The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Rotel RCD-12

Noha az utóbbi időszakban a digitális zenehallgatás szinte csak médialejátszókról, hálózatokról, streamelésről és az USB DAC-okról szól, azért az olyan régi és patinás audio iparosok, mint a Rotel még nem írták le a CD játszót sem, sőt legújabb típusukkal egyenesen azt szeretnék bebizonyítani, hogy bőven van még spiritusz ebben a több mint 30 éve létező médiában. Ettől függetlenül nem irigylem mostanában a hifi cégek termékfejlesztőit és azokat a szakembereket, akiknek egy-egy több éves kifutású új modellsorozat megalkotásakor ki kell találniuk, hogy vajon merre változik a világ a következő időszakban, és egy adott termékre vagy termékcsoportra szükség lesz-e még egyáltalán egy vagy két év múlva.

Régebben ilyen szempontból minden egyszerűbb volt, csupán a minőség javítására kellett koncentrálni, esetleg figyelembe venni az aktuális design trendet, majd minden készüléknek el kellett készíteni az utódját. Manapság ezzel szemben már az is kérdéses, hogy az adott típusnak kell-e utód, és ha igen, vajon mit kell még tudnia és milyen új kütyükkel kell tudnia együttműködni, hogy modern és naprakész legyen. Ebben a mai stream világban a CD játszó, ami több mint három évtizedig az audio rendszerek központja volt, egész egyszerűen elkezdett kimenni a divatból, és valószínűleg előbb-utóbb már csak az értő közönség úri huncutsága lesz, mint mondjuk az analóg lemezjátszó a másik táborban.

Rotel-RCD-12 insideAz elegáns és kifejezetten szép RCD12 CD játszó külsőleg is igazán központi darab lehet, amin elégedetten legeltetheti a szemét az a hifista, aki a hangzás mellett a kinézet finomságira is fogékony. Az eldugott NAS winchesterektől eltérően ez a lejátszó egy büszke darab, amit illik közszemlére tenni, mint egykoron, amikor még az óriási hifi rendszer az átlag lakások dísze volt. Az ezüst és fekete színekben kapható készülék lemezfiókját az utóbbi időben egyre divatosabbá váló slot-in lemezbetöltő nyílású mechanikára cserélték, így a letisztultan egyszerű előlap összhangját immár a fiók sem töri meg. Maga a slot-in megoldás először az autórádiós-CD-kben jelent, majd lassacskán az otthoni lejátszókban is elterjedt, manapság például már a Meridian CD játszókban is ezt alkalmazzák, ami azért elég beszédes momentum.

A készülék digitális szekciójának lelke a high-end CD játszókban használatos Wolfson WM8740-es chip 192 kHz/24 bit felbontással. A kizárólag diszkrét elemekből felépített áramköri környezet szokásosan magas színvonalú, akárcsak a Rotel erősítőkből táplálkozó analóg kimenetei fokozat. A digitális kimenet koaxiális SPDIF rendszerű, a hozzá tartozó aranyozott RCA aljzat mellett a szellős hátlapon az analóg kimenet szett, a hálózati kábel csatlakozója, valamint a 12 V-os Trigger és a Rotel link csatlakozások találhatók. Utóbbi segítségével az RT 12-es készülékhez csatlakoztatva a CD játszó a mellékelt távvezérlő mellett az Rotel iPhone/iPad programjával is irányítható, így a klasszikus készüléktípus elegánsan beilleszkedik napjaink komfortos vezérlőrendszereibe.

A készülék designját az új 12-es sorozatra jellemző nemes egyszerűség és a jellegzetes halványkék háttér világítású, fekete digites LCD kijelző határozza meg, a legszükségesebb funkciók apró nyomógombjai pedig szinte eltűnnek a high-endesen komoly hatású elegáns előlapon. Összességében az új RCD 12 a kategóriájánál komolyabb benyomást kelt, amit remélhetőleg a hangminősége is megerősít majd.

Hangminőség
A képzeletbeli jazz klubba lépve valóságos hatású nyüzsgés és plasztikus hangszerhangok fogadnak. A hangszerek szinte tapinthatóan valóságosnak tűnnek és az egész megszólalásra az életszagú lenne a legmegfelelőbb jelző. A dobok ritmusosak, erőteljesek és súlyosak, könnyedén beindítják a lábakat, amik az élénk és friss ritmusszekciónak köszönhetően nem is nagyon tudnak pihenni a következő percekben. A klarinét szintén felzárkózik a többiekhez és lendületes, könnyed dallamvezetéssel szól, a hangszerből kiáramló levegő érzete pedig még valóságosabbá teszi a produkciót. A zenészek jól belakják a rendelkezésükre álló teret, a színpad széles és mély, a hangszerek között elegendő tér és levegő van. Az általános élénkségbe és klubhangulatba a vibrafon is jól beilleszkedik a maga könnyed stílusú játékával, amibe némi bensőséges hangulatot is belecsempész, hogy az összhatás a valóságosság mellett eléggé kellemes is legyen egyben.
A következő Mozart ária megszólalása ugyancsak a teltség, az energia és a könnyed dallamvezetés ügyes kombinációját nyújtja, emellett a hangzásba némi megnyugtató kiegyensúlyozottság is keveredik, ami viszont a készülék méltóságteljes külsejével van remek összhangban. Anne Sophie Van Oter nagy energiával és átéléssel dalol, a hangja kellően levegős, könnyedén elszakad a hangsugárzóktól. Színvilág tekintetében a készülék a Rotel lejátszóktól megszokott diszkrét, kellemes tónust hozza, a vibráló élénkség nem az ő világa, a palettáján kizárólag finom ecsetvonásokkal festett színek találhatók. A színpadot széltében-hosszában precízen építi fel, a zenekar tagjait pedig korrekt módon helyezi el a rendelkezésére álló jókora helyen.
Shirley Horn felvételén az RCD-12 az anno a Linn által definiált basszusjátszó képességéből ad hatásos ízelítőt, ahogy energikusan mégis kifinomult módon ábrázolja a szőnyeg hullámoztató mély „szőnyeget” és dobütéseket. Megszólalásának másik kulcseleme az énekhang ábrázolása, az énekesnő valóságos hatást keltve jelenik meg, a hangja átszellemült, légies, és olyan természetes, mintha egyenesen a hölgy torkából jönne, nem pedig egy halom élettelen alkatrészből. A háttérkörnyezet kidolgozottsága az alapvetően diszkrét karakter ellenére nagyon jó, de a hangsúly érezhetően nem az egyes elemeken és a precízségen, hanem a komplett egész odafigyelő ábrázolásán van.
Az előzőek után már nem meglepő módon rock és pop műfajokon rendesen helytáll a készülék és erőteljes basszussal alapozza meg a produkciók hangulatát. A mélyei ráadásként nem csak energikusak, hanem analógosan teltek is, így a hatás még jobb. Nyers vagy sorjás hangokat még rockzenén sem lehet előcsalogatni belőle, alapvetően jóindulatú karakterének köszönhetően pedig a gyengébb felvételekkel is toleráns, és nem a gyengéiket akarja kidomborítani, hanem inkább a maximumot akarja kihozni belőlük.

rcd12

Ajánlás
Az RCD-12 egy alapvetően jóindulatú, barátságos karakterű hangokat megszólaltató kifinomult készülék, ami gyakorlatilag mindenféle műfajon élvezetes produkciót nyújt. Hangzásának kulcseleme a teltség és a valóságosság, főleg, hogy az utóbbit a mindenféle csillogást nélkülöző realista színezet is erősíti. Az eredmények tekintetében a tervezőknek jól sikerült összehozniuk a japános kifinomultságot és a brit realizmust, amiből egy két lábbal a földön álló, mindazonáltal élvezetes hangú és hosszú távon is jól hallgatható típus született, ami bizonyára sokaknak kedvet tud még csinálni egy új CD játszó beszerzéséhez.

Rotel RCD12
Frekvencia átvitel: 20 Hz-20 kHz (±0.5db)
Dinamika: > 96dB
Jel/zaj arány: > 100dB
Csatorna elválasztás: > 98dB @ 1kHz
TDD+zaj: 0.0045 % @ 1kHz
Méretek: 430×93×313 mm
Tömeg: 5,4 kg
Ár: 175.000,- Ft
Forgalmazó: Aymara Kft.
Tel: 1/317-5560