The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Cinema SB350 hangprojektor

A hangprojektor termékkategória az első bemutatkozása óta folyamatosan tudja növelni a népszerűségét, amiben talán még annak is szerepe van, hogy a háziasszonyok felfedezték maguknak, mint a sok hangsugárzótól és kábeltől való megszabadulás alternatíváját, a lényeg azonban az, hogy a készülékek egyre jobbak az általuk kínált szemfényvesztés pedig egyre tökéletesebb.

Az ízlésesen keskeny, állványra vagy asztalra állítható illetve falra szerelhető henger alakú centerből és egy kisméretű, vezeték nélküli mélysugárzóból álló Cinema SB350 szett tökéletesen illeszkedik a korunk nappalijait uraló lapos TV-khez, közvetlenül alájuk a falra szerelve pedig sok esetben gyakorlatilag szinte teljesen összeolvad velük. Az elegáns alumínium díszcsíkkal keretezett sűrű fekete fémrács előlap mögött kettő két-utas hangszóró szett rejtőzik, oldalanként két darab 55 mm-es teljes sávú hangszóróval és egy 32 mm-es dóm tweeterrel. A lefelé sugárzó reflex rendszerű aktív szub-wooferben 165 mm-es hangszóró található, a teljes szett meghajtásáról 320 W teljesítmény gondoskodik. A szub-woofer hátulján mindössze a fázis beállítására nyílik lehetőség, az erre szolgáló kapcsoló mellett a centerrel történő párosítás funkcióját aktiváló gombot, valamint az üzemkész állapotokat jelző apró LED-et találjuk. A ki/bekapcsolás automatikus, ez ügyben a felhasználónak az első installáció után már semmi dolga nem akad.

Mozizás esetén a Dolby Digital vagy a Harman Display Surround Mode dekóder veszi kezelésbe a jeleket, külön dobozok és kábelek nélkül biztosítva, a gyártó korábbi modelljeinek ismeretében, egészen életszerűnek mondható térélményt. Ugyancsak okos funkció az intelligens Harman Volume is, ami a különféle témák (filmek, TV műsorok, reklámok – amelyek, hiába a szabály, még mindig hangosabbak) esetében mindig azonos hangerőt biztosít.

SB350-Feature-03

A készülék installálása a nagyon egyszerű kategóriába tartozik; a minimális mennyiségű kezelőszerv a center tetején található, míg a csatlakozók diszkréten a hátulján kiképzett mélyedésben bújnak meg. A dobozában minden szükséges kábel (analóg RCA-3,5 jack, HDMI, optikai) benne van, így a teljes körű csatlakoztatás külön kábelbeszerzés nélkül megoldható. Vezetékes csatakozásokból sztereó analóg jack audio bemenet (3,5 mm), optikai digitális bemenet, valamint egy ARC (Audio Return Chanel) rendszerű HDMI kimenet található, valamint kapunk még egy USB portot is a szoftverfrissítéshez. Napjaink egyértelmű slágere, a Bluetooth kapcsolat szintén nem hiányozhat. A készülékkel együttműködni képes eszközök listája eléggé hosszú, (iPad (Mini, 3. és 4. generáció), iPhone (5s, 5c, 5 és 4s), iPod touch, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Android 1.5 Cupcake to Android 4.4 KitKat, Blackberry 1.0 to Blackberry 10 OS) és közülük tíznek a beállítását meg is tudja jegyezni, így ha egyszer már felismerték egymást, legközelebb egyből összekapcsolódnak.

A szub-wooferrel való összekapcsolás kivitelezése ugyancsak nem fog meg izzasztani egy usert sem. A múltkori Harman/Kardon típustól eltérően már jeladó sincs, mindössze egy-egy gombot kell megnyomni a centeren és a szubon és a készülékek automatikusan párosodnak egymással, együttműködésük pedig, amint arról a későbbiekben meggyőződhettem tökéletes és zavarmentes. A készülék kezelése a mellékelt apró kártya formájú távvezérlővel lehetséges, amiről minden funkció kényelemesen elérhető, sőt, a kis szerkezet még a TV vezérlését is meg tudja tanulni. Az egyetlen szubjektív problémám ismét csak a kijelző hiánya; engem kicsit zavar, hogy mindent vakon kell csinálni és nem látom, hogy hol milyen szintet állítottam be.

Az utóbbi hónapokban többféle hangprojektor is járt nálam és a legtöbbjük drágább is volt, mint a mostani szett, így jól el tudtam helyezni az értékrendemben a keskeny henger és a kis szub együttesének produkcióját.
Elsőként hadd méltassam az utóbbit, mert amit az eddigi összesnél kisebb mélysugárzó művelt, az valami döbbenetes volt. Témától és az adott anyag minőségétől függően hihetetlenül testes és erőteljes basszust produkált, néhol sziklakemény ütésekkel és tette mindezt mindenféle mellékzörej vagy rezonancia nélkül. Mivel praktikus módon a távvezérlőről lehet szabályozni a basszus szintjét, minden műsoranyaghoz kényelmesen be lehet állítani, és optimális esetben a két egység hangja egészen jól összeáll és szinte szerves egészet alkot. A centert egy jó fél méterrel a TV alatt tudtam elhelyezni, ennek ellenére a párbeszédeket egyértelműen a képernyőre helyezte; ha közvetlenül alá lett volna szerelve, az eredmény talán még ennél is jobb lehetett volna.

A párbeszédek érthetősége komplexebb, akciósdúsabb részleteknél is megmarad, hangszíneik valóságosak, az effektek hangjai pedig hihetőek és életszerűek. Az oldalról és hátulról érkező effektek szintén nagyon jók, legjobb pillanataiban a rendszer gyakorlatilag a hátsó hangsugárzók valós ottlétének illúzióját kelti. A hang minden irányban teljesen elszakad a centertől, ami úgy működik, mint egy akusztikai „párásító”. Minden irányban áramlik belőle a hang és szétterjed a térben, és akkor már nem is tudjuk megmondani, honnan is érkezett.
A filmzenék és a különböző TV-s szignálok levegősen, izgalmas hangszínekkel szólalnak meg, valamelyik műsorban a harmonika hangja különösen tetszik, előrevetítve, hogy a zenehallgatás is kellemes perceket szerezhet.

Pop, rock, folk és talán még jazz muzsikán is hangszínek és az alapvető tulajdonságok tekintetében a szett „normál” hifi rendszerszerűen szól. Mivel a center a szub nélkül Sokol rádiós lenne, csak együtt érdemes hallgatni őket, kisebb terekben azonban a szub-woofer ütősebb zenéken kissé klubhangulatban szól, és lehet, hogy egyeseknek ez már kissé sok lehet. Sztereó üzemmódban a hang szintén elszakad a hengertől, és jórészt a fölötte lévő térből szól, ha viszont bekapcsoljuk a „Virtual surround” funkciót, a készülék látványosan szétdobja a hangot jobbra és balra. A hatás nagyon jó, nem tűnik művinek és teljesen olyan, mintha a két oldalt ácsorgó hangsugárzóim szólnának. Klasszikus műveken jobban érezni, hogy nem egy kifejezett „céleszköz” szólaltatja meg őket, de azért el lehet őket hallgatni, a színek, a testesség és a levegősség a maga módján élvezhetővé teszi a nehezebb műfajokat is. Mobiltelefonok, tabletek és egyéb kütyük megszólaltatására abszolút ideális, a különféle aprócska vagy design dokkolók ennek a hangnak a nyomába sem érhetnek.


A Harman/Kardon SB26-hoz hasonlóan alapkategóriájú és minimál kivitelű, viszont nála jóval olcsóbb Cimena SB350 szett minimum olyan minőségű élményt nyújtott, mint a drágább csapattárs, sőt, megkockáztatom, hogy a térélmény tekintetében még felül is múlta őt.
Szinte hihetetlen, hogy a JBL mérnökei mit hoztak ki ebből a vékonyka hengerből és a kicsi szub-wooferből, mert a hihető mozi effektek és a jól hallgatható zenélés mellett a szettnek a zúzás is nagyon megy, e tekintetben a képességeit teljesen ki sem tudtam használni, mert nekem már bőven sok volt, amikor a szett még bőven bírta volna szusszal.
Akiknek a zene fontosabb, mint a mozi, azok a többi ilyen készülékhez hasonlóan könnyen megoldhatják vele, a milyen rendszert építsek dilemmát is, hiszen nem kell a zenehallgató rendszerben kompromisszumot kötniük a mozi miatt, de a családnak is meglesz a mozizás élménye.


JBL Cinema SB350
Méretek: 100×62×72 mm
Tömeg: 7,3 kg

SB230 Szub-woofer
Méretek: 242×242×320 mm
Tömeg: 4,8 kg

Összteljesítmény: 320 W
Szett ár: 124.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu