The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer VSX-915

Hosszabb távon is beigazolódni látszik korábbi megfigyelésünk, miszerint a Pioneer több hullámban dolgozza ki és küldi piacra házimozi erõsítõit, hiszen a legfrissebb katalógusban ismét néhány vadonatúj típust vehetünk szemügyre, miközben a nagyágyúk ezúttal kimaradtak a kiadványból. A modellváltás azért is különösképpen érdekes, mert tavaly õsszel éppen az alsóbb vonulat megreformálásáról adtunk hírt, mire váratlanul megérkezett a belépõ szintû és középkategóriás receiverek még újabb generációja. Ha alig több mint fél éve, a VSX-D814 kapcsán alapos arculatváltásról beszéltünk, akkor - a THX Select2 minõsítésével inkább a felsõbb körökhöz húzó VSX-1015 kivételével - a jövevényekre még inkább érvényes a megállapítás.

A határozottan divatosabbra, populárisabbra szabott elõlappal inkább a fiatalabb korosztályt szólítják meg, talán így nagyobb részük választja a kompakt rendszereknél többet nyújtó komponens házimozit. A front közepébõl kiemelkedõ kezelõpult a típusjel D betûjéhez hasonlóan a múlté, az új, azonosításra alkalmas formai elem mostantól az elõlapot síkban is kettéosztó, erõteljes ékszerû bemetszés, ami itt még funkciót is kapott, hiszen az elõrébb merészkedõ alsó félsík peremén felsorakozó kezelõszervek így jobban hozzáférhetõk. Hangsúlyos fényforrásaival sötétben kissé túlzottan feltûnõ jelenség a díszkivilágított készülék, viszont a 4 állású fényerõszabályzó utolsó pozíciójában minden lámpa kiaszik, csak a hangerõszint elég apró számjegyei maradnak a kijelzõn.

7×100 wattal gazdálkodhat a VSX-915 tulajdonosa, és ha lemond a két hátsó háttércsatornáról, a frontsugárzókat kettõs erõsítéssel is használhatja. A Dolby Digital és DTS kódolások különbözõ válfajainak értelmezésén túl egészen újszerû szolgáltatásként a WMA9 Pro dekódolást is rábízhatjuk az erõsítõre. A hangulathoz illõ térhangzás-mód kiválasztásához hatféle surround program áll rendelkezésre, de a közvetlen hallgatási mód felajánlásával azokra is gondolt a gyártó, akik nem szívesen hagynák megbolondítani a zenét bármilyen utólagos trükközéssel. Jó hír a beállításokkal nem szívesen veszõdõ felhasználó számára, hogy miután túltette magát a közepesen kusza, ám extrákat (pl. komponens videó csatlakozókat) sem nélkülözõ hátlap okozta megpróbáltatásokon, a továbbiakban már nincs mitõl tartania, mivel a készülék szerény árába belefért a(z egyébként feltûnõen pontosan dolgozó) MCACC mikrofonos kalibráció, amely rövid idõ alatt teljes körûen behangolja a rendszert, figyelmeztetve az esetleges kábelezési hibákra. Ha a pontosságnál fontosabb a még ennél is gyorsabb beüzemelés, netán éppen nincs kéznél a mikrofon, a Quick Setup egyszerû kérdéseire válaszolva pillanatok alatt harcra kész az erõsítõ, amelyet sok apró gombbal teleszórt, de jó elrendezésû, kényelmes, LCD-s rendszer-távvezérlõvel dirigálhatunk.

 

Hangminőség

Aki a kissé talán komolytalan külsõbõl kiindulva nem átallna a teljesítményre vonatkozó negatív elõítéletekkel közeledni az erõsítõhöz, azt bizony rövid idõ alatt helyrebillenti a nagyon is kidolgozott, precíz mozihangzás. A beszédhang nem is korrekt, inkább kifogástalan, a dialóguskiemelõ funkció nélkül is kiválóan érthetõek a zárt angolszász fogak között átpréselt szavak. Az atmoszféra teljesen rendben van, a kültéri felvételeken nagyon valósnak tûnnek a természet zajai. Már most feltûnõen gyors a hang, a példásan kiegyensúlyozott spektrumra pedig kimerítõen alapos térhangzás dolgozik rá, amely mellesleg még zenei oldalról is megállja a helyét, a bensõséges párbeszédet kísérõ muzsika egészen a hatása alá vonja a közönséget. Tempósabb témákon alaposan a lovak közé csap az erõsítõ, meggyõzõen erõteljes és lehengerlõen teres a hang, annyira egységes és teljes az összhang, hogy a több tucatszor látott jelenetek is lekötik, sõt magukkal ragadják a nézõt.

Sztereóban, CD-rõl úgyszintén nagyon telített a hang, bár ennek most inkább az erõsen hangsúlyozott basszus az oka. Jó a lendület, pergõ a ritmus, ám a felbontás fellengzõs egy kicsit, néhány háttérmuzsikus határozottan hiányolható a bandából. Amolyan tisztességes, abszolút vállalható iparosmunkát hallunk, amely mindenképpen elmarad a surround teljesítmény mögött, hiányzik belõle a mozin oly jól felépített, vibráló tér, és érezhetõen kevesebb az átütõerõ is, de semmivel sem gyengébb, mint a kategóriaátlag.

 

Ajánlás

A Pioneer ezúttal valahogy megerõsíti a sokszor megingott hitet, hogy a megfizethetõ, nagyszériás készülékek fejlesztõi a minõség szempontjából fontos beltartalommal is foglalkoznak, és nem kizárólag hangzatos szolgáltatásokkal, a divat alakulása szerint formált külsõvel palástolják a rejtett alkatrészeken véghezvitt spórolást. Más szóval valódi mozira termett darab a VXS-915, remek térábrázolással, igen precíz, gyors és energikus hanggal,  könnyû kezelhetõséggel, egyedüli hátránya az analóg sztereóban nyújtott átlagos teljesítmény.