The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cambridge Audio TVB2

Talán az audiofil vonalnál kevesebben ismerik, de a Cambridge Audio kínálatában instant házimozi berendezések is szerepelnek. A sikeres TV2 és TV5 soundbase után első és egyetlen soundbarjuk is napvilágot látott, s tartja pozícióját megjelenése óta. A gyártó szándéka egy filmre és zenére egyaránt alkalmas hangrúd megalkotása volt.

Karcsú kivitelének köszönhetően észrevétlenül olvad bele a környezetébe, ebben az egyöntetű fekete színe is szerepet játszik. Elhelyezése a legkevésbé sem problémás, mivel mindössze 7,5cm magas, állványra – a TV elé – helyezve sem takarja ki a készülék infra vevőjét. A dizájn visszafogottan elegáns, a hasáb élei lekerekítettek, egységes fekete színét a festett logón kívül nem töri meg semmi. Perforált fém rács takarja a teljes előlapot, kijelzőjét ez alá rejtették, szemünk szépen összerakja az apró lyukakon átszűrődő fehér fényekből a méretes, messziről is jól kivehető karaktereket. A vezeték nélkül kapcsolódó aktív szub magas, hasáb alakú teste matt fekete fólia borítást kapott, függőleges élei szintén lekerekítettek, 165mm-es hangszórója a padló felé sugároz, ezért a szobában korlátok nélkül, szinte bárhol elhelyezhető.

tvb2 1 bar 4 audio experiences

A soudbar hangrendszere meglehetősen egyszerű, mindössze két 57 mm-es szélessávú hangszórót bújtattak a rács mögé. Különleges, sík membrános driverek ezek, amilyenekkel már a gyártó Aeromax sorozatában találkozhattunk, igaz ott csak a magashangok lesugárzását bízták rájuk. A sík membránfelületről leváló hangok csaknem 180 fokos szögben szóródnak szét a szobában, a hagyományos kónuszos hangszórókhoz képest nagyobb és szélesebb teret rajzolva – ígéri a gyártó, ami hasznos tulajdonság, ha már házimozizásról van szó, és valamiféle térérzetet szeretnénk elérni két pontból sugározva.

cad tvb2

A TVB2-t az alsó-közép kategóriába pozícionálták, így már kapunk jó néhány hasznos szolgáltatást is a csomagban. Hangrúdunk átereszti a 4k felbontású képjeleket, amelyek a 3 rendelkezésre álló HDMI bemeneten érkezhetnek, az ARC-s kimeneten pedig távoznak a TV készülék felé. Amennyiben készülékünk rendelkezik ARC-vel, a TV hangját a HDMI kábelen keresztül visszakapja a soundbar, így más (pl. Toslink) összeköttetés nem szükséges.
Rendelkezik Bluetooth vevővel (4.0) a mobil eszközök csatlakoztatásához, a könnyű párosítás érdekében az NFC-s verzióval. Ha van még a háztartásban analóg lejátszó eszköz, azt a 3,5-es jack bemenet fogadja, az ARC nélküli TV készülékek számára pedig ott a Toslink csatlakozó aljzat.

tvb2 addicted to bass

Távvezérlője már kézbeillő méretű, kényelmes kezelést biztosító darab, működése és gombkiosztása is csak dicsérhető, de sokat ez sem lesz használatban, mert a TV távvezérlőjének hangerő parancsát pillanatok alatt megtanulja, talán csak a szub hangerejének finomhangolásához fog kelleni. Alapvető funkciói a rúd jobb oldallapjába integrált kezelőgombokkal is elérhetők. További kényelmi – és energiatakarékossági - szolgáltatás az automatikus be/ki kapcsolás, ami a gyakorlatban is jól működik; 20 perc inaktivitás után kikapcsol, a bekapcsoláshoz pedig mindössze 3mp szükséges. (Csak zárójelben jegyzem meg, azért képes megtréfálni az embert bizonyos helyzetekben, pl. egy éjszakai áramszünet után automatikusan elinduló forrás – esetemben set top box – jelére bekapcsol, nem kis ijedtséget okozva a békésen szunyókáló családnak.)
Beépített EQ-val módosíthatjuk a hangzás jellegét a használat függvényében, a ’TV’, ’zene’ vagy ’Film és hang’ módokban a frekvenciaátvitel korrekciójával érhető el ideálisabb hangkép.
Vezeték nélküli átvitellel működő subwoofere nem igényel párosítást, már az első bekapcsoláskor azonnal kapcsolódik a soundbarhoz, így a telepítéshez hozzáértő segítségre nincs szükség. Beállítani sem kell, mindössze a hangerejét érdemes illeszteni a soundbarhoz az ízlés, az akusztikai viszonyok/szobaméret függvényében.

tvb2 tech spec front 0
A dizájn és az elhelyezhetőség tehát hibátlan, nézzük mennyire eltalált a hang?
Bár a zenehallgatás mindig kissé idegennek tűnik számomra egy soundbaron, a tapasztalat viszont a legtöbbször egészen pozitív, hasonló élményt jelent, mint amit egy termetesebb bluetooth hangszóró nyújt. Ugyan a klasszikus sztereo élményben nem lehet részünk, a mozizáshoz kialakított hangszóró elrendezés azért biztosít némi térérzetet. Sokat segít az aktív szub is a teljesebb hangzás elérésében, főleg ha nem „toljuk túl” a mélytartományt. A TVB2 esetében ez utóbbi ízlés szerint állítható, a közép és magastartományhoz igazítva. Kellően kiterjedt a frekvencia átvitel, a bar és a sub szépen zenél együtt, nem érezni különösebb beszakadást a keresztezési frekvencia környezetében, ugyanakkor a hangoknak van teste, a dobbeütéseknek pedig bőségesen elegendő súlya. Természetesen főként könnyűzenére ajánlott, itt lendületesen, nagy energiákkal zenél, hozza az elvárható szintet a középtartományban is. Semleges, vagy színezetlen jelleget nem várhatunk tőle, de a szórakoztató karakter mindenképpen megvan. Bluetooth-on keresztül kicsit sávhatároltabb, kevésbé levegős, a kábeles kapcsolat nyíltabb, tisztább.
Ha filmre váltunk, a hangon érződhet a gyengébb forrás minőség. TV-ről – nyilván ez készüléktől függ – a magas hangok fedettségét, ezzel együtt a felbontás beszűkülését lehetett érezni a fentiekhez képest. A stabil basszusalap változatlanul ott van, és összességében így is kapunk egy adagot a mozi érzésből, a dialógusok érthetőségén azonban sokat hozna egy kis nyíltság. Háromdimenziós hangtér nem alakul ki, mint ahogy a soundbarok túlnyomó részénél sem, ez nem lehet valós elvárás. BD lemezről vagy médialejátszót használva a hang megközelíti a CD-ről tapasztalt szintet, visszakapjuk a középtartománybeli részleteket, de fényesebb, csillogóbb a felső hangtartomány is. Ha csak kisebb mértékben is, de megjelennek neszek, zajok a térben, élőbbé, hatásosabbá, hihetőbbé varázsolva a filmélményt.

tvb2 header large

Látványos a Cambridge Audio belépője a soundbarok világába, elsőre sikerült egy jó ár/érték arányú készüléket alkotni. Egyszerre képes kiváltani a TV készülék saját hangszóróit – teljes sávú hangot kínálva – és kiszolgálni a család zenehallgatási igényét a nappaliban. Nem a sztereo (audiofil) hangrendszerek alternatívája, de a ma divatos vezeték nélküli hangszórók reális vetélytársaként tekinthetünk rá, miközben a televíziózás élményét is magasabb szintre emeli.

Cambridge Audio TVB2
Méretek:
- soundbar: 880×74,5×46 mm
- mélysugárzó: 180×364×278 mm
Tömeg:
- soundbar: 1,63 kg
Ár: 119.900,- Ft
Forgalmazó: Audiophile Szalon
Tel.: +36 70 944 1551, +36 20 281 4649, +36 1 332 5545
www.audiophile-szalon.hu