The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Luxman DA-06 DA konverter teszt

A Luxman jelenlegi legkomolyabb DA konverterének megtervezésekor minden területen a maximumra törekedtek, annak érdekében, hogy a készülék a napjainkban alkalmazott digitális formátumok mindegyikével kiváló minőségű, és a gyártó többi high-end készülékére jellemző hosszútávon is jól hallgatható hangzást nyújtsa.

A DA-06 DAC kvalitásainak kulcsa a minőségi zenehallgatás során használt PCM és DSD jelek kivételesen pontos feldolgozása és analóggá alakítása az eredeti muzsikákban rejlő potenciál lehető leghűségesebb reprodukciója érdekében. Napjaink elvárásinak megfelelve a készülék USB-bemenete természetesen teljes mértékben kompatibilis a PCM és a DSD jelekkel, amelyeket a legtöbb felhasználó alkalmaz. Az USB bemenete maximálisan 384 kHz/ 32 bites PCM, és 5,64 MHz-es DSD jelek fogadására, míg az SPDIF bemenet 192 kHz/24 bites PCM jelek kezelésére képes. A mai streaming szolgáltatások akár 192 kHz/24 bitet is biztosíthatnak a PCM-hez és 2,82 MHz-t a DSD-hez, a DA-06 reprodukciós specifikációi azonban jövőbemutató módon meghaladják ezeket az értékeket.

Luxman DA 06 DAC HFP back

Amint azt mindannyian tudjuk, a digitális jelátvitel és jelfeldolgozás egyik legnagyobb ellensége a jitter, ami lényegében egy digitális torzítás. A DA-06 aszinkron DSP jelátvitelt használ egy speciális dedikált feldolgozáson keresztül, amely hatékonyan kiküszöböli a közös üzemmód zaját az USB port használata esetén, míg az SPDIF bemeneteknél egy külön áramkör csökkenti a zajszintet az aszinkron jelfeldolgozás és a beépített DAIR (Digital Audio Interface Receiver) használatával. Ezeken felül a készülék alacsony fázisú zaj órát tartalmazó modulja szintén hozzájárul a teljes jelátviteli folyamat pontosságának növeléséhez.

A DA-06 konverter szekciójának mindkét csatornáján differenciál módban működő csúcsminőségű Burr-Brown PCM1792 chipek találhatók. Ez az áramköri konfiguráció kiküszöböli a csatornák közötti interferenciát és emellett csökkenti az egy adott chipre jutó feldolgozandó adatmennyiséget is. Hasonló megoldással rendelkeznek egyébként a Luxman D sorozatú CD/SACD lejátszói is, amelyek már számtalan esetben bizonyítottak a gazdag és analógos jellegű hangzásukkal. A DA-06 összesen 6 digitális bemenettel rendelkezik, melyek egy USB, kettő koaxiális, kettő optikai és egy szimmetrikus AES/EBU (XLR). A koaxiális bemenetek fogadják az általános audio berendezések digitális jeleit, a TV-k optikai kimenetének jeleit és a digitális video berendezéseket, míg a komolyabb illetve a professzionális audio készülékeket az AES/EBU bemenetre lehet csatlakoztatni.

Luxman DA 06 DAC HFP

A készülék áramköri felépítése a Luxmanhoz hűen precízen megtervezett és optimalizált, a lehető legrövidebbre szabott OFC kábelek pedig szintén tevékenyen hozzájárulnak a jelátvitel tisztaságához, csakúgy, mint a gyártó által tervezett kiváló minőségű és szigorúan válogatott alkatrészek. Az analóg puffer erősítő áramkör a D-06 CD/SACD lejátszótól örökölt tökéletesen szimmetrikus rendszer, amelyet a DAC chipen keresztül az audiojel feszültségre történő átalakítására használnak. A szintén stratégiai fontosságú tápegység egy rendkívül stabil OI magos transzformátorra épül, nagy kapacitású 10000 mikrofarados kondenzátorokkal a stabil működés támogatása érdekében. Az alváz stabilitása, merevsége és tömege, valamint a készüléklábak rezgéselnyelő képessége szintén minden audio berendezés minőségének fontos eleme. A DAC-ként kifejezetten nagy tömegűnek mondható (11 kg!) alumínium házas DA-06 egy 3 mm vastag acéllemezből készült alvázzal rendelkezik, amely többek között megfelelően nagy merevséget és alacsony súlypontot biztosít számára, míg a szilárd alumínium lábak szintén nagyban hozzájárulnak a hatékony rezgéscsillapításhoz.

Luxman DA 06 DAC HFP inside

Az DA-06 előlapján lévő kettős, 7 szegmenses piros kijelző az aktuális lejátszási adatokat valamint a különféle beállítások és üzemmódok adott értékeit egyaránt mutatja. A kimeneti fázisváltási funkció a szimmetrikus XLR és az aszimmetrikus RCA kimenetekre is vonatkozik, lehetővé téve a fordított fázisú bemeneti jelek pontos lejátszását. Az analóg szekció minőségének további javítása érdekében ki lehet kapcsolni a digitális jeleket más digitális eszközökre továbbító D/D konverter funkciót, amennyiben éppen nem használjuk.

A DA-06 dedikált Windows PC audio illesztő programja lehetővé teszi az USB-n keresztüli kommunikációt a Windows-os eszközökkel. A Mac számítógépekhez nem szükséges illesztő programot telepítenie, mivel azokat a szokásos OSX USB Class 2.0 művelettel lehet használni. A PCM adatok náluk is 384 kHz-ig támogatottak, hasonlóan a Windowshoz. Az illesztő program a Luxman oldalán található linken keresztül tölthető le.

Már a legelső pillanatoktól fogva nyilvánvaló, hogy a DA-06 ugyanazon ízlésvilág és hangzás-filozófia alapján született meg, mint a kis DA-150, csak éppen a gyártó jelenlegi legkomolyabb konvertereként egy egészen más pályán játszik. Az alapkaraktere forrásjeltől függetlenül nyílt, világos és életteli, emellett olyan sima, mondhatni selymesen finom hangokat szólaltat meg, amelyek még ebben a meglehetősen magas árkategóriában is eléggé ritkának mondhatók. Ezen tulajdonságainak köszönhetően egyrészt abszolút anti-digitális karaktere van, másrészt pedig nagyon könnyen megszerethető; az ember egész egyszerűen rákap a hallgatására, mint valami iszonyúan addiktív „szerre”.

Visszatérve egy-két mondat erejéig az anti-digitális karakterre, ilyenkor gondolkozom el azon, milyen érdekes is ez a hifi világ. Annak idején a CD lemez, mint a legelső digitális formátum a reklámokban az „ósdi”, sercegős és pattogós analóg hanglemezeket végleg nyugdíjba küldő, őket mindenféle paraméterében messze felülmúló, szinte tökéletes formátumként mutatkozott be. Természetesen mindenki azonnal CD játszót akart, az analóg lemezjátszók és hanglemezek pedig néhány év alatt szinte eltűntek az üzletek polcairól. Az audiofilek és az igényesebb zenehallgatók azonban már az elejétől fogva kritizálták az új technikát, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk, a gyártók pedig elkezdtek újabb technológiákkal, nagyobb felbontásokkal, up-samplinggal és egyebekkel kísérletezni. A digitális hangzás ezen erőfeszítéseknek köszönhetően egyre jobb és hallgathatóbb lett, a mérce pedig mi volt, hát persze, hogy az analóg hangzás, ami bármit is teszünk, mindig is a leginkább természetes és harmonikus az összes technológia közül. Visszaérkeztünk tehát a kezdőponthoz, létrehoztunk egy új technikát, hogy, végül más úton valósítsuk meg az előzőnek az eredményeit. Egy digitális lejátszó pedig akkor igazán jó, ha nem „digitális” karakterrel rendelkezik, amely jelző időközben persze negatívvá vált. Ha valamire azt mondjuk, hogy „digitális” ízű, karakterű vagy jellegű, arról mindenkinek valami bántó, hideg, rideg, idegen, éles, stb. hang jut az eszébe, ami egyáltalán nem szerethető. Ezen az értékelési skálán a DA-06 szintén egy kiváló készülék, ami még a leghétköznapibb 44,1 kHz-es felvételekkel is nagyon kellemes, nyílt, barátságos és szerethető hangzást nyújt, ami azért is különösen fontos, mivel a DSD (főleg audiofil körökben való) térhódítása ellenére a felhasználók birtokában lévő illetve a különböző zeneszolgáltatók választékában elérhető felvételek túlnyomó része ilyen felbontású, vagyis CD minőségű. 

A DA-06 által megszólaltatott hangok oldottan és megejtő könnyedséggel áramlanak a hangszórókból, a komplex megszólalást pedig a digitális eszközöknél ritkán tapasztalható harmónia hatja át. Az embernek olyan érzete támad, hogy most végre minden a helyére került, és minden úgy szól, ahogy szólnia kell. A hangsugárzók közti és körülötti területen felépülő színpadok megtelnek élettel, rengeteg a levegő, a részletek pedig klinikai vagy technikai érzet nélkül is óriási mennyiségben érkeznek. A hangzás érdekes módon, noha természetes és semleges karakterrel és színvilággal rendelkezik, mégis olyan, mint egy különleges illúzió, ami kiszakít a valóságból egy másik, csodálatos világba, amiben minél tovább ott szeretnél maradni, ezért sorban cserélgeted a lemezeket vagy válogatod a fájlokat, nehogy ez az élmény véget érjen. A legszebbek természeten a naturalitást előtérbe helyezve készült natív DSD felvételek, amelyeknél az ember úgy érzi, hogy már tényleg csak egy karnyújtásnyira van a hőn áhított analóg hangzás.

Tudjuk, hogy a zenehallgatást nem a kihegyezett paraméterek vagy a nagy és látványos dolgok, hanem az apró részletek és finomságok teszik igazán széppé és értékessé. Márpedig a DA-06 tálalásában például egy szaxofon egyetlen dallamában is annyi érzelem és szépség van, hogy akár könyvet lehetne róla írni. Ilyenkor érzem, hogy a valóságosságra, jelenlétérzetre és hihetőségre vonatkozó jellemzéseim utólag elinflálódtak; amikre korábban említettem őket, azok visszatekintve még korántsem voltak azok, csak próbálkoztak azok lenni. Alapvető karaktere révén az a készülék márkatársaihoz hasonlóan nem a „sötét” tónusok és hangulatok ábrázolásában jeleskedik, a finomsága azonban egyáltalán nem gátolja meg abban, hogy testes, erőteljes és dinamikus hangokat szólaltasson meg. Ahogy az átlagos CD-khez, úgy a jobbféle tömörített zenei anyagokhoz is jóindulattal közelít, és velük is sima, nyílt, természetes és magával ragadó hangzást nyújt, úgyhogy a tulajdonosa nyugodtan válogathat a lemez, ill. fájlgyűjteményében, a DA-06 a legtöbbjükkel sohasem hallott élményekkel ajándékozza meg. Ahogy a készülék hangzása a DA-150 konverterével, úgy a nemrégiben bemutatott és még szintén nálam lévő L-509X erősítőével is abszolút rokon, ezért kettejüket összekötve lehet igazán részünk a Luxman hangzásideál kvintesszenciájában. Az erősítő többek között szintén sima, finom és légies felső középtartománnyal rendelkezik, ezért a DAC általa még inkább kiteljesedik, és a hallgatónak egyfajta érintetlenül semleges hangzásban lehet része.

Ajánlás

A páratlanul sima, selymes, világos és nyílt hangzással rendelkező harmonikus DA-06 egy high-end digitális rendszer ideális eleme, sok szempontból maga a tökéletesség egy tökéletlen világban. Legyen szó PCM vagy DSD felvételekről, a megszólalása valósággal bevonja a hallgatját a zenei történésekbe, és újabbak meghallgatására csábítja. Mivel egyenletesen nagyon magas színvonalat nyújt, nem a felbontások és formátumok kiválogatásával fog bíbelődni, hanem azt a zenét élvezi, amihez éppen kedve támad, a DA-06 pedig a high-end DAC-ok klubjának mérvadó tagjaként mindehhez egy tökéletes partner lesz.


Luxman DA-06
Frekvencia átvitel: 2 Hz - 55 kHz (0, - 3 dB)
Jel/zaj viszony: 124 dB
Digitális bemenetek és formátumok:
USB (PMC): 32k, 44.1k, 48k, 88.2k, 96k, 176.4k, 192k, 352.8k, 384kHz (16, 24, 32bit)
USB (DSD): 2.82M, 5.64MHz
COAX/OPT/AES/EBU: 32k, 44.1k, 48k, 88.2k, 96k, 176.4k, 192kHz (16,20,24bit)
Méretek: 440×92×400 mm
Tömeg: 11 kg
Ár: 1.733.300,- Ft


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu