The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch RSB-14 Soundbar

A Klipsch soundbar sorozatának csúcsmodellje a „nagyravágyókat” szólítja meg. Méretben, hangban, különösen a mélyhangok vonatkozásában várhatunk kiemelkedő teljesítményt ettől a szettől, de a csatlakozások és szolgáltatások tekintetében is kapunk némi pluszt a sorozat alsóbb modelljeihez képest.

A soundbar filigrán megjelenését – ami a sorozat minden modelljére jellemző – sikerült megőrizni, ugyanakkor az egy métert is meghaladó szélességével már jelzi, bizony komolyan kell őt venni. A design egységes, a frontfelület középső része - ahol a kezelőfelület található – az RSB-8-nál is ugyanez. Vizuálisan inkább az 50-es, vagy nagyobb televíziókhoz illeszkedik, természetesen állványon, vagy falra szerelve egyaránt elhelyezhető, az ehhez szükséges rögzítési pontok és a kábelezés rejtett kialakítása adott. Nem csak a szélessége, a tömege is érezhetően megnőtt, ebből a hat hangszóró is kiveszi a részét. 2×2 db kompozit membrános, 63,5 mm-es mély/középsugárzóval és két 19 mm-es lágy dóm magassugárzóval rendelkezik, ez utóbbiak előtt Tractrix tölcsérek javítják az akusztikai illesztést. A dobozkonstrukció a gyári ismertető szerint nyitott, reflexport azonban látható felületen nincs, talán az előlapi fémrács alatt.

RSB 14 5

A subwoofer szintén méretes darab, oldallapján elhelyezett 8 inch-es hangszórójával nagyobb lakóterekben is kényelmesen helytáll. Az RSB-8-hoz tartozó subhoz képest lekerekített vízszintes élekkel és oldallapba beépített hangszóróval rendelkezik, szálhúzott fémfelületet imitáló vinil borítás és hátsó reflexport kialakítás jellemzi. Vezeték nélkül kapcsolódik a rendszerhez, csatlakozó felületén a párosításhoz szükséges nyomógombon kívül nincs más kezelőszerv, az átviteli jellemzőket szoftveresen, ill. a tartozék távvezérlő használatával módosíthatjuk.
Az átviteli jellemzőket módosító „dialog”, „surround” és „night” üzemmódok a párbeszédek érthetőségének javítására, a térhatás fokozására és a dinamikatartomány csökkentésére használható – ez utóbbi éjszakai használat esetén. A teljes rendszert folyamatos üzemben 135W teljesítménnyel hajthatjuk, ehhez 0,5% torzítás és 28Hz-20kHz frekvenciatartomány párosul.

rsb back

HDMI bemenetből 3 is van (HDCP2.2, 4K jeltovábbítás), optikai digitális és 3,5-es analóg, vezeték nélküli Bluetooth (2.0 apt-X®), és a multiroom integráció alapját képező wifi használható a források csatlakoztatására. Az okos eszközökön futtatható DTS Play-Fi® applikáció teszi lehetővé a többszobás rendszer kialakítását, de rengeteg szolgáltatásával, könnyű kezelhetőségével akkor is értékelni fogjuk, ha nem élünk a multiroom lehetőségével.
A Windows / Android / iOS / Kindle Fire eszközökön futtatható DTS Play-Fi® veszteségmentes adatátvitelt használ, és támogatja a nagyfelbontású (24bit/192kHz) fájlokat, az eszközök pedig Wi-Fi, Ethernet vagy Powerline hálózaton csatlakozhatnak. Kisebb hangszórókból sztereo párokat állíthatunk össze, a soundbarhoz pedig hátsó surroud sugárzókat rendelhetünk (RW-1), fokozva ezzel a térélményt.

Internet rádiók és online zene szolgáltatók széles választéka garantálja az igazi zenei szabadságot, természetesen a hazánkban legnépszerűbb Spotify és Tidal is szerepel a kínálatban.

Hang

A zene az RSB-14 méretének megfelelő intenzitással szólal meg, karaktere mégsem azonos a kisebb modellekével. Míg az RSB-8 megszólalásában volt egy kis túlbuzgóság, RSB-14-ről ez már nem mondható el. Nyugodtabb, precízebb hangú, de ő is inkább csak könnyűzenére ajánlott. A komolyabb műfajokba belekóstolva a levegősség, a részletezettebb közepek és a pontosabb basszus pozitívumai azért egyértelműen jelentkeznek, ennek ellenére inkább csak különösebb elvárások nélküli, háttérzenei szerepben tudom elképzelni, ugyanúgy, mint nagyjából az összes többi soundbart.
A mozis jellemzők hasonlóan alakulnak, az RSB-8-nál kimunkáltabb és részletezettebb a hangja, a párbeszédek kiemelés nélkül is tökéletesen érthetőek, a rengeteg információ még élőbbé varázsolja az élményt. Mélyhangok viszont visszafogottabbak a kelleténél, folyamatosan kapkodok a távvezérlőn a „sub +” feliratú gomb után, itt most hiányzik az RSB-8 „csibészsége”, lendülete. Térhatásban hasonló, mint általában a soundbarok, vagyis viszonylag keveset kapunk a 3D hangból, akinek ez fontos, két RW-1-et is szerezzen be hozzá háttérsugárzónak, az sokat javít az összképen.

RSB 14 1

Komoly hangrendszert kínál a Klipsch kettőötvenért, kitűnő szoftveres támogatással és kategóriájában kiemelkedő felbontású hanggal. A TV műsorok élvezeti értékét jelentősen fokozza, házimozi fronton szintén jól teljesít, és zenei képességeit tekintve is ott a helye kategóriájának legjobbjai között. Mindehhez adjuk hozzá a DTS Play-Fi® alkalmazás nyújtotta előnyöket, a multiroom rendszerbe való illeszthetőséget, nem is kell ennél több az ajánlott vétel minősítéshez.


Klipsch RSB-14
Teljesítmény (bar+sub): 135W
Frelvenciaátvitel: 28Hz-20kHz
Méretek: SoundBar: 1016×95,3×95,3 mm
              Sub: 187,4×266,7×342,9 mm
Tömeg: 15 kg
Ár. 249.990,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft
www.extremeaudio.hu