The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sonos Playbar / SUB / PLAY:1

Rendkívül változatos képet mutat a soundbarok piaca, ahol a multiroom rendszereiről ismertté vált Sonos is érdekelt lett a Playbar révén. A felsőbb minőségi és árkategóriába tartozó Playbarhoz ráadásul subwoofer és háttérsugárzók is csatlakozhatnak, teljessé téve így a házimozi élményt, mindezt – ha már a Sonosról van szó – természetesen hangfrekvenciás vezetékek nélkül.

Rendkívül eltalált forma és elegáns kivitel jellemzi a Playbart, és a hozzá tartozó subwoofert, van annyira egyedi, hogy még véletlenül se tévesszük össze más cég termékével, ugyanakkor visszafogottsága révén jól illeszthető különféle berendezési stílusú lakószobákba. Vannak stílusjegyek, amelyek mindkét készüléken felfedezhetők, az összetartozás nem is lehet kétséges.

Sonos PLAYBAR

A Playbar a termetesebb soundbarok táborát gazdagítja, 90 cm-es szélessége miatt vizuálisan inkább a 40” feletti megjelenítőkhöz illeszkedik. Szinte a teljes frontfelületen fekete hangszóróselyem feszül, amiből alul egy grafitszürke sáv emelkedik ki, rajta a sonos logójával. Ívelt sarkokkal záródnak a rövid oldalak, bal szélen néhány kezelőgombbal. Nem pusztán széles, de jól „kitömték” hangszórókkal és elektronikával egyaránt. Házimozi frontnak szánták, ezért egy centersugárzót és két oldalt egy-egy frontsugárzót tartalmaz, teljesen egyforma hangszórókészlettel és erősítéssel. Egy blokk két közép/mély sugárzóból és egy dóm magasból épül fel, minden egyes hangszóró külön „D” osztályú erősítéssel rendelkezik. Két oldalt, a frontok szerepét betöltő hármas egységből a magas sugárzókat oldalirányban elfordítva építették be, a térélményt már ez önmagában is fokozza, de természetesen elektronikai oldalról is történik beavatkozás a hangfolyamba, hogy a háromdimenziós hangtér a lehető legjobb élményt nyújtsa.

drivers playbar

A csatlakozások nem foglalnak sok helyet, mindössze egy ethernet port, egy optikai digitális aljzat, és a tápkábel csatlakozás sorakozik egymás mellett a hátoldalon. A Playbar nem rendelkezik HDMI bemenettel, a TV készülékek optikai kimenetéről nyeri a hang információt, ill. zenehallgatáskor a hálózatból érkező adatfolyamot dolgozza fel. A video források így a TV-hez csatlakoznak, a leválasztott hangjel pedig optikai kábelen érkezik.

Sonos Sub

sub front

Ha lehet, még egy fokkal elegánsabb, mint a Playbar, és a forma is figyelemre méltó. Lakkfekete (vagy fehér) felülete, lekerekített élei egyaránt vonzzák a szemet, az oldallap középső kivágása pedig nagyfokú hasonlóságot mutat a Playbar két végét lezáró felületekkel. Ez a kivágás egyébként akusztikailag is fontos rész, ugyanis itt található a két, egymással szembefordított ovál hangszóró, amelyek ugyan nem rendelkeznek különösen nagy méretekkel, mégis figyelemre méltó 25Hz-es alsó határfrekvenciát produkálnak. A masszív kialakítás és a hangszórók szembefordított elhelyezése minimalizálja a doboz járulékos rezonanciáit, így dús, egyben tiszta basszust kapunk.
A két hangszórót két „D” osztályú végfok hajtja meg, a Playbarhoz való illeszkedésről automatikus kalibrációval gondoskodott a Sonos. A hangfrekvenciás kapcsolat természetesen vezeték nélküli, a be/ki kapcsolás pedig teljesen automatikus.

Sonos Play:1

sonos play1

Nem kimondottan háttérsugárzó szerepre szánták, inkább egy, a Sonos multiroom rendszerébe illeszthető, önálló aktív hangszóró, ami a Playbarral együtt 5.1-es vezeték nélküli rendszer kiépítését is lehetővé teszi, minössze a villamos hálózathoz kell csatlakoztatnunk. Formaterv és kivitel tekintetében nem sok hasonlóságot mutat a soundbarral, talán csak a felső lapon elhelyezett gombsor emlékeztet a rokonságra. A hasábforma élei itt is lekerekítettek, de hangszóróselyem helyett fémrács védi az érzékeny membránokat. Méretéhez képest meglepően nagy a tömege, az anyagot - ahogy mondani szokták – nem spórolták ki belőle. Két csatlakozója van, egyik a villamos, a másik pedig a számítógépes hálózathoz biztosít kapcsolódást, fizikai audio bemenettel nem látták el. Kerülhet polcra, falra vagy állványra, ahogy a helyzet épp megkívánja.
Kétutas hangszórórendszerét szintén digitális végfokok mozgatják, az első benyomások alapján nem is akárhogy. Vezérlése a Sonos applikációval lehetséges, forrásként tehát az itt található lehetőségek közül minden rendelkezésünkre áll.

Sonos App

A rendszer lelke a vezérlő alkalmazás, nélküle a fenti eszközök egyike sem működőképes. Telepítése után a rendszer konfigurálása következik, amit egy „varázsló” segítségével, lépésenként és kontrollálva végezhetünk el, olyan egyszerű módon, hogy a 6 éves gyermektől 66 éves nyugdíjasig bárki képes lehet rá, feltéve, hogy az angol nyelv használata nem okoz gondot. A folyamat során a multiroom rendszer elemeit egyenként adhatjuk hozzá, jelen esetben a Playbarral kezdve, a Subbal folytatva, majd a háttérsugárzónak beállított Play:1-esekkel zárva a sort. Közben a hangtér és hangerőszintek kalibrációja is megtörténik, beállíthatjuk ízlésünknek megfelelően a mélysugárzó és a hátterek hangerejét, de a rendszer ellenőrzi az egyes komponensek szoftverének verzióját is, és frissít, ha az szükséges. A folyamat csak néhány percet vesz igénybe komponensenként – a frissítéssel együtt. Az alapvetően TV-hez tervezett Playbar, s vele együtt az egész 5.1-es rendszer hangerejét a TV távvezérlője is képes kezelni, a betanítási folyamat csak pillanatok műve, természetesen ezért sem kell a menürendszerben kotorászni, a telepítési folyamat részeként ezt is felajánlja a szoftver. A működtetés legalább ilyen egyszerű, aki valaha kezelt már hasonló applikációt, annak magától értetődő lesz a felhasználói felület, de szűz kezek számára sem jelet túl nagy kihívást.
A streamelési lehetőségek között ott a Spotify, a Deezer, a Pandora, a Tidal vagy a Google zene szolgáltatása, mindemellett  jelenleg a SONOS az egyetlen cég a piacon, amely támogatja az Apple Music szolgáltatást. Van internet rádió, és természetesen az otthoni hálózaton elérhető összes zenei fájl megjelenik a zenei menüben.
A SONOS vezeték nélküli kommunkációja nem a 2,4GHz-es wifi hálózaton történik, hanem saját rendszeren, ennek kialakításához használható a Sonos Boost, de minden egyes Sonos komponens működik routerként is. Boost nélkül az első eszöz installálásához szükségünk van LAN kapcsolatra, a későbbiekben a multiroom rendszert képező egységek már a saját hálózatukon - vezeték nélkül - kommunikálnak egymással. A háttérsugárzóként felkonfigurált Play:1-eseken - amikor épp nem mozizunk - a ház más helységeiben, teraszon hallgathatunk zenét, így jobban kihasználható a szett.

stream

Hang

A Playbarral felépített házimozi rendszer megszólalása nem volt számomra teljesen ismeretlen, a hazai forgalmazó márkaboltjában már – ha csak rövidebb időre is, de – volt alkalmam megízlelni a hangzását. Bevallom, a HDMI hiánya elbizonytalanított, nem tudtam eldönteni, lehet-e komolyan venni ma egy ilyen eszközt. A válasz engem is meglepett, nem is kellett hozzá napokat együtt élnem a Sonosokkal. Igen, a Playbar és társai nagyon jó partnerek a napi tévézésben és a mozis esték alkalmával egyaránt. Nem kell feltétlenül HDMI ahhoz, hogy élvezhető, sőt élvezetes hangot kapjunk, úgy tűnik az optikai digitális hangátvitel is tökéletesen kiszolgál egy nívós soundbart. Ideális partnere a televíziónak, nem is kell sokcsatornás hangfolyam ahhoz, hogy mozi-érzésünk legyen, már a standard digitális adások hangsávja is kellő sávszélességgel és felbontással rendelkezik ehhez. A surround élményhez pedig elég az HBO-ra (vagy más filmcsatornára váltani), a rendszer pedig teszi a dolgát. Nincs túl precíz hangtér, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne térélmény sem. A Sub érdemei tagadhatatlanok, lágy, torzításmentes mélyhangjai egészen meglepőek, sokkal nagyobb ládákra jellemző ez az intenzitás és hangtömeg. A Playbar feladata nem kevesebb, minthogy tiszta és érthető beszédhangokat, jó felbontású, térben szétterített környezeti zajokat tegyen elénk, és ezt tisztességgel el is végzi. A négy összehangolt komponens szórakoztató, kicsit sem túlzó, de mindig kellően erős produkciója a teljes bizonytalanságban leledző hallgatót is képes meggyőzni.
A zenehallgatás fogalma számomra nehezen értelmezhető a „soundbarok halmazán”, de mint ahogy már ezt megelőzően néhány más gyártó terméke, a Sonos Playbar is képes volt ezt az ellentmondást feloldani. Testes, széles színpaddal rendelkező, részletekben gazdag hangját könnyűzenén hamar meg lehet szeretni.

Ajánlás

Mint oly sok, a silány TV hang kiváltására született megoldás, a Playbar-ra épülő hangrendszerek (3.1, 5.1) is új szintre emelik a televíziózás élményét, a Sonos rendszere közülük is az egyik legkiemelkedőbb, kivitelben és hangban egyaránt. Példás a kezelési komfort, de elhelyezhetőség tekintetében ugyanúgy dicséretet érdemel, az egyszerű, elegáns design pedig nem szűkíti le a potenciális felhasználók körét. S ha ez még nem lenne elég, egy nagyszerű applikációval kézben tartott, egész házra kiterjeszthető többszobás hangrendszert építhetünk a Sonos termékeiből. Akinek esetleg egyszeri beruházásként meghaladná a keretet a komplett prémium rendszer kiépítése, a Play:1-eseket később bármikor megvásárolhatja, hozzáadhatja a szetthez.

Play:1: 79.990,-
Playbar: 259.990,-
Sub: 259.990,-
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu
www.denonmarkabolt.hu