The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

AudioQuest Dragonfly Cobalt USB DAC teszt

Az elsősorban kábeleiről ismert gyártó Dragonfly azaz Szitakötő nevű USB DAC sorozatában a népszerű Black és Red típusok után jelent meg a csúcsmodell Cobalt, amely társaihoz hasonlóan számos felhasználási lehetőséget kínál.

A többi Szitakötőhöz hasonlóan szintén pendrive méretű és küllemű Cobalt nevéhez hűen elegáns sötétkék színben pompázik, a névadó Szitakötő embléma pedig a a mintavételezés értékétől függően esetében is különböző színekre vált. A pendrive érzetet erősíti tovább a levehető kupak, ami az USB A csatlakozót rejti, míg az eszköz másik végén egy 3,5 mm-es analóg jack kimenet található, amelyhez fül/fejhallgató, aktív hangsugárzó vagy akár erősítő is csatlakoztatható. A csomagolásban találunk még egy Type C USB-USB A Dragon Tail karbon kábeles átalakítót és egy praktikus bőrtokot a készülék tárolásához és szállításához. A csatlakoztatási lehetőségek természetesen ennél is jóval széleskörűbbek, mivel a Cobalt a különböző opcionálisan megvásárolható adapterek használatával lényegében mindenféle mobileszközhöz hozzáköthető.

dragonfly2

A Black és Red modellekhez képest a gyártó a Cobalt esetében számos frissítést és fejlesztést hajtott végre, melyeknek köszönhetően csúcsmodell kvalitásai a leírások szerint jócskán túlmutatnak a kisebb társaikén. A digitális jelek analóggá alakítását immár az új ESS ES9038Q2M DAC chip végzi minimális fázisú lassú roll-off szűrővel párosítva. A kimagasló minőségű PIC32MX274 mikroprocesszor 33%-al nagyobb jelfeldolgozási sebességet biztosít, s teszi ezt ráadásként kevesebb áram felhasználásával, míg a fejlettebb tápcsatorna szűrés jelentősen megnöveli a Wi-Fi és Bluetooth jelek zavaró hatásaival szembeni immunitását. A Cobalt 2,1 V-os kimenete mindenféle fejhallgatót gond nélkül meghajt továbbá ideális az eszköz külső analóg erősítőhöz való csatlakoztatásához is.

dragonfly cobalt phone

A bit-perfect digitális hangerő szabályzó kiemelkedő jel-zaj arányt biztosít, lehetővé téve hogy Apple és Android eszközökkel is együtt működjön. Emellett az aprócska készülék még egy megfizethető MQA lejátszónak is tekinthető. A Cobalt a Gordon Rankin StreamLength aszinkron USB kódját használja, kiegészítve a monoClock technológiával, vagyis egy ultra-alacsony jitterrel dolgozó időzítő is része a DAC chipnek, amely nagyobb felbontást és tisztább hangzást eredményez.

A Dragonfly Cobalt kezelése igazán egyszerűnek mondható, mivel megfelelő operációs rendszerek használata esetén (legalább Android 4.1 illetve Windows 7 és 8-nál újabb verziók, ezeknél régebbiekkel nem is használható) nem kell hozzá semmiféle segédprogramot letölteni és telepíteni, csak csatlakoztatjuk, a Szitakötő világítani kezd, és már szólhat is a zene. Mobileszközök esetében sok esetben megfelelő a mellékelt Type C adapter, ha viszont mégsem, a gyártó választékában többféle más verzió is megtalálható. Mindössze arra ügyeljünk, hogy a zene elindítása előtt a lejátszón illetve a lejátszó alkalmazáson vegyük le a hangerőt, mert a 2,1 V-os kimenet full hangerőn elég durva élmény lehet. Akik rendszeresen számítógéppel vagy mobileszközzel használnák a Szitakötőt, azoknak a jobb minőség elérése érdekében érdemes a gyári zenelejátszó programoknál valami jobbat telepíteniük, e tekintetben mindkét verziónál többféle alternatíva áll rendelkezésre.
Első lépésben a felhasznált laptop és okostelefon saját hangrendszerével hasonlítottam össze a Szitakötőt, ami mondhatni elég rövid versenyszám volt és nem is jelentett túl nagy próbatételt a kis kék készülék számára. A hozzá képest fakóbb, jóval szűkebb terű, kevésbé tiszta, laposabb és érdektelenebb „gyári kimenet” változatok hangját vaktesztben még egy kevésbé rutinos zenehallgató is könnyűszerrel beazonosította volna és hozzám hasonlóan neki is gyorsan elment volna tőle a kedve. Be is fejeztem az összehasonlítást, és helyette inkább a kategóriájában elvártakat figyelembe véve általánosságban és egy kölcsönkapott Red-el összehasonlítva folytattam tovább a hallgatózást.

A Cobalt hangzásának egyik legfőbb jellemzője a tisztaság és az a természetesség, ahogyan a hangok áramlanak belőle. A megszólalása nagyon alacsony zajszintű, zenei és semleges tónusú, ezért nem lehet sem meleg, sem hűvös jellemzőkkel illetni, mert egyáltalán nem avatkozik bele a hangképbe. Ha nem valami jóféle komponens DAC-hoz viszonyítjuk, akkor még audio rendszerben használva is nagyon jó hangzást kapunk tőle, egészséges, tiszta, dinamikus és egységes hangképpel. Fejhallgatón keresztül nagyon aprólékos felbontást, tág színpadot, dinamikus basszust és nyílt, tiszta hangszerhangokat produkál, tökéletesen megmutatva a jobb minőségű felvételek illetve a nagyobb felbontások auditív többleteit. Jó felbontása dacára a karaktere mégsem technikai ízű vagy mérnöki jellegű, mert mindig a zenét érzem előtérben és a kellemessége, valamit az alapvetően szórakoztató stílusa miatt nagyon jó hallgatni. A rangsorban közvetlenül a Cobalt alatt elhelyezkedő Red szintén egy nagyon jó készülék, a Cobalt azonban minden tekintetben felülmúlja. Ha a Red hangzása egy tiszta ablakot nyit a zenére, akkor a Cobaltét valami erős hatású szerrel még tovább tisztították és valahogyan még nagyobbra is szabták. Ugyanez igaz számos más paraméterre is. Jobb a két csatorna elválasztása, a hangzás érezhetőbben természetesebb, egységesebb, levegősebb és nagyvonalúbb. A Cobalt után hallgatva a Red-et a hangkép kissé összeesik, fakóbb és élettelenebb lesz, fejhallgatón keresztül pedig zártabbnak és sokkal inkább a fejemben szólóbbnak hat. Emellett a Cobalt basszusa is testesebb, a közepei nyíltabbak és gazdagabb hangszínűek, összességben pedig hitelesebb megszólalással rendelkezik. Kettejük közeli rokonsága azonban letagadhatatlan, egyértelműen érezni, hogy a Cobalt a Red nagyon jól sikerült továbbfejlesztése.

Ajánlás

A Szitakötő evolúció legújabb állomása még a szintén nagyon jó minőségű elődöknél is kiforrottabb, levegősebb, semlegesebb, tisztább és természetesebb hangzású modellt eredményezett, amely jelentős mértékben megnöveli a mobileszközről vagy számítógépről történő zenehallgatás élvezeti értékét, és amit emellett komponens rendszerekben még kompakt kis USB DAC-ként is sikerrel lehet alkalmazni. További upgrade lehetőségként a gyártó a Jitterbug nevezetű USB tápszűrőt ajánlja még hozzá, amit az elérhető leírások szerint valószínűleg szintén érdemes kipróbálni, ha valaki még jobb hangzásra vágyik.

AudioQuest Dragonfly Cobalt
Méretek: 19×57×12 mm
Ár: 99.990,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu