The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vincent Audio DAC-7 DSD DA konverter teszt

A Vincent Audio erősítők legtöbbjéhez hasonlóan elektroncsövekkel is rendelkező vadonatúj DAC-7 DA konverter a klasszikus digitális csatlakozások mellett egy USB portot is kapott, amelyen keresztül akár DSD256 fájlok fogadására is képes.

A gyártó azt már számtalanszor bebizonyította története folyamán, hogy az elektroncsövekkel készülő hibrid kivitelű erősítőkkel nagyon kellemes hangzást tud összehozni, és ugyanilyen módon a „jó öreg” csövek a digitális eredetű zenei jelek finomabbá varázslásában is nagyon hasznos szolgálatot tehetnek. Demokratikus módon azonban a DAC-7 nem „kényszeríti” rá a tulajdonosára mindenáron a csöves zenehallgatást, mivel a jellegzetes körablakon keresztül meg is tekinthető 6Z4 (×1) és 12AU7 (×2) csövekre épülő narancssárgán izzó lámpás fokozat mellett egy amúgy szintén lágyabb hangzásvilágot képviselő FET-es analóg kimenettel is rendelkezik, és közülük egy előlapi nyomógombbal a felhasználó választhatja ki, hogy melyiket szeretné használni. Mindez egy nagyon hasznos, valóságos 2 in 1 készüléket eredményező szolgáltatás, hiszen a rendszerünk vagy az ízlésünk mellett akár még az adott hangulatunk vagy az éppen hallgatott zenék szerint is váltogathatjuk a kétféle módot. A teljesen szimmetrikus felépítésű, széles dinamika tartománnyal (>100 dB) és nagyon alacsony zajszinttel rendelkező analóg kimeneti fokozatot egy szeparált analóg tápegység látja el éltető energiával, amely többek között a digitális résztől való hatékony elcsatolást, és a belőle fakadó zavarmentességet is biztosítja.

Vincent dac7 silver

A DAC-7 digitális szekciójának lelke az AKM által gyártott AKM 4490-es DA chip, természetesen kiváló minőségű alkatelemekkel „körítve”, úgymint WIMA és Nichion alkatrészek, kifinomult szűrők és precíz órajel generátor. A konverter az alábbi formátumok fogadására képes: MP3, WMA, AAC, AAC+, ALAC, FLAC, APE, WAC és DSD, a széleskörű felhasználhatóságát pedig a gazdag digitális bemenetválaszték garantálja, amelyben kettő koaxiális RCA, kettő optikai, egy szimmetrikus AES/EBU és egy USB B csatlakozás található. Előbbieken maximálisan 24 bit/192 kHz PCM és DSD64, míg az USB porton keresztül akár 32 bit/192 kHz PCM illetve DSD256 felbontású jelek fogadása lehetséges. Kimeneti oldalon egy RCA és egy szimmetrikus XLR csatlakozópár a választék, utóbbin keresztül megfelelő erősítővel párosítva a DAC szimmetrikus felépítéséből fakadó auditív előnyöket teljes körűen ki lehet használni.

Vincent Audio DAC 7 back

A fekete és ezüstszínekben kapható DAC-7 szolgáltatás csomagjának részét képezi még egy előlapi 6,3 mm-es jack fejhallgató csatlakozó, melyet praktikus módon hangerőszabályzóval is elláttak.

Az általam eddig hallott Vincent erősítőkkel szerzett tapasztalataim szerint a gyártó ideálja alapvetőn a kellemes, barátságos és lágy hangzás, ezért nem csak a hibrid, hanem még a félvezetős erősítői is úgy szólnak. Vélhetően a félvezetős készülékeiknél ezért alkalmazzák a JFET-eket, mivel azok karaktere nagyban hasonlít az elektroncsövekére, így a jól ismert és már sokszor méltatott Vincent hangzásvilág lámpák nélkül is megvalósíthatóvá válik. Ennek okán a DAC-7 csöves és félvezetős üzemmódja között nincsenek óriási különbségek, a konverter karaktere mindkét verzióban analógosan puha, kifinomult és barátságos, a kellemes színvilága pedig hatásvadász árnyalatok nélkül is kellően gazdag. Mindezzel együtt persze ne valami rózsaszín ködfelhőbe burkolt maszatolást képzeljünk el, mivel a készülék még csöves változatban is kellően élénk, határozott, kontúros és érdekes hangokat szólaltat meg, ráadásként nagyon jó felbontás mellett. Félvezetős üzemmódban élénk prezensztartomány és magasak jellemzik, a különféle hangok könnyedén és természetesen áradnak a hangszórókból, a megszólalás a kellemesség és a racionalitás ügyes keverékét nyújtja. Átkapcsolva a csövekre a hangzás általánosságban egy kicsit teltebbé és kerekebbé válik, a prezensz selymesebb és lágyabb lesz (de még mindig konkrét marad). Ahogy az előbb már említettem, a két verzió között nincsenek egetverő különbségek, de azért tökéletesen beazonosíthatók és a maga módján mind a kettő nagyon tetszik. Külön-külön nézve önmagában mind a kettő tökéletesen megállná a helyét, így viszont kapunk egy olyan extra lehetőséget, hogy akár az éppen hallgatott zenék műfajához válasszunk opciót; nagyon leegyszerűsítve a dolgot például a csöveset a klasszikusokhoz, a félvezetőset pedig a könnyűzenékhez, bár még ez a választás is lehet egyéni ízléstől függő. Verdi Macbethjénél például a félvezetős energikusabb és dinamikusabb tutikat, fémesebb rezeseket és nagyobb érzelmi feszültséget biztosít, míg a csövessel a lágy vonósfutamok tetszenek sokkal jobban, egyszóval sokszor nehéz választani a két jó közül és valahol általában mindig apró kompromisszumokat kell kötni. A zongora-szaxofon felvételnél félvezetősen hallgatva több a szín és a hangszerek kontúrosabbak, élénkebbek, míg csövesen érzelmesebb, lágyabb és andalítóbb a megszólalás. A zongora felharmonikusaiból a félvezetősnél kapok többet, és ezt a verziót érzem nyíltabbnak és levegősebbnek is, ezért maximálisan értékelve a másik erényeit most inkább ezt választanám, ismét hangsúlyozva, hogy mindegyik kiváló minőségű, és azért a csöves hangulati elemeit bizonyára hiányolni fogom.
A ritmusszekciók munkája mindegyik változatnál nagyon jó, a dobok erőteljesek és dinamikusak, de értelemszerűen a félvezetősnél nagyobb svunggal rendelkeznek. A bőgők és a basszusgitárok hangja dús és finoman duruzsoló, a zenék műfajtól függetlenül mindig stabil és biztos alapokon nyugszanak. Dinamikusabb és erőteljesebb zenei részleteknél a készülék kellemes karaktere egyik üzemmódban sem csorbul, pop és rockzenéken a félvezetős a nyíltabb és dögösebb, míg a csöves papírforma szerint a lágyabb világot képviseli.
Nagyfelbontású anyagokkal mindkét verzió esetében tovább javul a felbontás, újabb és újabb halk hangocskák és háttérszólamok tűnnek fel, emellett az akusztikus felvételek környezete is gazdagabbá válik. A készülék karakterének megfelelően azonban ilyenkor sem kihegyezettebb, hanem érettebb, kidolgozottabb és kifinomultabb hangzást kapunk, a zenékben még több érzelem van, a hangszerek sokszínű önálló egyéniségek, de a komoly készülékekre jellemző módon mégis érezhetően egy csapatban játszanak. Éles, bántó vagy harsány hangot még a félvezetős változatban sem lehet kicsalni a konverterből, és ami nagyon fontos, a hangzás cseppet sem digitális ízű, főként csöves változatban pedig még azok számára is abszolút szerethető, akik az analóg lemezjátszók világából érkeztek és a fülük egyértelműen az analóg hangzásra van ráállva.

Ajánlás

Igényes kivitel és a jellegzetes kellemes Vincent hangzás jellemzi a DAC-7 DA konvertert, amelynek hallgatása mind a félvezetős, mind a csöves fokozatot használva nagy élményt jelent. Esetében a kellemesség nem a realizmus, a részletek és a valós színek elfedését jelenti, így még csöves módban is kellően részletező és pontos megszólásban lehet részünk, újabb fontos előnyként ráadásként mindenféle bántó digitális íz vagy a hosszú távú zenehallgatást károsan befolyásoló momentum nélkül.


Vincent Audio DAC-7
Frekvencia átvitel PCM: 20 Hz- 20 kHz (+/- 0,5 dB)
DSD: 20 Hz- 50 kHz (+/- 2 dB)
THD: <0,0004%
Jel/zaj arány: >95 dB
Dinamika tartomány: >100 dB
Méretek: 430×95×360 mm
Tömeg: 6,5 kg
Ár: 459.990,- Ft


Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu