The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Xindak VT5-RS

Ha azt halljuk, hogy valami kínai, akkor legtöbbünknek - úgy gondolom érthető okokból - a silány minőségű, és értéktelen jelzők ugranak be. Hogy mennyire nem szerencsés, ha az ember az előítéleteire hallgat, arra ékes példát ad a Xindak VT5-RS alátétkészlete.
Bár a gyártó cégről kedves kollégám részben már megemlékezett korábban, dióhéjban mégis vegyük át még egyszer.

Az 1988-ban alapított jogelőd után '99 óta már Xindak Electronics Co.,Ltd néven futó vállalkozás árupalettája talán a legszélesebb, amit valaha láttunk, hiszen megtalálhatók rajta az elő-, integrált, és csöves erősítők, CD-játszók, hálózati, interkonnekt, és hangfalkábelek, DAC-ok, iPod dokkoló, biztosítékok, alátétkészletek, és egyéb tartozékok.


Ami rendszeres olvasóinknak ismét nem újdonság, hogy fajlagosan kisebb befektetéssel a legkarakteresebb változást rendszerünk hangjában - általában - nem egy készülék cseréje hozza, hanem a "csatolóké", tehát a hálózati kábel, az interkonnekt, avagy a mechanikai eszközök leváltása. A készülékalátétekkel kapcsolatban elsőre szerintem sokan szkeptikusak, nem hiszik el, hogy pár ezer/tízezer forintért valóban hallható hozadékuk van a hangminőségben, ám mint az korábban többek között a Nordost Pulsar Points és a magyar gyártmányú Libra esetén is bebizonyosodott, nincs helye a kétkedésnek: a dolog működik. A kérdés már csak az, hogy a Xindak VT5-RS készlete mennyire tudja megtámogatni zenei élményeink kiteljesedését.

xindak_vt5RS_1.jpgKorrekt csomagolásán kissé érződik a távol-keleti jelleg, ám senki ne mosolyogjon mögöttes negatív élt sejtve, mert ezúttal olyan nincs. A három korong szantálfából készült, míg a közepükön található vájatba pontosan illeszkedő fémgolyók magas széntartalmú acélból. A cég mérnökei nem spóroltak a rövidítés hosszán: Spherical Cone Base Plate for Vibration Tuning (SCBVT)-nek nevezték el ezt a rezgéselnyelő rendszert, amely a pontosság kedvéért nem csak elnyel, hanem a vertikális rezgéseket horizontálissá konvertálja, hogy aztán eloszlathassa őket. A dolog fizikáját nagyjából mindnyájan ismerjük, a lényeg: kevesebb "káros" rezgés = jobb hang. Nincs is más hátra: halljuk!

Hangminőség
Először az alap rendszerrel melegítettem be a füleimet, majd a CD-játszó alá kerültek az alátétek. Azonnal érezhető volt a hangerőcsökkenés, ami ilyenkor szinte kötelező "tünet". A közepek dúsabbá váltak, a mélyek pedig izoláltabbak, és erőteljesebbek lettek. Az énekhang cizelláltabban szólalt meg, a zenekar pedig kissé visszahúzódóbbá vált. Óvatosabban adagolt dinamika, nagyobb tér, mélyebb színpad jellemezték komolyzenei felvételeken. Jazzen a zongora élénkült meg, sokkal érdekfeszítőbb lett a játéka, hosszabb lecsengésekkel, ám az énekhang is kinyílt, mindemellett pedig jóval árnyaltabb lett az összkép. A kontúrok élesebbé váltak, de egyáltalán nem bántó módon. A részletezettség megnőtt, és bár a hangerőcsökkenés itt nem olyan "fülbeötlő", mégis sokat finomodott a hangzás. Szúrósabb, kissé talán szemtelenebb fúvósok, tökös basszgitár, szikrázó cinek, és jó kis hangulat volt a végeredmény. Poposabb vizeken is kiszélesedett a tér, tisztább, világosabb tónusú lett a magastartomány, kopogósabbá vált a tikfa, a mélyek lejjebb költöztek egy félemelettel, a ritmika pedig példás feszességet adott a produkciónak.
"Visszafelé" is meghallgattam rendszerünket, az alátét eltávolítása után fakóbbá vált a prezentáció, összefolytak az apró finomságok, helyenként pedig mintha eggyel olcsóbbra cserélték volna a zongorát. Kevesebb vitalitás, szürkébb, unottabb fúvósok, és szégyenlősebb magasak győztek meg róla, hogy a Xindak VT5-RS igencsak megéri a pénzét.

Ajánlás
xindak_vt5RS_2.jpgIsmét bebizonyosodott tehát, hogy sok múlik az apróságokon. Többmilliós rendszeren is hallható javulást okozott egy olyan kis ügyes praktika, mely még a szűk költségvetésből gazdálkodó zenebarátok számára sem elérhetetlen. Természetesen nem csak ez az egy készlet szerepel a cég repertoárján, hasznos lehet a többit is kipróbálni, mielőtt döntenénk. A végére pedig csak annyit, hogy be kell látnunk, akármenynyire a tömegtermelés és a dömpingáru fémjelezték az elmúlt évtizedekben a sárga kontinens legnépesebb országát, nem általánosíthatunk. A Xindak több ízben is rácáfolt a kétkedőkre, reméljük példáját egyre több cég követi majd a jövőben.

Xindak VT5-RS
Ár: 14.900 Ft/ szett
Forgalmazó: PS Audio
Tel: 30/9535-485