is élen járt a legfrissebb fejlesztések olcsóbbá tételében azzal, hogy nem csak a felső osztályt szerelte fel velük. A Luxury sorozat darabjai azonban mindezek tetejébe még műalkotásnak sem utolsók, külsejük valóban pazar. A kiforrott formavilág kis átszabása, apró változtatások az LX51-eshez képest, így született meg a VSX-LX52-es!

Előlapja ha lehet még diszkrétebb lett, mivel egy sor gombot még jobban elrejtettek, illetve a felülettel jobban egyneművé alakítottak. A fő vonalak azonban maradtak: bal oldalon a méretes bemenetválasztó, középen a kissé megnövelt display, jobbra pedig a hangerőszabályzó uralják a képet. Csillogó, éjfekete felületek, derengő kék világítás bekapcsolt állapotban, az informatív, de cseppet sem tolakodó kijelző alatt, apró piros indikátorledek - mindez megnyugtatóan hat az emberre, hiszen ebből már tudjuk, hogy ismét egy nagy tudású, középosztálybeli Pioneer AV receiverrel van dolgunk. Egy, a felületbe simuló műanyag lap takarásában van az előlapi csatlakozókészlet, mely esetünkben a mérőmikrofon-aljzatból, egy kompozit videobejáratból, egy USB portból, melyhez egy arra alkalmas – mellékelt - kábellel dokkoló nélkül köthetünk iPod-ot/iPhone-t, és egy - pl. videokamerához, vagy játékkonzolhoz használható - HDMI bemenetből áll. A hátlapon a szokásos csatlakozók mellett 4 HDMI be és két kijárat van, egy RS-232C soros port, hatcsatornás multi channel in, és 8 csatornás pre out, és persze 7 pár banándugót fogadó hangfalcsatlakozó. Menüje ismerős, és ha a mikrofonos (9 sávos, MCACC) kalibrálást esetleg kihagynánk, akkor manuálisan is centire pontosan beállíthatjuk hangterünk méreteit. Minden logikusan épül fel, a setupon gyorsan túl lehetünk, ha már szert tettünk némi rutinra. Távja ugyancsak nem okoz meglepetést, ahogy azt többször kifejtettem, a műfajban az egyik legjobb szerintem, kellemes tapintású, és egymástól könnyen megkülönböztethető felületeivel. THX Select2 Plus minősítésű receiverünk igazi értékei azonban mégis a dobozon belülre kerültek, hiszen RDS-es tunere 63 állomást tud tárolni, dekódolja a Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, és High Resolution sávokat a hagyományosak mellett, 13+1 hangzásképet állíthatunk be, Freescale DSP-vel rendelkezik, valamint csatornánként egy 192kHz/24bites rendszerű D/A konverterrel, Kuro linkkel, Deep Colour, és x.v. Color támogatással. Szolgáltatásai közt szerepel a felskálázás 1080p-ig, az automatikus jelszint kontrol, surroundhangolás, mély/magasszabályozás, digitális zajszűrés, párbeszéd-kiemelés, loudness, második és harmadik zóna, fáziskontrol, PQLS, késleltetés, Advanced Sound Retriever tömörítvények tupírozásához, állóhullám, és fáziskontrol, virtuális háttér, illetve Stream Direct, vagyis a kifejezetten zenehallgató üzemmód.

Hangminőség
BD-n hatalmas tér, erős mélyek, irgalmatlan dinamika és halálpontos effektek fogadnak. A beszédhangok szaturáltak, de nem túlvezéreltek, a pozicionálás remek, a narráció hátborzongató. Háromdimenziós hangképet hoz létre, a fejünk felett elrepülő helikopter, majd a robbanás után pont felénk tartó, pörgő acéllemez ijesztően valódinak hat. A filmzene igazán ki tud bontakozni, a kézi dobok zakatolása, és a szívdobbanással nagyjából egyező ütemű felvillanások komoly izgalmi állapotba hozzák a nézőt, az adrenalin rendesen munkához lát. Zúgó-búgó vibrálásba olvad össze a produkció, mely a mozi valódi hangulatát simán hozza, sőt, annál többet is, hiszen mindezt otthonunkban, senkitől sem zavartatva élvezhetjük. A DVD tömörített sávjai érthető módon nem állítják megugorhatatlan akadály elé, pusztán a HD sávok után üresedik ki kissé a hangtér. Ezúttal kicsit csattogósabb, szögletesebb a végeredmény, de önmagában megállja a helyét, gyorsaság, lendület, hatalmas húzás jellemzi akción, de szerencsére zenés anyagon mindezt le tudja vetni, és jóval szelídebb előadásmódra vált. A tempó ekkor is nagyszerű, a hangszerek jól villannak, a vonósok kifejezetten fickósak, míg a fúvósok sem maradnak le egy pillanatra sem. A színpad mérete a látvány és hangzás alapján összhangban van, a táncosok bőven elférnek rajta. Lírai, lassú dalokon ugyan nem érzékenyül el, de szépen zengő basszusa igazán jó atmoszférát teremt. Kétcsatornás muzsikán is jót alakít, bár a komolyzene prezentációja értelemszerűen nem vetekedhet egy kifejezetten sztereó célokra tervezett audiofil rendszer teljesítményével. A megindulások hirtelenek, a tér valós, egyedül a hangszerek finomságainak kidolgozottságán érezhető, hogy őt azért nem erre tervezték. Jazzen, legyen az akusztikus, vagy elektromosabb hangszerelésű, nem lehet komoly aggályoknak hangot adni, míg a popban szinte lubickol, hangszerhangjai a 70-es, 80-as, 90-es évek világát is jól idézik meg, de az újabb felvételek túlkompresszált, végletekig húzott hangzásait is kifogástalanul adja vissza.

Ajánlás
Univerzális megoldás otthonra, kiváló ár-érték aránnyal, talán így lehetne frappánsan összegezni az eddigieket. Ereje bőséges, közepes és kicsit nagyobb terekbe elegendő. A Pioneer VSX-LX52-es végül is nem tett sem többet, sem kevesebbet, mint amire hivatott: kitűnő minőségben, megbízhatóan szórakoztatott. Mi pont ezt vártuk tőle.