The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Bar 3.1

Vadonatúj soundbar sorozattal „támadta meg” a piacot Karácsony előtt a JBL. A négy modellből bárki kiválaszthatja a számára megfelelő darabot igénye szerint, a kínálat a 2.0-ás verziótól az 5.1-ig tart. Első tesztünkben a 3.1-es modellel ismerkedtünk meg közelebbről.

 

Karcsú soundbar és jókora subwoofer párosát csomagolták közös kartonba BAR 3.1 néven. Úgy látszik a TV készülékek jelentős hányadát még mindig klasszikus állványokon használják, legalábbis erre enged következtetni a mostanában megfigyelhető karcsúsodási trend. A lapos soundbarok ugyanis a TV elé helyezve nem takarják ki a készülék infra vevőjét, így az továbbra is irányítható marad. Nincs annál idegesítőbb, mint a kanapéról nyújtózkodva keresni a kezeléshez megfelelő pozíciót, de ez a JBL esetében (is) már a múlté. A magasságcsökkentésnek persze vannak egyéb következményei is, például az, hogy a beépíthető hangszórók mérete korlátozott. A JBL több kisebb hangszórót alkalmaz a közép és magashangok visszaadásához, a 3.1-es modellnél például 6 darab 58mm-es középsugárzót és 3 darab 32mm-es magassugárzót, 2+1-es felállásban, vagyis a dobozon belül bal – center – jobb elrendezésben. Mindegyikhez tartozik egy digitális végfok, ami kellő kontrollt és nem utolsósorban jelentős teljesítményt jelent a soundbar számára. Subwooferében 250mm-es (10”) hangszóró dolgozik a padló felé fordítva, szintén digitális végfokozattal meghajtva. A jelátvitel vezeték nélküli, van ugyan egy 3,5-es jack aljzat is a hátlapon, de az szoftver frissítési célokat szolgál. Összességében 450W teljesítmény áll a 10 db hangszóró mögött, ami azért nem kevés.

Bar 31 sub back

A Bar 3.1 alapvetően nem multimédiás eszköz, hálózati funkciókkal nem látták el. Televíziózáshoz, filmnézéshez és zenehallgatáshoz használható, aki mindezt multiroom rendszerbe illesztve képzeli el, más modellt kell válasszon.
A 4k jelek átvitelével viszont nincs probléma, 3 HDMI bemenet fogadja a különféle video források jelét, ami a TV felé egy ARC kompatibilis kimeneten távozik. Amennyiben ARC-s televíziónk van, annak hangjelét az összekötő HDMI kábelen visszakapjuk, így az optikai kapcsolat elhagyható. Zenehallgatáshoz Bluetooth (v. 4.2) és analóg bemenettel egyaránt ellátták.
Normál méretű távvezérlőjét öröm használni, jól kézbe illik és a gombok kiosztása is ideális, mivel applikáción keresztül nem kezelhető, ez különösen fontos szempont. Az alap funkciókon felül közvetlenül szabályozható a subwoofer hangereje, válogathatunk a különféle hangzásmódok között (film, zene, beszéd, …), mérsékelhető a dinamika (night mode), csak hogy a legfontosabbakat említsük.

Bar 31 sub

Beüzemelése csak néhány percet vesz igénybe. A szub párosítása a legtöbb esetben automatikus, akinek ez elsőre nem sikerül, a használati utasításban leírt protokollt kövesse. Nálunk minden azonnal flottul működött.
Kezdjük a filmekkel. A Bar 3.1 hatalmas mélysugárzója a 25cm-es hangszórójával pont úgy funkcionál, ahogy várjuk. Erőteljes és nagyon mélyre megy, ami mozizás közben nagy élmény. Hangolása egy kicsit fura, mert az igazi szub tartomány (50Hz alatt) nagyobb rendszereket megszégyenítő intenzitással van jelen, a közép-, és felsőbasszus gyenge, majd a közép és magas tartomány ismét dicséretet érdemel. Hogy ez mennyire zavaró, vagy éppen kellemes, az a műsortól függ. Dialógusokkal teli „beszélgetős” filmeken elégedettek lehetünk, mert a beszédhang természetes tónusban, érthetően jut el a hallgatóig. A szub keltette morajlás a drámai pillanatokban meghozza az igazi mozi feelinget is. Ahol kevesebb a szöveg, több a történés, hamar feltűnik, hogy valami nem egészen kerek. Az autó ajtaja csak tompa puffanással csukódik, és a V8-a Mustang „gurgulázó” hangja sem olyan, mint a valóságban. A basszus szintjét a maximális +30-as szinthez közel, +25 körül érezni megfelelően, a „0” alapbeállítás mellett mintha ott sem lenne a szub. Zenés filmekkel ugyanez a helyzet, az élénk közép és magassáv a soundbarok világában szokatlanul jó, de nem képes ellensúlyozni a felsőbasszus beszakadást, ami itt is érződik.
A hangzás beállítások markánsan módosítják a megszólalást, érdemes a műsor témájához illő módot használni. A surround mód viszont sokat nem tesz hozzá az élményhez, nem alakul ki a virtuális hangtér, csak kicsit szélesedik a színpad és kapunk némi visszhangot, ami néha segít, máskor meg nem.

JBL Bar3.1 Black Feature 03.png

A Bar 3.1 produkciója alapján az egyszerűbb „TV hang kiváltó” eszközök és a házimozi rendszerek közé sorolható. Design, kivitel és használhatóság szempontjából csillagos ötöst érdemel, a hangja viszont megosztja a hallgatóságot. Van, aki az átlagnál gyengébb felsőbasszust hiányolja, míg mások az átlagon felüli szub-basszust és a tiszta közép/magas hangokat veszik észre. Árkategóriájában (149.900,-Ft) még kompromisszum mentes megoldás nincs, én két hét használat után egyértelműen az ajánlott vételek közé sorolnám.

JBL Bar 3.1
Max hangnyomás: 103db
Frekvencia átvitel: 35Hz - 20KHz
Audio bemenetek: 1 analóg, 1 optikai, Bluetooth, USB
Méretek, tömeg:
Soundbar: 1018 x 58 x 78mm, 2.3 kg
Subwoofer: 305 x 305 x 440mm, 12.1 kg
Ár: 149.900,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu