The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vibra-R bronz rezgéscsillapító kúpok

A gazdag választékkal rendelkező hazai gyártó termékei közül korábban már bemutattunk kettő készülékek alá szánt rezonanciacsökkentő korongot és egy hangfallábat, most pedig egy szintén audio/video komponensekhez készült komolyabb kúp szett került hozzánk, amivel vélhetően még tovább lehet fokozni a korábbi meglepően jó eredményeket.

Az első körben kipróbált rezgéscsillapító korongoknál látványosan nagyobb és jóval komolyabb szerkezetnek is tűnő szabadalmaztatott felépítésű kúpok bronzból és a különleges POM nevű anyagból készülnek, közülük az utóbbi egy kiváló rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkező speciális Polioximetilén nevű ipari szintű polimer. A kúpok belsejében a többi Vibra-R termékhez hasonlóan kerámia golyó található, ami elcsatolja egymástól a két részegységet, azaz a talpat és a kúp csúcsában végződő mozgó részt. Az 51 mm átmérőjű fekete és sárga kúpok lényegében mindenféle analóg és digitális audio/AV műsorforrás, külső tápegység és erősítő alatt használhatók, célszerű módon három darabot kell belőlük az adott készülék fenéklemeze alá helyezni.

A múltkori Vibra-R korongok kipróbálásánál használt nosztalgikus felvételekkel indul a meghallgatás, melyek a bronz kúpokat is hadba vetve dinamikusabban, teltebb basszussal, egységesebben és tisztábban szólalnak meg. Legalább ugyanilyen fontos változás a hangok finomabbá és selymesebbé válása, valamint az apró részletek mennyiségének fokozódása, amelyek audiofil paraméterekként jelentősen növelik a zenék élvezeti értékét és hosszabb távon is jóval érdekesebbé teszik őket. Bonnie Pointer sokkal nagyobbat és hihetőbbet sóhajt a dal elején, több a levegője is, és az énekhangja gazdagabb hangszínkészlettel és felhangrendszerrel rendelkezik. A hangok a korongoknál tapasztaltakhoz hasonlóan mindegyik felvétel esetében némileg közelebb jönnek, így közvetlenebbé válik a kapcsolat a zene és a zenehallgató között. A tér érezhetően szélesebbé válik és a hangszerek pontosan és levegősen helyezkednek el a megnövekedett játéktéren. A könnyűzenében kulcsszereplőnek számító dobok erőteljesebbeket és súlyosabbakat ütnek, miközben frissebbé is válnak, a szubtartományba eső frekvenciákból pedig egyértelműen több szólal meg a kúpok közreműködésével.
A jazz muzsika bevezető részénél a kúpok hatását érdekes módon némileg a hálózati szűrőkéhez tudnám hasonlítani, mivel a zene mintha egy kicsivel halkabban szólna, és a változások nem elsősorban a látványos paraméterek terén történnek, mint például dinamika, basszus, stb., hanem a hangzás inkább kifinomultabbá válik. A közönség zsivaja hihetőbb és valóságosabb, a különböző hangok jobban szétválnak, és javul a koherencia és az egységesség is. Érezhetően több lesz a fúvósok levegője és a vibrafon könnyed hangulatú, finoman csilingelő játéka is életszerűbbnek tűnik és lazábban válik el a dobozoktól. A jazz muzsika dinamikában alapból kevésbé intenzív, mint az előbbi felvételek, úgyhogy ezen a téren amúgy is kevesebb a változás, a színpad azonban a popmuzsikákhoz hasonlóan szintén tágul, és a zenészek kényelmesen be is lakják a nagyobb teret.
Klasszikus zenéken a jól bevált módon megfordítom a hallgatási sorrendet, így először a kúpok közreműködésével, majd nélkülük szólalnak meg. A felvételek egyöntetű hatásként kissé színtelenebbé, soványabbá és élettelenebbé válnak. A zenészek és az énekesek egyaránt hátrébb és összébb húzódnak, csökken a színpad területe és a levegő mennyisége is. Az énekhangokat némileg kedvetlenebbnek és színtelenebbnek érzem, a dinamika szintén tetten érhető csökkenése miatt pedig kisebb a kontraszt a gyengébb, halkabb és az erősebb hangok között, ami főleg olyan muzsikákon nagy veszteség, mint például Verdi Macbeth részlete, ahol komoly tutik váltakoznak az andalító hegedűfutamokkal. A kisebb színpad és a kevesebb levegő okán a hangszercsoportokat is tömörebbnek érzem, a zenészek zsúfoltabban helyezkednek el, az előbb a kúpokkal egyértelműen komfortosabban érezték magukat.

Ajánlás

A Vibra-R korongok múltkori sikeres bemutatkozása után az előző termékeknél komolyabb konstrukciójú bronz kúpok lényegében ott folytatták, ahol a bronz korongok abbahagyták. Vélhetően a közös anyag, a bronz használata miatt a bronz kúpok által előidézett javulások jellege a bronz korongokkal tapasztaltakhoz hasonlít, csak éppen nagyobb mértékű nála. Érezhetően több a dinamika és a basszus is, főleg popzenéken, a legfőbb hangsúly azonban a zenék kifinomultságán, felbontásán, a levegősségen és a valódiságon van. Mindennek köszönhetően a kúpok alkalmazásával olyan minőségtöbblet érhető el, ami készülékfejlesztésben sokkal többe kerülne, és ne feledjük, a „kezeletlen” vibrációk a komolyabb készülékeknél is megteszik a maguk káros hatásait, így pusztán készülékcserével ezt a problémát amúgy sem lehet megoldani.

Vibra-R bronz kúp
Magasság: 50 mm
Ármérő: 51 mm
Tömeg: 240 g
Ár: 17.270,- Ft/db


Forgalmazó: Turnings E. C.
Tel: 28/920-942, 30/374-9636
www.bolthely.hu/vibrar