The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Emanation Power Terminal

Láttam már jó pár speciális hálózati elosztót pályafutásom során, az Emanation Power Terminálhoz hasonló egyedi és extravagáns alakzattal azonban még nem találkoztam, így a gyártó kiváló minőségű kábeleinek megismerése után kíváncsian vártam az elosztó „piramis” bekötését és meghallgatását is. A fából készült rezgéselnyelő talpakon álló egység valójában egy kiváló minőségű táp-disztribútor, amiben szűrőegység nem található, így a hangból bizonyára nem fog semmit sem elvenni. Működésének lényege a tápáram tisztáságának, energiájának és zavartalan áramlásának visszaállítása az eredeti szintre, vagyis az ilyen-olyan hálózatok káros hatásainak kiküszöbölése és semlegesítése.

 

Ezt a nemes feladatot többek között a Pro 600-as tápkábel végzi el, amiből egészen pontosan 6 méter került beépítésre az elosztóba csillagpontos bekötésben, hogy a hat aljzat minősége teljesen azonos legyen. A vertikálisan elhelyezett, így a padlótól még jobban elszigetelt aljzatok a Furutech gyártmányai, a test tökéletes kontaktusait réz biztosítja. A nálunk lévő darab a diszkrét szürke színű változat, ám kérésre számos szín közül lehet választani, így a készülék még ennél is egyedibbé tehető, a lényeg azonban természetesen nem ez, hanem a tápáram kondicionálása, amiről rövidesen mi is meggyőződhetünk.

Az egység nem rendelkezik beépített kábellel, a hálózatba való bekötéséhez  a talpának a felső részén találunk aljzatot, melybe a harmónia jegyében valószínűleg a gyártó Pro 600-as kábelét érdemes a leginkább csatlakoztatni.

Hangminőség
A Power Terminálon keresztül táplált készülékek tolmácsolásában nagyobb méretű klub jelenik meg a szobában, valóságosabbnak ható nyüzsgéssel és jóval tökéletesebb „ott vagyok” érzettel, ami egy efféle muzsika esetében kulcsmomentumnak számít. A dobok intrója dinamikusabb, az ütések pontszerűbbek és energikusabbak, és összességében az egész ritmusszekciót frissebbnek érzem. Mélyek terén a megszólalás egyértelműen nagyvonalúbb, a bőgő játéka hangsúlyosabb és pontosabb, a megindulások lendületesebbek, és a dobütések is mellbevágóbbak, mint az előbbi percekben. A hangszerek jobban különválnak egymástól, így a zenekar egységének megőrzése mellett jobban előtérbe kerül az egyediség és az egyéni teljesítmény is. Nincsenek az „egyszeri hifistát” lenyűgöző földindulásszerű változások, ennek ellenére valahogyan minden más; valóságosabb és komolyabb. Az előző változat néhány ponton szebbnek tűnt, ez meg realistább, vagyis nélküle kicsit mintha kozmetikázna a rendszer. Különösen a vibrafonnál érzem ezt, az Emanation elosztóval testesebb és kifejezetten valóság ízű, nélküle idealistább, szépen csengőbb. A klarinétból kiáramló levegő nagyon tetszik, az efféle momentumoktól igazán hihető a zene, ami konzerv volta ellenére a jó pillanatokban képes a valódiság illúzióját a szobába varázsolni.

A Mozart ária részlet érdekes kettőségként egyszerre nyitottabb és szellősebb, a hangszereket egyenként nézve pedig bensőségesebb és személyesebb hangvételű. A fuvolák hangja kifinomultabb és könnyedebb, az énekesnő simábban és lendületesebben dalol. A zene belső energiája egyértelműen megnő, nagyobbak a szintkülönbségek a hangos és halk, illetve a finom és erős részletek között. Mélyben szintén nő a részletezettség, a hangszerek és a szólamok a zene egységességének megőrzése mellett a jazzhez hasonlóan jobban szétválnak egymástól, s mivel a nagyzenekarban sokkal többen vannak, mint a jazz „bandában” a hatás még szemléletesebb. A realizmus most is a zene szerves része, egy minimális kis fény eltűnik, viszont minden kézzelfoghatóbbá és hihetőbbé válik.

emabackShirley Horn felvételénél megfordul a hallgatási sorrend, a jól ismert dallamok először a Power Terminal közreműködésével szólalnak meg. Eltávolítva az eszközt először a felvételt jellemző erőteljes mélyek durvább, kevésbé kontrollált megszólalására leszek figyelmes. Néhol többnek tűnik az erő, de nincs 100%-ig kézben tartva, az előző változat kifinomultsága bizony hiányzik a produkcióból. Az énekesnő hangja nem emelkedik ki annyira a hangszerek sűrűjéből, mint az előbb, ráadásul kevesebb benne az intimitás és az érzelem, és ez, tekintve a felvétel alapvetően bensőséges mondanivalóját és hangvételét, komoly hátrány. Shirley Horn az Emanation segítségével egyszerre volt érzelmesebb és karakánabb, míg nélküle szimplán elveszettnek tűnik. A cinek és dobseprők hangja sistergősebb és forszírozottabb, a prezenszben néhol egy kis sziszegést érzek, a PT-vel ez sokkal kellemesebben szólalt meg, és még ezzel együtt is jobban megközelítette a valóságot. Az energiák szintjét most hasonlónak érzem, az elosztóval azonban könnyedén áramlanak, míg nélküle izomból jönnek és kevésbé kifinomultak.

A „hivatalos” program végén egy kis NEK következik, mégpedig a Best Of lemez címadó dala, az E Da Qui című felvétel. Az énekkel és szóló akusztikus gitárral kezdődő dal eleje PT nélkül finoman magasba úszó, PT-vel realista színezetű és hangvételű. Az energia szintek különbözőségét leginkább a ritmusszekció belépése mutatja meg; az elosztót használva a lábdob lényegesen súlyosabb, a dobütések dinamizmusa pedig jóval nagyobb. A precíz és erőteljes mélyeknek köszönhetően a rock-feeling sokkal jobban érezhető, a felvétel testesebb és életszagúbb, miközben a finomságai is megvannak. Sokkal jobban bevon a zenei történésbe, hatása még a számos keverőpulton és elektronikán átment zenén is hangsúlyos és élvezetes.

Ajánlás
Az Emanation kábelek bemutatásánál esett szó a kiemelt tervezési momentumként kezelt energia-szint visszaállításról, melynek gyakorlati hasznáról a Power Terminal is szemléletes képet festett. Az elosztón keresztül táplált elektronikák zenéje energikusabb, erőteljesebb és dinamikusabb lett, a felvételek dinamikai „lépcsőinek” skálája pedig jóval kiterjedtebbé vált. Másik kulcselemként a zene realizmusa és valóságossága nőtt meg komoly mértékben, ez az a paraméter, aminek többek között a lenyűgöző jelenlétérzetet is köszönhetjük. Egyetlen hátrányként a bizonyos szempontból előnynek is számító szűrőnélküliséget hozhatjuk fel, ami miatt azokak, akiknél valamilyen hálózati zavar van, még érdemes egy jóféle szűrőt is bekötniük a Power Terminal mellé, egyéb esetekben azonban a készülék tökéletesen megállja a helyét önmagában is.   

Emanation Power Terminal
Ára: 610.000,- Ft
Gyártó/forgalmazó: Emanation Audio
Tel: 30/934-9992