The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Metrum Acoustics Onyx DA konverter teszt

A Metrum legújabb, különleges és értékes kőzetekről elnevezett DA konverter sorozatának az Onyx a középső tagja, amely sok tekintetben megegyezik a felette elhelyezkedő Jade modellel, többek között mindegyikük a gyártó csúcskategóriás Adagio és Pavane típusainak deriváltja, a „nagyokkal” szinte azonos funkciókkal és nagyon magas szintű kiviteli minőséggel.

Ennek megfelelően az Onyx lelke szintén az elsőként a high-end Pavane típusban alkalmazott új DAC chip, amelyet a gyártó természeten teljes egészében maga fejlesztett ki. A parallel kötött túlmintavételezés és szűrés nélküli R2R ladder hálózat a fő áramköri lapon elhelyezett négy darab 24-bites Metrum Transient Two DAC modulból épül fel (kettő mono csatornánként és kettő a szimmetrikus felépítéshez), amit még a szintén saját FGPA-meghajtó (Forward Correction Module) egységgel is kombinálták, amely a jelekből új szeparált adatfolyamokat képez, így az egyes DAC chipek a leginkább lineráris régióban végzik el a jelfeldolgozást és az analóggá alakítást. A különleges megoldás eredménye az extrém linearitás (akár -140 dB) és a valós 24 bites dinamika tartomány. A készülék szimmetrikus dual mono kialakításának köszönhetően a frekvencia átvitele is nagyon széles, a csatorna elválasztás értéke pedig 120 dB.

unas 511157 altpic 2

Kisebb testvéréhez (Amethyst) hasonlóan az Onyx fix 2V jelű RCA és szimmetrikus XLR analóg kimenetekkel egyaránt rendelkezik. Digitális bemenetekből a választék Toslink optikai (24 bit/96 kHz), koaxiális (24 bit/192 kHz) és szimmetrikus AES/EBU (24 bit/192 kHz) változatokból, valamint egy USB portból (24 bit/384 kHz) áll. A midi méretű készülék keskeny előlapján mindegyik bemenethez direkt aktiválást biztosító nyomógomb és indikátor led tartozik, emellett még a távvezérlő szenzorának ablaka és egy error kijelző található rajta. Az alumínium és acél kombinációjú készülékház fekete vagy ezüstszínű előlap változatokban elérhető.

unas 511157 altpic 3

A HEX és Musette típusok révén már bőven volt alkalmam belekóstolni a holland NOS DAC-ok zenei világába, ami nagyon bejött nekem a természetes, sallangmentes és analógos jellegű karakterével. A legújabb sorozat középső tagjának hangzása természetesen ugyanazt az utat járja, mint a társai (és vélhetően mindegyik Metrum DAC) csak éppen kategóriájának és a fontos részegységek folyamatos finomításának köszönhetően még magasabb szintet képvisel, mint a korábban hallott típusok. Azt valószínűleg már említenem sem kell, hogy a digitális „fényesség” és „csillogás” szintén teljes mértékben hiányzik az Onyx megszólalásából, amely némi képzavarral élve sok tekintetben egy analóg, mégis digitális eszközre emlékeztet. Telt és kerek hangzásának minden egyes paramétere józan szintű, vagyis nincsenek kiugró jellemzők, amelyek megbontanák az egységet és elvonnák a figyelmet a többi ugyanolyan fontos momentumról. Ha úgy vesszük, lényegében ez is egy analógos tulajdonság, hiszen az analóg hangreprodukciókban ugyanúgy voltak dinamikai, átviteli, stb. különbségek a készülékek között, de a látványosan kihegyezett paraméterek világát igazából a digitális technika hozta el, kezdetben nagyon sokak rövidtávú csodálatát kivívva velük. Ezzel szemben az Onyx a „csak” zenél kategóriába tartozik, és műfajtól függetlenül letisztult, barátságos hangvételű, kellemes színezetű, natúr és semleges karakterű muzsikát kapunk tőle, amit hosszabb távon is nagyon jó hallgatni. A „rongyosra hallgatott” jazz buliból számos egyéb dolog mellett a cinek könnyed selymessége, a basszus testessége és pontos kottázhatósága, valamint a zongora természetessége, eszköztelensége és gazdag felhangrendszere ragadta meg a figyelmemet. Felidézve az emlékeimet és „fellapozva” a korábbi cikkeket a zongora a többi Metrum DAC-nál is említésre került, a hangszer megszólalása pedig eddig minden esetben lenyűgözött, ami bizony már komoly tendenciának számít. Az állandóan visszatérő pozitívumok listáját a testes, dús, energikus és kimondottan analógos jellegű basszus is tovább gazdagítja, amihez friss dinamika párosul, erőszakosság és túlhajtottság azonban még nagyobb hangerőszinteken sem tapasztalható. A frekvencia átvitel széles, de szándékoltan nem virtuóz szintű, inkább e téren is realizmusra törekvő, amitől a zene még inkább kerek és egységes, mivel egyik tartomány sem akar a másik fölé kerekedni.
A klasszikus muzsikák szokás szerint nagyon fekszenek az Onyxnak. A kamara jellegű darabok személyességének, vagy a nagyzenekari művek komplexitásának megjelenítése egyaránt nagyon jól megy neki, a különféle akusztikus hangszerek megszólaltatásánál pedig újabb hatásos ízelítőt nyújt a természetességből és a valóságosságból. A zongorák megszólaltatása ismét csak az egyenletesen nagyon magas teljesítmény igazi csúcspontjainak számít, de ugyanígy kiemelkedő az énekesek élethűsége és felvételtől függően a jelenlét érzet is. Pop és rockzenék esetében a készülék alapvető karakteréhez hűen túlzások és rossz értelemben vett discós feeling nélkül, dinamikusan, kellemes és izgalmas színvilággal, sok részlettel és még az elektronikus hangszereket is méretes virtuális színpadon „szétrakva” zenél, az analóg jelleg pedig az előzőekhez hasonlóan ugyanúgy az előadásmód szerves, mondhatni elidegeníthetetlen részét képezi.

OnyxSilver 750x750

Ajánlás

A HEX ésMusette típusokhoz hasonlóan afféle családi vonásként az Onyx is főként az analógos karakterével, valamint barátságosságával, testességével és természetességével hódít, minden bizonnyal könnyedén újabb rajongókat szerezve a kifinomult, szűrők és túlmintavételezés nélküli DA konvertereknek, amelyek a fentiek alapján a magasabb ár, és minőségi kategóriákban is nagyon komoly, mindenképpen figyelembe veendő alternatíváknak számítanak.


Metrum Onyx DAC
Frekvencia átvitel: 1Hz – 20 kHz (-1dB, 44.1 kHz)
1Hz – 65 kHz (-1dB, 192 kHz)
THD: 0,006%
Zaj: -145 dB
Méretek: 60×290×250 mm
Tömeg: 3,1 kg
Ár: 799.990,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu