The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Luxman E-250 Phono előerősítő teszt

Nagy múltú gyártóként a Luxman természetesen az analóg lemezek hallgatására is komoly figyelmet fordít, ezért választékában a különféle digitális eszközök mellett kettő felsőkategóriás phono előerősítő is található, melyek tökéletesen illeszkednek a cég prémium rendszereihez.

A jelenlegi két Luxman phono előerősítő közül a kisebbik E-250 egy vadonatúj termék a kínálatban, amely a még 2008-ban bemutatkozott referencia kategóriájú E-200-ast váltotta le nemrégiben. Megjelenésében az alumínium előlapos karcsú kis készülék a gyártó többi modelljéhez hasonlóan szintén a letisztult, kortalanul elegáns vonalvezetést képviseli, amihez tökéletesen passzolnak belvilágának egyes klasszikus technikai megoldásai, melyek bizonyos szempontból egyfajta visszatérést jelentenek a „békebeli” analóg hangzás ideáljához. Mindeközben érdekes kettőségként az E-250 olyan újszerű szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint például a kényes MC hangszedők lemágnesezése, újfent bebizonyítva, hogy értő kezekben a múlt és a jelen tökéletes harmóniába kerülhet egymással.

Az E-250 számos előnye és pozitívuma közül különösen fontosak a rugalmasan beállítható bemeneti impedancia, és kapacitás értékek, amelyeknek köszönhetően a készülék a hangszedők széles skálájával jól használható, míg a különféle finombeállítás lehetőségek és a precíz korrekció mindegyik típusból megpróbálja kihozni az elérhető maximumot. A hátlapon található impedancia választó (34/47/56/100 kOhm) illetve a kapacitás választó (0/100/220/320 pF) a készüléket gyakorlatilag bármelyik hangszedőhöz pontosan hozzáilleszthetővé teszi.

Luxman E250 phono inside

A készülék ezen kívül illesztő trafókat is tartalmaz 2-fokozatú erősítés választás beállítással. A trafók külön bal és jobb csatornákra dedikált egységek super permalloy vasmagokkal, így még az alacsony impedanciás MC hangszedők sem okoznak az E-250 számára problémát.

A phono kettő bemenete közül a használni kívántat az előlapon található kapcsolók egyikével választhatjuk ki, és ugyanitt válthatunk „mono” üzemmódra, ha esetleg egy „antik” korong kerülne a lejátszó tányérjára. A már említett MC-hangszedő lemágnesezés funkció a hangszedőt és az MC-transzformátort egyaránt demagnetizálja a zeneszám jeláramának felhasználásával. Akkor érdemes alkalmazni, amikor a hangszedő felmágneseződése miatt már hallhatóan romlik a hangminőség.

Az E-250 emellett rendelkezik egy NF-típusú RIAA karakterisztika-görbe kiegyenlítő ekvalízer áramkörrel, ami a hasznos jel intenzitását figyelembe véve csökkenti a zajszintet és javítja a jel/zaj arányt. A 18 mm-es RCA bemeneti és kimeneti csatlakozók lehetővé teszik a nagy teljesítményű vonal-kábelek az átlagosnál nagyobb csatlakozóval való használatát.

Luxman E250 phono back

Készülék fajtától függetlenül a jó hang egyik legfontosabb alapfeltétele a minőségi tápellátás, ezért az E-250 egy nagy teljesítményű és kifinomult tápegységet tartalmaz. Az egység szintén újonnan kifejlesztett alacsony profilmagasságú, nagy kapacitású blokk-kondenzátorokból és diszkrét konfigurációjú szabályozó áramkörből áll, természetesen egytől-egyik kiváló minőségű alkatelemekből felépítve, melyek közül külön említést érdemelnek a nagyon alacsony kapcsolási zajú Schottky barrier diódák. Az ízléses külsőhöz hasonlóan természetesen a belvilág is ugyanolyan alapos és szép munka, amely egyébként egy Luxman kategóriájú gyártótól és egy E-250 kategóriájú berendezéstől azt hiszem, joggal el is várható.

A phono előerősítő előtt mindössze kettő Luxman készüléket hallottam „otthoni” körülmények között; egy integrált erősítőt és egy DA konvertert, és az E-250 meghallgatásánál egyértelműen felfedeztem a velük kapcsolatban megismert és megkedvelt hangzásbeli jellemzőket. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb cégnek megvan az adott korszakokat, vagy esetleg a teljes történelmüket átfogó saját stílusa és karaktere, de még ennek fényében is érdekes, ahogy a különféle analóg és digitális Luxman eszközök családi vonásai ilyen látványosan kiütköznek. Ugyanaz a harmónia és kellemes, világos, finoman krémes és sima megszólalás köszön vissza, mint amit a DAC-nál és az erősítőnél megkedveltem, az „analógos” jelzőt pedig csak azért nem biggyesztem rá, mivel ennél analógosabb készülékfajtát nehéz lenne keresni az audio palettán. Megfelelő lejátszóval párosítva zajtalan, tökéletesen csendes hátterű muzsikában lehet a hallgatónak része, míg a hangok és maga a színpad is szélesre tárt ajtóként nyílik ki és nyúlik túl a hangszórókon. A zene könnyed, spontán hangulatban, magáról értetődő természetességgel áramlik a hangszórókból; többek között ez a kivételes tulajdonság, amit meg kell fizetni a magasabb kategóriájú készülékek hangjában, nem pusztán a jó frekvenciaátvitel, vagy a kevesebb zaj. Ezen jellemzőnek köszönhetően kerülhet a hallgató jóval közelebb a muzsikák eredetijéhez, legyen szó jazzről, klasszikusokról, vagy akár egy jóféle poplemezről. Az analóg technika természetéből adódóan nem olyan „szőrözős”, mint a digitális, ennek ellenére az E-250 nagyon sok részlettel teszi izgalmassá a zenét, de a hangja mégis inkább muzikális, és a sok apró részlet nála inkább a valódiság-csomag szerves részét képezi. Klasszikus műfajokon az adott felvétel függvényében valóságos hangszer kavalkáddal kényeztet, rengeteg a szín, a hangulat és a különféle árnyalat, a nagyzenekarok komplex megszólalása egymással összefüggő és szoros kapcsolatban lévő szólamokra, sorokra és hangszercsoportokra bomlik az olcsóbb eszközök gyakran összefüggő hangmasszájától eltérően. Az E-250 emellett dinamikailag is teljesen rendben van, a ritmikája pedig friss és energikus; a Take Five például igazi „ereszd el a hajamat” hangulatot produkál, nem is tudom megállni a hangerő feltekerése nélkül, éppen csak kurjongatni nem kezdek, mint a közönség a lemezen. Értelemszerűen minél jobb a lemez, a lejátszó és a hangszedő annál kifinomultabb a produkció és magasabb szintű az odafigyelés, mert hát egy vérbeli high-end eszközzel van dolgunk, ami megfelelő társakkal párosítva a legapróbb rezdüléseket és a különféle hangszerek hangjainak textúráit is pontosan és alaposan kidolgozva ábrázolja. A hangsugárzók közötti teret megtöltő könnyed és oldott hangokat pedig nem lehet eleget dicsérni, mert sok más pozitívuma mellett a készülék a zene szárnyalásának megjelenítésében is nagyot alkot.


Ajánlás

A Luxman E-250 márkatársaihoz hasonlóan könnyed, nyílt, világos, kellemes, dinamikus és részletező hangzást nyújt, a zenékben rejlő hangulati elemek és érzelmi vonatkozások sokrétű ábrázolásával. A kivitele nagyon igényes és a megszokott szolgáltatások mellett még extra funkciókkal is rendelkezik, minőségét tekintve pedig egy kifinomult high-end darab, aminek leginkább prémium rendszerekben van a helye, de korrekt módon olcsóbb környezetben is elsősorban a jót próbálja meg kihozni a társakból.

Luxman E-250
Bemeneti érzékenység: MM: 3.2mV, MC magas: 0.37mV, MC alacsony: 0.12mV
Bemeneti impedancia: MM: 34 kOhm, 47 kOhm, 56 kOhm, 100 kOhm (kapcsolható)
Érzékenyítés (1 kHz): MM: 38dB, MC magas: 57dB, MC alacsony: 66dB
Kimeneti feszültség: 250mV (1kHz)
Teljes harmonikus torzítás: 0.003%
Jel/zaj viszony (IHF-A): MM: 90 dB
MC magas: 83 dB
MC alacsony: 80 dB
RIAA pontosság: MM: 20 Hz – 20 kHz (± 0.3dB),
MC HIGH/MC LOW: 20 Hz – 20 kHz (± 0.5dB)
Csatorna elválasztás (10 kHz): > 91 dB
Kimeneti impedancia: 300 Ohm
Méretek: 364×81×274 mm
Tömeg: 4,3 kg
Ár: 2410 EUR

Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu