The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dali iO4 Bluetooth fejhallgató teszt

Számtalan különféle hangsugárzó megalkotása után a Dali idén abszolút újdonságként kettő fejhallgatóval is előrukkolt, melyek praktikus módon vezeték nélkül is használhatók, így otthoni és mobil zenehallgatásra egyaránt alkalmasak.

A neves gyártó történetének első fejhallgatói természetesen teljes egészében saját fejlesztésű modellek a Dali hangsugárzókat is tervező csapat alkotóműhelyéből, és ugyanazon elvek illetve prioritások alapján születtek meg, mint a Dali hangsugárzók. Az iO sorozatban jelenleg kettő típus található, melyek csak annyiban különböznek egymástól, hogy a drágább iO6 aktív zajzárat is kapott. A fülesek már első ránézésre igényes megjelenésűek és kidolgozásúak, minőségi anyaghasználattal és tartósnak ígérkező kivitellel. A puhán kipárnázott fülkagylók mindkét irányban 90 fokban elforgathatók, ennek köszönhetően mindenki füléhez és fejéhez pontosan illeszkednek, szállításhoz pedig a fejhallgató ilyen módon „laposra” összehajtható.

Dali io 4 iron black
A fülkagylók belsejében neodímium mágnesekkel rendelkező 50 mm-es egyedi gyártású papír/rost membrános meghajtók találhatók, amelyeket a sok-sok évnyi hangszóró gyártási tapasztalatot felhasználva alkottak meg a tiszta, torzítatlan és pontos hangzás megvalósítása érdekében. Az over-ear kialakítású merev fülkagylókat belső gumi csillapításokkal is ellátták a különféle rezonanciák hatékony mérséklése céljából, ugyanolyan elvek alapján működve, mint a hangsugárzók belsejében található csillapító idomok.

ucxgWCDA8ZL9pfEfQJqf5a 650 80

 Az iO4 fejhallgató természetesen klasszikus módon vezetékkel is használható, az aptX HD kompatibilis Bluetooth 5 vezeték nélküli kapcsolatot alkalmazva azonban valóban kötöttségektől mentes, kényelmes mobil zenehallgatást ígér. A fejhallgató akkumulátorai 2 óra alatt töltődnek fel teljesen, utána pedig akár 60 órán keresztül hallgathatjuk velük a fülest, ami rekord hosszúságú idő, hiszen az iO4 ily’ módon még egy közel három napos „túlélő” túra teljes időtartamára is biztosíthatja a tulajdonos szórakoztatását. A csúszó kapcsoló (ki/bekapcsolás, Bluetooth párosítás) és az apró visszajelző ledek a jobb oldali fülkagyló alján helyezkednek el, a füles tartozékai között 3,5 mm-es jack kábel, USB-C kábel, repülő adapter és hordozó tok találhatók. A szürke betétekkel „feldobott” fekete alapváltozat mellett az iO4 egy nagyon elegáns fehér/karamell színkombinációjú változatban is kapható, ami mobil használat során egy igazi tekintet-vonzó megjelenést jelent.

Egy hangsugárzó gyártó első fejhallgatójától, gondolom, nem teljesen alaptalanul, valami olyasféle hangzásra számít az ember, mint amit a hangsugárzóitól megszokott, és a Dali iO4 esetében ebben az elképzelésemben nem is csalódom, ugyanúgy, ahogy a minőségét érintőekben sem. Skandináv gyártóként a Dali hangsugárzókban mindig tetten érhető egyfajta semlegesség és naturalitás, amelyet egyesek talán enyhe visszafogottságként vagy távolságtartásként értelmeznek, hiszen a túlfűtöttség semmilyen értelemben sem jellemző rájuk. Valójában azonban az történik, hogy ezek a hangsugárzók és ugyanúgy ez a füles is, úgy bontják ki a különféle zenék szépségeit, hogy nem tolják őket az arcunkba, és nem akarják hatásvadász elemekkel mindenáron felhívni rájuk a figyelmet. A hangzásuknak így fontos eleme az arányosság és a mértékletesség, aminek köszönhetően jellemzően műfaj függetlenek és a hallgatásuk többek között hosszabb távon sem válik fárasztóvá. A fejhallgató megszólalását érzésem szerint egyértelműen a felvételek valódi karakterének visszaadására „trenírozták”, túlkapások és kozmetikázás nélkül, azonban így sem szikáran és szárazon, hanem egyfajta lágyan natúr hangvételben. A basszusa fitness jellegű, vagyis gyors, dinamikus, de teljesen „zsírmentes”, a lenyűgöző testesség helyett inkább a pontosságra és a természetességre koncentrálva. A másik végen selymesen finom, azonban a különféle részleteket, árnyalatokat és színeket is szépen megmutató levegős magasakat szólaltat meg, amelyek légiesen lebegnek a fejem körül kialakuló térben és egyes hangok a hangmérnöki munka függvényében akár egészen messze is eltávolodnak tőlem. A levegősség, a hangok pontos pozícionálása és elválasztása műfajtól függetlenül általánosságban is jellemzi a fülest, aminek köszönhetően gombócosság sohasem érezhető nála, még nagyobb hangerőn vagy gyengébb felvételeknél sem. Alapkarakteréből fakadóan nincsenek éles, bántó vagy „harapós” hangok, így jól hallgatható akár hangosan is és még tömörített zenékkel sem válik kellemetlenné, noha kvalitásainak köszönhetően az auditív veszteségeket esetükben azért érzékletesen szemlélteti. Dinamikusabb pop és rock zenéken a maga kulturált stílusában képes jól a húrok közé csapni, noha egyértelműen nem a „fejletépős” típusok közé tartozik, durva vagy nyers pedig ilyenkor sem lesz, mivel a finomságokra való koncentrálásból nem lehet kizökkenteni. Amikor viszont Enya, Clannad és Loreena McKennitt muzsikáival vagy hasonló zenékkel kínáljuk meg, a hangzása szinte olyan finom lesz, mint a selyem, és ugyanez igaz a különféle lágy szintetizátor melódiákra is, amelyek a tálalásában szinte krémesen finoman úsznak a levegőben. Mindezt úgy teszi, hogy semmiféle hivalkodást nem érezni nála, mivel a megszólalásának természetes vonzereje és eleganciája van, ami érezhetően a skandináv mivoltából fakad, s ami nekem speciel a Dali hangsugárzókhoz hasonlóan szintén nagyon tetszik benne.

Ajánlás

A nagyjából a Dali hangsugárzók karakterét nyújtó iO4 egy nagyon kulturált, kifinomult és semleges hangzású, igényes kivitelű vezeték nélküli fejhallgató, amellyel akár utazás közben is audiofil kvalitású zenehallgatásra nyílik lehetőség nagyon hosszú akkumulátor üzemidővel. Vastag fülpárnái és a kialakítása révén hatékony passzív zajcsökkentéssel (hangszigetelés) rendelkezik, aki pedig általában hangos környezetben hallgatna zenét, annak az aktív zajzáras nagyobb testvért, az iO6 típust érdemes figyelembe vennie.


Dali iO4
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 20 kHz (+/- 3 dB)
Maximum hangnyomás: 100 dB
Impedancia: 25 Ohm
Ár: 99.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu 

Bemutatóterem:
Denon Márkabolt
Allee bevásárlóközpont
1117 Budapest, Október 23. u 8-10.
Tel: 06-1-209-0298
www.denonmarkabolt.hu