The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HEOS BAR + SUBWOOFER + HEOS 1 DUO teszt

Pár hete, hogy bemutattuk, teszteltük a HEOS 3 és 7 modelleket, és ennek kapcsán bepillantást nyerhettünk a Denon multimédia / multiroom termékek világába. A HEOS modellekből könnyedén építhetünk házimozi hangrendszert is, ehhez egy HEOS BAR, egy Subwoofer, valamint háttérsugárzónak két HEOS 1 elegendő, tesztünkben ezt az összeállítást vizsgáltuk.

 

Soundbarokból lassan már „Dunát lehet rekeszteni”, ahogy a mondani szokták, bőséges a kínálat, és széles a minőségi skála is. A HEOS nem titkoltan a felső kategóriát célozta meg, az igényesebb vevők kegyeiért küzd, és a 3-as ill. 7-es modellek tesztje után úgy tűnik jó úton jár.
A formatervezés során egyedi stílusjegyekkel látták el a sorozatot, így aztán remekül illeszkednek egymáshoz, mindegy, hogy mit és mivel párosítunk. Elegáns, de visszafogott a dizájn, a részletekre mindenütt figyeltek, bár az anyaghasználat nem számít különlegesnek. Egy-egy ívelt él kiképzés, a lekerekített, letört sarkok, a szándékosan mellőzött párhuzamos oldalak „emelik ki a tömegből”, és teszik egyértelművé a hovatartozást.
A Bar 1100 mm-es szélessége révén az 50”-os, vagy akár nagyobb televíziókhoz egyaránt illeszkedik, szerelhető falra, de jól érzi magát az állványon, fektetve is. Kilenc hangszórót tartalmaz, melyek természetesen térben elforgatva, irányított hangnyalábokkal érik el a surround hatást, a visszaverődéseket felhasználva.
Csatlakozófelülete 4 HDMI bemenetet (és egy ARC kimenetet), optikai, koax digitális, USB és analóg bemeneteket kínál, így aztán nem jelenthet problémát a meglévő készülékek rendszerbe integrálása sem, a telepítés pillanatok alatt elvégezhető, kihívást nem jelentő feladat.

image

A HEOS termékek esetében – így a Bar tervezésekor is – több alapvető szempontot tartottak szem előtt: legyen kiemelkedő a hangminőség, könnyű a kezelhetőség, valamint a multiroom kiépítésre alkalmasság és a digitális szolgáltatások teljessége szerepelt a listán. A kezelhetőséggel és a multiroom képességekkel kapcsolatos tapasztalatainkat már előző cikkünkben megosztottuk, valóban nem létezik ennél egyszerűbb, barátságosabb, logikusabb rendszer a piacon. Nagyon fontos a teljes kompatibilitás is, vagyis a legújabb formátumok kezelése, a más márkájú, régebbi készülékekkel való összeköthetőség, de az sem árt, ha készülékünk az elkövetkező években sem válik elavulttá. A Heos Bar 4k kompatibilis HDMI bemeneteken képes fogadni az ultra HD képjeleket, ezzel együtt a Dolby True HD és DTS-HD Master Audio hangformátumokat is kezeli, vagyis képben és hangban egyaránt a legmagasabb szintet képviseli. Sok streamer, főként a suondbarokba integrált egységek nem, vagy csak korlátozottan képesek a nagyfelbontású audio fájlok/formátumok kezelésére, a Heos Bar számára már a DSD állományok feldolgozása sem okoz gondot.

heos bar back

Egyre népszerűbbek az online zene szolgáltatók, amelyekhez a HEOS applikáció közvetlen hozzáférést biztosít, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem, elérhető a Tidal, a Spotify, és a Deezer is. Talán ez a legegyszerűbb és egyben a leggazdaságosabb módja a zenehallgatásnak, kínálatban és árban verhetetlen, hangminőségben szintén kitűnő, sőt már a nagyfelbontású szolgáltatás is elérhető.

denon heos subwoofer

HEOS Subwoofer

A rendszerhez tartozó mélysugárzó tekintélyes méretű, fektetve és állítva egyaránt elhelyezhető, így a szobában szinte bárhol elfér, a vezeték nélküli kapcsolatnak hála, csak egy 230V-os dugalj legyen a közelben. Önálló HEOS egység, párosítható az összes HEOS komponenshez, így lehet a HEOS 1 es kiegészítője ugyanúgy, mint a Bar-é. A lapos kivitelt két kisebb, 13,5 cm-es hangszóró alkalmazásával érték el, amelyeket izmos digitális végfokok hajtanak meg, nem is akárhogy. Állított elhelyezésnél a felső lapon elérhető nyomógombokkal a rendszer hangerejét szabályozhatjuk. Az átviteli jellemzők, és intenzitás csak szoftveresen szabályozható, ehhez fejlett DSP egységet használ, hátlapi kezelőszervet erre a célra nem építettek be.
Matt fekete felülete, fekete hangszóróselyemmel és a HEOS-okra jellemző dizájnnal párosul, megjelenése szép és egyben elegáns is.

heos sub press img7

HEOS 1 HS2

A sorozat legkisebb hangszórója, egyben a leg-univerzálisabb darab is egyben. Használhatjuk önállóan, kettőt sztereóban, subwooferrel kiegészítve, GoPack-kel bárhol kültéren is, és persze a Bar háttérsugárzójaként – ahogy most mi is tettük.

heos 1 fek 1 1480410929

A hang minőségével kapcsolatos elvárások a rendszeren belül a Heos 1-re is vonatkoznak, a nagyobb modellek mellett ő sem fog kilógni a sorból. Kétutas rendszerű, külön magas és közép/mély sugárzót építettek be, amelyeket kettős digitális végfokkal hajtanak meg, DSP kontroll alatt. Mivel őt is a HEOS app vezérli, „tudománya” megegyezik az összes modellével, vagyis a nagyfelbontású audio támogatás és a számtalan streaming lehetőség akkor is adott, ha csak egyetlen darabot veszünk belőle. A HEOS 1-es beépített Bluetooth vevőt kapott, emellett a nedvességnek is ellenáll, így kültéri használatra tökéletesen alkalmas. A felső – hangerőszabályozásra alkalmas - gombsor ugyanaz, mint a sorozat többi tagján.

mobileapp

Hangminőség

A 3-as és 7-es Heosok után nehezen tudtam volna tolerálni egy gyenge produkciót, de szerencsére csak pozitív meglepetések értek. Zenehallgatással kezdtem, változatos minőségű felvételekkel, sokféle forrásról. Nagyon nem mindegy, mit és milyen „alapanyagról” hallgatunk, a felvételek közötti különbségeket nem mossa össze, inkább jól kidomborítja a magasabb felbontású, vagy részletgazdagabb zeneanyagok erényeit. A megfogalmazás nem véletlen, ugyanis az audiofil rendszerek könyörtelenségétől mentes, így a gyengébb minőségű fájlok is hallgathatók, persze érezhető ilyenkor, hogy kevesebb a részlet, szűkebb a frekvencia-átvitel, vagy kevésbé hihető az előadás. A másik véglet, az audiofil minőségű, nagyfelbontású zenék megszólaltatása, amikor végre megtapasztalhatjuk a HEOS Bar képességeit. Természetesen egy kétcsatornás sztereo rendszer másképpen adja elő magát, de a részletek, a tisztaság, a hangszerhangok „íze” ettől a készülékkategóriától szokatlanul magas szinten van jelen. A subwoofer hatalmas hangtömeget mozgat meg, „0” állásnál feljebb nem kellett emelnem a szintet a kicsinek nem mondható nappaliban sem. A mélytömeg mellett az alsó határfrekvencia értéke is figyelemre méltó.

A háttérsugárzókkal kiegészített, komplett házimozi rendszer szintén szokatlanul magas szintet képvisel, úgy a térleképzés, mint a hang általános jellemzőinek tekintetében. Már önmagában is egészen tisztességes térhatást produkál. amit a háttérsugárzókkal tovább növelhetünk. Az 5.1-es komponens rendszerek nívóját persze még így sem érjük el, de az „élvezeti érték” már bőven átlépi a reálisan elvárható mértéket. A történések hangjai a képernyőn látottaknak megfelelően töltik be a szobát, sőt, az agyunk jóval a falakon túlról érzékeli azokat. A hang jellege nagyon barátságos, a valósághoz közeli élményt nyújt, sok az apró effekt, zörej, és kitűnő a beszédhangok érthetősége. A szub is hozza a zenéknél már tapasztalt formáját, remekül illeszkedik a Bar és a háttérsugárzók hangjához, nem érzek hiányt a felsőbasszusban sem. Hangerőben jóval többet kínál, mint amit bármely helyzetben – józanul – szükségesnek ítélhetünk, nincs az a mozgalmas film vagy koncert lemez, ami kibillentené egyensúlyából.
A Shelby Mustang V8-as motorjának gurgulázó hangja egészen hátborzongató, az elhaladó autó látványa, és a hangok szinkronban vannak. A szolidabb, halk kísérőzenék is masszív basszusalappal rendelkeznek, a szub ilyenkor is képes megmutatni magát.
Optikai kábelen keresztül, a TV műsorok sztereo hangsávjából többet kapunk, mint azt várnánk, egész más így élvezni egy-egy sorozat epizódot, filmet, vagy akár dokumentumfilmet. Hamar rászokik az ember, néhány hét elmúltával nagy űrt hagyott maga után, amikor vissza kellett adnom a forgalmazónak.

denon heos bar hangprojektor 1600x1000 13257

A soundbarok mindig kompromisszumos házimozi megoldást kínáltak, és kínálnak ma is, de egyre kisebb megalkuvást jelent, ha az ’egydobozos’ rendszerek mellett voksolunk. A HEOS mindjárt a legjobbak közé avanzsált, tesztrendszerünk általános hangminősége és 3D képességei egészen kivételesek. Már ez önmagában elegendő lenne egy ajánláshoz, de ne feledjük a kitűnő szoftveres támogatást, a multiroom opciót és a zenei kvalitásokat sem. Igen, a HEOS Bar zenehallgatásra is bátran ajánlható, a subwooferrel kiegészítve teljesértékű hangrendszerként tekinthetünk rá, s bár a sztereo térleképzés nem az erőssége, a megszólalás lágy, részletező, dinamikus, és kiterjedt sávszélekkel jellemezhető.
A fenti jellemzőkkel sokak ízlésvilágát fedik le, így a siker nem is lehet kérdéses.

HEOS Bar: 329.990,- Ft
HEOS Sub: 229.990,- Ft
HEOS 1 HS2: 84.990,- Ft / db
HEOS BAR + SUBWOOFER + HEOS 1 DUO: 599.990,- Ft

Forgalmazó:
hu.horn.eu
www.denonmarkabolt.hu