The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

KLIPSCH R-10B SoundBar

Ha a hangsugárzó gyártás úttörői, és legendás alakjai kerülnek szóba, Paul W. Klipsch nevét is meg kell említenünk, aki az 1946-ban bemutatott, s azóta folyamatosan gyártott tölcséres high-end hangsugárzójával örökre beírta magát az audio világ történelemkönyvébe. A házimozi műfaja, különösen a soundbarok világa ugyan messze esik a sztereo zenehallgatástól, de azért reméljük, az R-10B nem esett messze a fájától.

Ha szeretnéd a lehető legkisebb felfordulással megúszni egy házimozi rendszer telepítését, a soubdbarok kínálják a legjobb megoldást. Keskeny, hosszúkás testével, egyöntetű fekete színével az R-10B jól idomul a mai televíziók megjelenéséhez, szín és formavilágához egyaránt. Nem kényes az elhelyezésre sem, elfér a TV állványon, de szerelhető a készülék alá, közvetlenül a falra is. Filigrán formája kizárja a mozi fílinghez elengedhetetlen mélyhangok megszólaltatását, ezért egy aktív mélysugárzóval együtt kínálja a Klipsch.  

klipsch r10b remote full 1500x1000

Óriási dobozban érkezik a szett, de nem kell megijedni a nagy mérettől, a doboz belső térfogatának nagyjából felét levegő tölti ki. Az egybe csomagolt összeállítást az eltérő formák miatt egyszerűen nem lehet kisebb térfogatú dobozba rejteni.
A soundbar műanyag háza, elöl fém ráccsal takart hangszórókat rejt, szám szerint négyet. A két 3 inches közép, és két 0,75 inches magassugárzó - a jobb és bal csatorna - így viszonylag távol került egymástól, ami a térhatás kialakulásának szempontjából kedvezőnek tűnik, ugyanakkor a Yamaha hasonló eszközeiben található temérdek hangszóróhoz szokva a mennyiséget kicsit kevesellem…
klipsch r10b jack panel 1500x1000

Elöl, középen a Klipsch logó alatt találunk egy gombsort a kezeléshez, amit valószínűleg kevesen fognak használni a mellékelt kártya távirányító helyett/mellett. Hátul szerény a csatlakozások kínálata, mindössze egy optikai digitális és egy sztereo RCA aljzat látványa fogad, HDMI csatlakozással nem rendelkezik. Van viszont hálózati kapcsoló, és egy aljzat a külső tápegység DC kábelének fogadására.
R 10B Sub Back 635397418689010000

A mellékelt subwoofer masszív darab, MDF háza szálcsiszolt mintájú fóliát kapott. Nehéz, ugyanakkor éppen ideális méretekkel rendelkezik, könnyen elhelyezhető a TV közelében, vagy kicsit távolabb. A vezetékezés nyűgje itt és most nem terheli idegrendszerünket, a soundbarral vezeték nélküli kapcsolaton kommunikál. Hangszórója oldal irányban nyom, a reflex nyílás pedig hátrafelé dolgozik. A beállítás végtelenül egyszerű, mindössze a hangerejét kell a szobánk méretéhez, ill. ízlésünkhöz igazítani.

A ma már elmaradhatatlan bluetooth streaming (apt-x) CD minőségű jelátvitelre képes, így a mobil eszközökről történő zenehallgatásnak sincs akadálya.

Hang

A mellékelt optikai kábellel csatlakoztam a médialejátszó optikai kimenetéhez, miután ez kínálkozott a minőségileg jobb megoldásnak. A meghallgatáshoz a „Need for speed” című filmet választottam.
Bevallom, a mindössze két pár hangszóró miatt még a jól csengő márkanév ellenére sem számítottam túl nívós produkcióra, de szerencsére előítéletem tévesnek, az R-10B pedig figyelemre érdemesnek bizonyult. Először a párbeszédek érthetősége tűnik fel, szép, tiszta hangja nem is említhető együtt a TV beépített hangszóróinak megszólalásával. Levegős, csillogó, de sziszegéstől mentes beszédhangja után egy kocsiajtó becsapódása hatalmas dinamikával mutatja a mélysugárzó erejét. A robaj hamar csillapodik, a mélyhangok kontrolláltsága ismét meglep. A zajszint rendkívül alacsony, ezért újra és újra összerezzen a néző a zúzósabb részleteknél. A V8-as motor öblös „gurgulázása” rendkívül hatásos, mintha tényleg itt állna előttem a Shelby Mustang.
A tér oldalirányú kiterjedése rendben van, hátulról viszont nem jönnek hangok, a 3D hangzás bekapcsolása pedig az eddig felsorolt erényeket csak csorbítja, így azt hamar ki is kapcsolom, élvezem inkább a továbbiakban is sztereo jellegű hanggal a film hátralévő részét. A film halk aláfestő, kísérő zenéi kifejezetten hifis erényeket mutatnak.
A mélysugárzó ereje, és hangjának jellege tökéletes egységet alkot a soundbarral. Meglepően határozott, erőteljes, de túlzásoktól, elnyúló „burnyogástól” mentes produkciójával sokat emel a szettel kapcsolatos összbenyomáson.

KLIPSCH R-10B nem akar mindent egyszerre, ugyanakkor, amit nyújt, azt magas színvonalon teszi. A tiszta, igényes sztereo hangzáshoz szokott, vagy azon nevelkedett vásárlók szívéhez hamar megtalálja az utat, de aki az effektdús mozi hangzást keresi, az nem benne fogja megtalálni az igazit. Vannak a piacon e tekintetben jobban teljesítő soundbarok is, azok viszont tisztaságban, dinamikában és részletgazdagságban maradnak alul a Klipsch szettjével szemben. Nálam kategóriájában ő a favorit.

www.extremeaudio.hu