The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AH-GC30 fejhallgató teszt

Az AH-GC30 a gyártó elsősorban mobil használatra tervezett háromtagú GC (Global Cruiser) fejhallgató családjának legkomolyabb tagja vezeték nélküli aptX HD Bluetooth csatlakozással és aktív zajszűrő technológiával.

A mobil használat okán persze senkinek sem kell azt hinnie, hogy emiatt a zajos utcára meg buszra minden jó alapon valami másodosztályú kategóriáról van szó, hiszen a GC-30 többek között a Denon díjnyertes AH-D9200 csúcs-fejhallgatójának FreeEdge meghajtó technológiáját is megkapta. A FreeEdge meghajtók ún. „lebegő” membránnal rendelkeznek, annak érdekében, hogy minimalizálják a rezonanciákat, valamint pontosabb, dugattyú-szerű mozgást hozzanak létre. Akusztikailag a GC30-at szintén a Denon gyakorlott „hangmesterei” hangolták, hogy valóban zenei, kifejező és nagy felbontású megszólalást nyújtson.

Denon AH GC30 fekete


Jelátvitel tekintetében GC30 az aptX HD Bluetooth technológiát használja a zavarmentes és a minőségi zenehallgatáshoz szükséges megfelelő paraméterekkel (pl. sávszélesség) rendelkező kapcsolódáshoz. Tartozékként emellett egy aranyozott 3,5 mm-es jack dugókkal szerelt hagyományos fejhallgató kábelt is kapunk, valamint egy USB kábelt a számítógépekkel történő összekötéshez és a fejhallgató töltéséhez.

Denon AH GC30 white


Az állítható, puhán kipárnázott fejpánttal és ergonómikus memóriahabos fülkagylókkal rendelkező, kényelmesen viselhető fejhallgatót a gyártó második generációs zajcsökkentős modelljeként kifinomult és hatékony aktív zajcsökkentő rendszerrel szerelték fel. A rendszer összesen négy mikrofont használ a környezeti zajok elemzéséhez és kompenzálásához. Háromféle üzemmód áll rendelkezésre a zaj optimális kizárására, attól függően, hogy a felhasználó repülőn illetve vonaton utazik, az utcán sétál, vagy az irodában végzett munkára koncentrál. Ennek okán nem pusztán a különféle zajokat lehet kizárni, hanem a zajcsökkentő rendszert a maximális hatékonyság érdekében az adott környezet jellegéhez is lehet hangolni. A „City” mód például kiküszöböli a zsúfolt közterületeken tapasztalható tipikus zajokat, az „Office” mód úgy van beállítva, hogy csendben tudjon dolgozni a munkahelyén, míg a „Flight” üzemmód hatékonyan megszünteti a repülőgép motorjaiból vagy a vonaton hallható folyamatos zavaró zúgást. A zajszűrő rendszer ezen felül egy speciális „Ambient Monitor” funkcióval is rendelkezik: az egyik fülkagyló egyszerű megérintésével a beépített mikrofonok lehetővé teszik, hogy hallja a környezeti hangokat, így a fejhallgató levétele nélkül lehet hallani például a légiutas-kísérőt vagy az irodai munkatársait. A telefonhívások lebonyolítására is alkalmas sokoldalú fejhallgatón emellett még két további mikrofon is található immár nyolcadik generációs zajcsökkentéssel, hogy a hívások kezdeményezése és fogadása is kiváló hangminőségű lehessen.

Denon AH GC30 szett


A beépített akkumulátorok teljes feltöltéssel akár 20 óra folyamatos használatot biztosítanak a zajszűrés és a Bluetooth együttes használatával, vagy 25 órát, amikor csak a zajszűrés funkciót használjuk, ha pedig esetleg lemerülnének, kábeles csatlakozással (természetesen a zajszűrés funkció nélkül) még mindig hallgathatunk zenét az ilyen esetekben „hétköznapi” modellként működő fülessel.

Egy aktív zajszűréssel és híváskezelés funkciókkal rendelkező Bluetooth fejhallgató meghallgatásánál az elvárásaink tekintetében mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a fentiek bizony mind pénzbe kerülnek, ezért a költségvetés részét képezik, másrészt pedig, főleg az aktív zajszűrés óhatatlan módon magába a hangminőségbe is aktívan beavatkozik. Ennek okán a mérce sohasem lehet egy hasonló áru, a fenti technológiákat és funkciókat teljesen nélkülöző „hagyományos” vezetékes otthoni hifi fejhallgató, amely lényegében egy másikfajta termékkategóriának számít. Természetesen az utcán, az irodában vagy a vonaton az ember nem is feltétlenül arra a fajta elmélyült zenei élményre vágyik, mint mondjuk otthon a kanapén elterülve és a világról teljesen elfeledkezve, ami a használat jellegéből adódóan megint csak módosítja némiképpen az értékelés szempontjait.
Elsőként zajcsökkentő funkció nélkül, vezetékkel és Bluetooth kapcsolattal egyaránt kipróbálva fejhallgatót a hasonló technológia dacára a Wood sorozat tagjaihoz képest kevésbé meleg és barátságos, inkább tiszta és pontos hangok szólalnak meg. Vastag, jól kipárnázott fülpárnáival a GC-30 nagyon kényelmesen viselhető, és ugyanezen kellemes alkatelemeknek köszönhetően a passzív zajcsökkentése is nagyon jó, túlzott bezártság érzetet azonban nem tapasztalok nála. Meleget azonban igen; a nyári kánikula nem éppen az efféle jól záró, (mű)bőrvonatos fülpárnás fejhallgatók használatának a legjobb időszaka, de erről persze nem a Denon tehet.
A füles a hangszereket szépen szétválasztja és egészen korrekt színpadot épít fel, egyes hangokat akár a fejemtől jó távolról megszólaltatva. Frekvencia átvitelét finom, cseppet sem szúrós vagy tolakodó magasak, az elvártnál kissé vékonyabb, transzparens közepek, erőteljes felsőbasszus és átlagos teltségű basszus jellemezi. 100%-osan semlegesnek így nem mondható, viszont a már említett tisztasága afféle univerzális pozitívum, ami a különböző műfajú zenék hallgatásánál, filmnézésnél és a telefonálásnál is ugyanolyan jól jön. A karaktere élénk, színezetlen, nyílt és alapvetően világos tónusú, bizonyos felvételeknél jobban felhangosítva a prezensz tájékén egy nagyon enyhe sziszegés jelentkezhet. Különféle sok hangszeres akusztikus műfajoknál a korlátaival együtt is kellemes, élvezetes hangzást nyújt, a számára izgalmasabbnak tűnő terep azonban érezhetően inkább a pop-rock zenék és a szintetizátorok világa, amelyeket színesen, érdekesen, dinamikusan és sodróan szólaltat meg, és ami nagyon fontos pozitívum, újabbak meghallgatására is csábít. Kívánja és élvezi a hangerőt, a jellemzőit tág határok között megőrzi, így semmiféle negatív hatást nem tapasztalok hangosabb zenehallgatásnál sem.
A külső környezetet végképp kizáró aktív zajcsökkentőt bekapcsolva egyből érezni, hogy valami elektronika beleavatkozik hangzásba, ami enyhén magasba húzóvá, kissé vékonyabbá, néhol fémesebbé és sziszegősebbé válik. A hatás a „repülőgép” üzemmódnál a legszembetűnőbb (valószínűleg ennél alkalmazták a leghatékonyabb szűrést), míg a „city” és „iroda” módoknál a hangkép meglehetősen hasonló egymáshoz és a zajcsökkentős modellek jónak mondható szintjét hozza. A plusz beavatkozás leginkább valamiféle digitalizált jellegű hatást eredményez, a végeredmény pedig természetesen nagyban függ a zenei anyag jellegétől és minőségétől, a nagyobb felbontást azonban a füles hallgatási módtól függetlenül mindig meghálálja, ami egyértelműen a komolyabb minőségi potenciál meglétére utal.

Ajánlás

Anyaghasználat, kivitel, komfort, funkciók és szolgáltatások terén az AH-GC30 meglehetősen magasra teszi a mércét és ehhez a prémium csomaghoz egy mindenképpen értékarányos, jellegét tekintve tiszta, pontos, nyílt és világos hangzás párosul. Az összkép tehát nagyon erős és nincsenek benne bántó hiányosságok, így ez a komplett „csomag” a füles műfajában még az erős verseny dacára is kellően vonzónak számít.


Denon AH-GC30
Frekvencia átvitel: 5 Hz- 50 kHz
Impedancia: 16 Ohm
Ár: 114.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu