The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL LIVE 400BT, LIVE 650BT NC

A JBL vezeték nélküli fejhallgató kínálata a trendeknek megfelelően bővül, a vezetékes összeköttetés lassan már csak az audiofil, ill. az alsó árkategóriákban lesz elfogadott. A legújabb modellek közül most kettőt kaptunk tesztelésre, a LIVE sorozat 400-as és 650-es számú füleseit.

LIVE 400 BT

Ez az alsóbb kategóriájú, olcsóbb modell, de méretben is kisebb a 650-esnél. Nem éri körbe a fülünket,, így a fülkagylón támaszkodik fel. Mivel a párnázás keménységét jól eltalálták, kényelmesnek mondható, nem nyomja túlzottan a fülünket, de zárt típus, így inkább az elszigeteltség válik előbb zavaróvá – már annak, aki erre érzékeny. Az anyaghasználat, kiviteli minőség és megjelenés a méretes logó nélkül is felismerhető teszi a modell „hovatartozását”, a márkát ismerők azonnal észreveszik, hogy JBL fülesről van szó. Finom műbőr, textil és kellemes tapintású műanyagok, kissé visszafogott színválaszték jellemzi. Természetesen összehajtható, és a bőséges akku kapacitásnak hála, akár 24 órán keresztül használható egy töltéssel, vagyis a hordozhatóságot – mondhatjuk úgy – kimaxolták. A teljes feltöltéshez elegendő két óra, amire szintén nem lehet panasz.

il201812191025223432

Kapunk szolgáltatásokat is bőven, amit vezeték nélküli technológia kínál. Hangos utasításainkat a Google voice assistant vagy az Amazon Alexa figyeli, ehhez elég egyszerűen megérinteni a fülkagylót, a JBL ingyenes applikációja pedig személyre szabható hangzást kínál.
Érdekes és egyben hasznos kiegészítő a Ambient Aware és a TalkThru Technology. Előbbi a környezeti zajokat erősíti fel és teszi érzékelhetőbbé, ezzel az utcán használhatjuk biztonságosabban a fejhallgatót, míg az utóbbi a zene hangerejének csökkentése mellett a beszélgetések hangját teszi érthetőbbé anélkül, hogy a fejhallgatót le kellene venni a fülünkről.

live400 detail

Használatba véve a szokásos jellemzők tűnnek fel, de csak részben. A működése ugyanolyan precíz és stabil, ahogy már évek óta megszokhattuk a JBL termékek esetében. Könnyű a párosítás, ezután bármikor azonnal kapcsolódik, ha a telefonunk ott van a közelben. A hangzás közvetlen jellegű, erős a basszus, de nem az a tipikus JBL jelleg. Közepesen kimunkált hang, nem összemosott, mint ahogy az olcsóbb modellek esetében lenni szokott, vannak itt részletek valamint egy kis nyersesség is. Ez utóbbi rockzenén tud előnyös lenni, popon meg majdnem észrevehetetlen. A Police „So Lonley” dob beütései elég hatásosak és az élő jelleget erősítik. Kicsit lehetne nyíltabb az én ízlésemhez, de elmegy. Hosszútávon számomra nem jó érzés a viselete, egy óra után mintha eldugult volna a fülem.

JBL LIVE 650BT NC

A 650-es is hasonló konstrukció, de ez már „over ear” modell, vagyis a párnázás körül öleli a fület, így kényelmesebb viselet. Zárt a kivitel, ráadásul beépített zaj-kioltó rendszerrel is ellátták, ezért főként azokat célozták meg, akik teljes elszigeteltségre vágynak zenehallgatás közben. Az anyaghasználat és a kiviteli minőség megegyezik a 400-asnál említettekkel, ahogy a beépített driver mérete is (40mm).
Aktív zajcsökkentéssel 20, anélkül 30 órás üzemidőt kapunk, ami nem hangzik rosszul. Szolgáltatásai közül még a Google és az Amazon hangvezérlését és a hanghívások kezelését kell említenünk, de a több eszközhöz való egyidejű Bluetooth csatlakozás (Multi Point Connection) is hasznos dolog.

jbl live650 headphones

Meghallgatásakor első feljegyzésem - a 400-ashoz hasonlóan – az volt, hogy eltűntek a JBL-es jegyek, inkább a kimunkált, részletező megszólalás, és a lineáris átvitel jellemzi. Nincs dobhártyaszaggató basszus, még a kisebb modellnél is visszafogottabb, de vannak felharmonikusok gazdagon, szép lecsengések és érzelmek is, ha a felvétel adja. Úgy érzem erősen kihangsúlyozza a minőséget, vagyis a csapnivaló zenével nem finomkodik, sokszor nehezen élvezhető, de megmutatja ha valami jó. Minőségi zeneanyagokkal és veszteségmentes állományok esetén szárnyaló a hang, ezt csak a zárt jelleg miatti „nyomás” fogja vissza kissé. Hosszabb ideig élvezhető, mint a 400-as, a zajkioltás remekül működik, nélküle viszont természetesebbnek hat.

live650 blue

Úgy tűnik, talán valami változás kezdőik a JBL-nél, már ami a hangzás jellegét illeti, és ennek személy szerint örülök. A kiviteli minőség viszont a régi, vagyis aki a JBL új fülesei mellett dönt, a tartósság és a szép megjelenés mellett már természetesebb, lineárisabb, hosszú távon hallgathatóbb hangot kap a számos új szolgáltatás mellé, miközben mindez az árakon nem tükröződik. Mindkét modellt jó szívvel ajánljuk!

LIVE 400 BT
Tömeg: 186g
Frekvencia-átvitel: 20-20.000Hz
Ár: 39.999,-Ft

LIVE 650BTNC
Tömeg: 260g
Frekvencia-átvitel: 20-20.000Hz
Ár: 59.999,-Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
www.extremeaudio.hu