The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sennhesier HD660S fejhallgató teszt – Legendák nyomában

Noha a Sennheiser számos kiváló fejhallgatóval ajándékozta meg a világot az elmúlt évtizedek során, a HD660S mégis külön figyelmet érdemel közülük, hiszen a gyártó leginkább ikonikus típusa az egykori HD600-as, majd az őt követő HD650-as volt, és az ő hagyományaikat most ez a modell viszi tovább, ami egyszerre kitüntető feladat és nagy teher is számára.

A legendás HD600-as fejhallgatót szerintem minden hifista ismeri, vagy legalábbis biztosan hallott róla, sokak szerint pedig ez a típus valójában egyet jelent magával a Sennheiserrel, így a gyártó számára kiemelt fontosságú, hogy mit tesz le az asztalra a nagy klasszikus híres „vérvonalát” folytató új típus személyében. Ennek okán természetesen semmit sem bíztak a véletlenre, és a HH660-as minden egyes apró részegységét és elemét maximális odafigyeléssel és körültekintéssel alkották meg. Nem véletlenül került a dobozára a „Legenda folytatódik” szlogen.

A nyitott, fülre fekvő kialakítású, fényes színű elődjéhez képest sokkal visszafogottabb matt fekete/antracit színkombinációjú és kevesebb műanyagot tartalmazó HD660 látványa az én ízlésem szerint elegánsabb és letisztultabb, felületei, kiképzése és apró részletei pedig egyértelműen felsőkategóriájú eszköz érzetet keltenek. Méretes, vastagon kipárnázott fülkagylóiban a Sennheiser által teljesen áttervezett és szigorúan (±1 dB tűréssel) párba válogatott vadonatúj meghajtók találhatók extrém könnyű alumínium hangtekercsekkel, amelyeknek köszönhetően még a legapróbb jelecskék sem sikkadhatnak el. A korábbinál alacsonyabb impedanciájú (150 Ohm) HD660 immár mobil lejátszókkal is jól használható, annál is inkább, mivel a méretes otthoni fülesek kategóriájában párját ritkítóan alacsony tömege révén az utcán, mozgás közben illetve hosszabb távon is komfortosabb és kényelmesebb viseletet jelent. Ami miatt azonban „utcai” fülesnek nem túlzottan ideális, az a nyitott kivitele és az ebből fakadó gyenge külső csillapítása, ami miatt a zene mellett a külvilág zajai is elég jól hallatszanak benne. Szóval, maradjunk vele inkább otthon és élvezzük a hangzását kényelmesen elterülve egy fotelben.

hd660 s 8 1024x576

A hozzá mellékelt OFC réz kábelek többek között nagyon alacsony zajszintet eredményeznek; a füles dobozában a szokásos 6,3 mm-es aranyozott jack dugós mellett egy 4,4 mm-es Pentacon dugóval szerelt verziót is kapunk, amit többek között a HDV820 fejhallgató erősítőhöz is lehet csatlakoztatni. Egy ilyen minőségű füleshez természetesen amúgy is érdemes minőségi fejhallgató erősítőt használni, ha nem is a gyártó high-end HDV820-s típusát, de mindenképpen valami jó fajtát, hogy valóban kiaknázhassuk a benne rejlő jókora minőségi potenciált.

Egy kis hangzás történelem, avagy a híres elődök nyomában

Pályafutásom során és privát hifistaként, akinek a szívéhez mindig is közel állt a Sennheiser márka és hangzás, annak idején mind a HD600-ast, mind a HD650-est volt szerencsém alaposan meghallgatni, így emlékeimet felidézve néhány röpke mondat erejéig visszakanyarodnék a nagy elődök karakteréhez. Mint ismeretes szinte minden márkának megvan az ún. saját hangja, jellegzetes karaktere és ízlésvilága, ami persze nem azt jelenti, hogy minden egyes terméke ugyanúgy szól, mert néhány dologban azért eltérhetnek, illetve különböző sorozatok vagy tervezők esetében szándékoltan el is térnek egymástól. A Sennheiser esetében például örökös alapvetés a kellemes, barátságos, transzparens és nyílt hangzásvilág, ezért nyers, sorjás, durva, mackós vagy lapos hangú füles még sohasem hagyta el az üzemüket. Ezen belül azonban nem mindig ugyanazokon a jellemzőkön van a fő hangsúly. Az eredeti HD600-as például egy kimondottan transzparens, nyílt, világos, gyors és semleges hangú fejhallgató volt, ami fenti jellemzőinek köszönhetően sok tekintetben a sztatikus fülesek világát idézően muzsikált. Ugyanennek az éremnek a másik oldalaként azonban néhányan némileg erőteljesebb basszust és kissé vastagabb hangzást vártak volna tőle, ami, mint tudjuk, nem pontosan a sztatikus, a síkmembrános, vagy a hozzájuk hasonló karakterű dinamikus típusok sajátja szokott lenni. Aztán jött az utód HD650, amellyel kapcsolatban a több basszusra vágyó rajongók úgy érezték, hogy a kéréseik meghallgatásra találtak az égben vagy legalábbis a Sennheiser gyárban. A HD650 ugyanis vastagabb, dúsabb, kicsivel sötétebb és melegebb tónusú, ezáltal nyugodtabbnak tűnő megszólalással rendelkezett, ami viszont a HD600 imádók táborának nem tetszett annyira. A különbségek miatt mind a két típus más-más zenei műfajokhoz és világokhoz volt igazán ideális, azt pedig már régóta tudjuk, hogy egyszerre nem lehet mindenkinek a kedvére tenni.

De vajon kiknek tesz a kedvére igazán a HD660S?

Mindössze néhány perc zenehallgatás után már elkezd körvonalazódni bennem, hogy többek között nekem, vagyis azoknak, akik leginkább a HD600-ast és a HD650-est szerették volna valahogyan összegyúrni, így megtalálva az ideális középutat a kétféle karakter között. A pillanatok alatt megkedvelhető HD660S egyrészt hozza a Sennheiser „kötelezőket”, úgymint a kellemes, barátságos, kerek és finom hangzást, másrészt egy teljesen kiegyensúlyozott típusnak mondható, ami mindenféle „kilengések” nélkül muzsikál. A basszusa telt és dinamikus, így, noha azért nem a legerőteljesebb a kategóriában, mindenféle zenéhez megfelelő és kellően alátámasztja mind a komplex nagyzenekarok megszólalását, mind a különféle pop és rockzenéket. A kinézetével teljesen összhangban a HD660S egy kellemes, túlzások nélküli és arányos hangzású füles, amely olyan magától értetődően természetes karakterrel szól, ami elég izgalmas is ahhoz, hogy hosszabb távon is legyen kedvünk hallgatni. Megszólalásának jellemzőit és pozitívumait jócskán felhangosítva is megőrzi, a basszusa pedig így természetesen dinamikusabbá és erőteljesebbé válik.
A szokásos jazz muzsika valóságos hatású beszélgetés foszlányok és élénken nyüzsgő közönség kíséretében szólal meg barátságos tónussal, frissen pörgő ritmussal és finom, de élénk hangszerekkel. A vibrafon szép hosszú lecsengésekkel muzsikál, a gazdag felhangrendszerű sokszínű hangok izgalmasak és könnyedén „cikáznak” a két fülem között. A megszólalás összességében arányos, egységes, kifinomult és kellően dinamikus is. A felvételen emellett a HD660S térleképzéséből is hatásos ízelítőt kapok. A zenészek széles és még mélyebb színpadon kapnak helyet, elegendő térrel és levegővel egymás között. Szépen kialakul a fejemet körülvevő „hang-gömb” , míg a zavaró bezártság és a fejemben szól érzeteknek nyoma sincs.
A színvilág életszerű, gazdag, mindenféle túlzott fényességtől, fémességtől és nem-valódi csillogástól mentes, ami egy Sennheiser esetében nem különösebb meglepetés, hiszen többek között ezért is szeretjük őket. A HD660S ügyesen ötvözi a HD600 semleges és eszköztelen karakterét a HD650 kissé teltebb tónusaival, egyik világ felé sem húzva, hanem okos kompromisszumot ajánlva mindkét világ rajongói számára. Többek között ettől is olyan magával ragadó, könnyen befogadható és gyorsan megkedvelhető a hangzása, amely nem a high-endes paraméterek látványos előtérbe tolására törekszik, hanem természetes módon muzsikál és a megszólalásában mindenki kötetlenül fedezheti fel a kategóriája legjobbjait jellemző finomságokat. A klasszikus és különféle a hangszeres zenék mellett rockon is jól teljesít, bár igazi nyersességet ne várjunk tőle, izgalmas elektronikus muzsikáknál pedig valósággal sziporkázik a szép és érdekes a hangszínekben, így például a pszichedelikus hangulatok ábrázolásánál is könnyedén kialakul az a varázslat, ami könnyedén rabul ejti az erre fogékony hallgatót.

Ajánlás

A méretes dobozán lévő „Legenda folytatódik” szlogent teljes mértékben valóra váltva és bizonyos szempontból nagynevű és híres elődei hangzásának kvintesszenciáját nyújtva a HD660S kifinomultan, éretten, arányosan, kellően erőteljesen és kellemes tónusban muzsikál. A hangzása emellett sok szempontból maga a Sennheiser hangzás, így akár szemléltetni is lehetne vele a gyártó elképzelését a minőségi fejhallgató hangról és arról az általa felépített kellemes kis „belső” világról, amiben jövendő tulajdonosainak része lehet.


Sennhesier HD660S
Frekvencia átvitel: 10 Hz-41 kHz (-10 dB)
Impedancia: 150 Ohm
Hangnyomás: 104 dB
THD: <0,04%
Tömeg: 260 g
Ár: 154.900,- Ft

Audio Partner
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu